Kategoria B. a widzenie obuoczne

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria B. a widzenie obuoczne

Postprzez Araslbn » środa 05 sierpnia 2009, 19:08

Mam dosyć ważne pytanie i być może ktoś z Was się będzie orientował w tej sytuacji. A mianowicie:

Dzisiaj byłem w Instytucie Medycyny Pracy, żeby zrobić sobie badania na kurs prawo jazdy kat. C. Wszystko jak najbardziej w porządku tylko jedno ale...i to chyba to najważniejsze: nie posiadam widzenia obuocznego i jeżeli dobrze zrozumiałem także przestrzennego (nie wiem czy to nie to samo Very Happy ) . Auto osobowe jak i dostawcze prowadzę bez żadnych problemów już od 5 lat tym bardziej moje zaskoczenie było duże.

Jak się okazało te wady dyskwalifikują mnie do wszystkich kategorii oprócz B. Co gorsze wyniki tych badań wysyłane są do wydziału komunikacji i w tym momencie mam najważniejsze pytanie: czy istnieje możliwość, że i prawo jazdy B. może zostać cofnięte lub będą problemy z jego ważnością.

Przerwanie moich planów zawodowych związanych z ciężkim sprzętem jakoś przeżyłem ale teraz martwię się o obecne prawo jazdy. Z autem radzę sobie bardzo dobrze ale przepis jest przepis i zastanawia mnie jak to wygląda oficjalnie.
Araslbn

Postprzez dylek » środa 05 sierpnia 2009, 22:05

Ja bym spróbował powtórzyć badania... (może w innym miejscu?? )
Być może nie do końca właściwie byłeś badany ;)
Ja na swoich badaniach przez kilka pierwszych min. nie wiedziałem o co lekarce chodzi i też to prawie mi wpisała.... dopiero po jakimś czasie załapałem, że jak się oczu, że tak powiem, dobrze nie wciśnie w tą "lornetkę" to za grzyba nie idzie przejść akurat mojego badania ;)
Jakoś wierzyć mi się nie chce, byś bez widzenia stereoskopowego był w stanie kilka lat poruszać się po drogach bez wypadku....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Araslbn » środa 05 sierpnia 2009, 22:50

Mi też w to trudno uwierzyć bo uważam się za dobrego kierowce i ani razu w życiu nie miałem problemów z oceną odległości itp. na drodze. Przejechałem troszkę kilometrów jako kierowca samochodu dostawczego i też radziłem sobie nieźle.

Badania powtórzę chociaż nie wiem czy to coś da. Niepotrzebnie robiłem je w tak "poważanym" przez wydział komunikacji miejscu. Badania z prywatnego instytutu zawsze można by było zlekceważyć a tak...

Jeżeli brak widzenia stereoskopowego rzeczywiście negatywnie wpływa na prowadzenie pojazdów to sam bez badania mogę stwierdzić, że jednak takie widzenie posiadam :D.
Araslbn

Postprzez Grzegorz199991 » środa 05 sierpnia 2009, 23:22

Ja mam to samo nie mam widzenia obuocznego, i lekarka również mi mówiła że to moja ostatnia kategoria w życiu , bo nie będę dobrze wyczuwał gabarytów pojazdu, i odległości. że amatorskie spokojnie mogę mieć , ale o zawodowych mogę zapomnieć..., to że dobrze prowadzisz autko nie oznacza że będziesz dobrze auta wszystkie czuł w każdej sytuacji
Pozdrawiam.
Pasjonat kolei żelaznych ;)) i miłośnik prowadzenia autka;)).
20.08.2009 (Za pierwszym podejściem zdane!):)
od 2.09.2009 szczęśliwy posiadacz kategorii B:).
Grzegorz199991

Postprzez Araslbn » środa 05 sierpnia 2009, 23:30

Nie no jasne, że tak. Nie dziwi mnie zakaz prowadzenia auta w przypadku kategorii zawodowych ale motocykle to już rzecz zaskakująca. Kat. B mogę mieć ale już A nie dostane. Chyba coś tutaj jest nie tak.

Co do oceny gabarytów auta to w moim przypadku problemów nie widzę w przypadku kat. C czy chociażby busów i przewozu osób ale jeżeli jest taki przepis i tak dokładnie badają wzrok to chyba musi coś być na rzeczy.

Teraz chodzi mi tylko i wyłączenie o obecnie posiadaną kat. b czy mogę po takim orzeczeniu mieć w przyszłości problemy z jej zatrzymaniem. Grzegorz jak to wygląda w twoim przypadku bo przyznam, że mój lekarz wyjaśnił to trochę niejasno.
Araslbn

Postprzez Grzegorz199991 » czwartek 06 sierpnia 2009, 10:11

Araslbn napisał(a):Kat. B mogę mieć ale już A nie dostane. Chyba coś tutaj jest nie tak.

* Do prowadzenia amatorskiego widzenie obuoczne nie jest wymagane . Normy zależą od rodzaju stereoskopu, pewna tolerancja jest dopuszczalna.

Naprawdę nie wiem czemu można mieć kategorie B a nie można kategorii A ...

Teraz chodzi mi tylko i wyłączenie o obecnie posiadaną kat. b czy mogę po takim orzeczeniu mieć w przyszłości problemy z jej zatrzymaniem.

Zależy co masz wpisane w orzeczeniu mi powiedziała lekarka że jak czuję się pewniej w okularach to (mam zakładać), ale wpiszę mi bezterminowo, ponieważ odskok nie jest strasznie duży (lewe oko mam 100 % sprawne)
Problemów nie powinieneś mieć żadnych.

Grzegorz jak to wygląda w twoim przypadku bo przyznam, że mój lekarz wyjaśnił to trochę niejasno.

Moim zdaniem nie chciał ci robić nadziei na to że może ktoś da ci oświadczenie lekarskie , ale i tak byś miał problem później przy następnym okresowym badaniu(nie daj boże wypadku), przy badaniach. :(
Pasjonat kolei żelaznych ;)) i miłośnik prowadzenia autka;)).
20.08.2009 (Za pierwszym podejściem zdane!):)
od 2.09.2009 szczęśliwy posiadacz kategorii B:).
Grzegorz199991

Postprzez qwer0 » czwartek 06 sierpnia 2009, 10:23

Widze, ze nie tylko ja mialem z tym problemy ;)
Ja polecam sie wyspac porzadnie i podejsc do badania jeszcze raz ;)
Mialem to samo.
Poszedlem na badania z samego rana, niewyspany, ze nie wiem.
Oczywiscie patyczkow rowno nie ustawilem.
Ale Pani sie spytala, czy jestem wyspany. Odpowiedzialem szczerze, ze nie bardzo.
Zostawila mi w tej karcie puste miejsce, zebym nie placil ponownie, i zebym przyszedl za 2 dni, ale wyspany. Jak wynik bedzie taki sam, to moge zapomniec o kat. C.
Polazlem za 2 dni wyspany i bez problemu przelazlem cale badanie i popylam sobie juz od pol roq ciezaroweczka :)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szerszon » sobota 03 października 2009, 21:39

Nawet przy róznicy 0,25 są problemy na psychotechnice.Badanie wzroku,okularki i wszystko ok.Przetestowane.
szerszon

Powrót do Szkolenie kierowców