Jaką drogę trzeba przebyć by dostać prawko na TIRA

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Neurot » piątek 05 grudnia 2008, 01:29

tom9 napisał(a):Nkiedys jak bede mial chwile to przejrze całe bardzo dokladnie)

http://www.lex.com.pl/serwis/du/2006/1701.htm
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez tom9 » poniedziałek 19 stycznia 2009, 17:28

Neurot jesli wyrobie już karte kierowcy i zaznacze prawo jazdy kat B i C a w miedzy czasie zrobie kategorie CE to ta karta jest ważna czy musze ja wymienic?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez raziel » poniedziałek 19 stycznia 2009, 17:57

Ze swojej strony chciałbym dodać pytanie:
jak wyglądają te testy psycho-fizyczne ? oraz
jeżeli mam problemy z rozróżnianiem barw (moze nie tyle barw, co odcieni jeżeli są wymieszane dosc znacznie - cos jak te kropeczki na badaniach lekarskich, tyle ze akurat na badaniach na kat. B jakieś łatwe lekarz mi pokazywal, w podstawowce mialem duze problemy z tym, natomiast na badaniach 0 błędów) mam jakieś szanse na uzyskanie kategorii C(pozniej C+E) i prace w zawodzie kierowca ?
raziel

Postprzez Duszek » wtorek 20 stycznia 2009, 13:14

tom9, wiem, ze pytanie bylo do Neurota, ale pokusze sie o udzielenie odpowiedzi :wink:

Nie trzeba wymieniac karty po dorobieniu C+E.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez Neurot » wtorek 20 stycznia 2009, 13:16

tom9 napisał(a):Neurot jesli wyrobie już karte kierowcy i zaznacze prawo jazdy kat B i C a w miedzy czasie zrobie kategorie CE to ta karta jest ważna czy musze ja wymienic?

to i ja jeszcze skrobne... :)

Kartę wyrabiasz do tachografu, czyli do auta. W naczepie/przyczepie nie masz takowego, poza tym naczepy przyczepy możesz dowolne ciągać... wniosek jest jeden (vide post Duszka).
Na karcie jest zapisywany TWÓJ czas pracy, nie auta czy naczepy/przyczepy.

raziel napisał(a):Ze swojej strony chciałbym dodać pytanie:
jak wyglądają te testy psycho-fizyczne ? oraz
jeżeli mam problemy z rozróżnianiem barw (moze nie tyle barw, co odcieni jeżeli są wymieszane dosc znacznie - cos jak te kropeczki na badaniach lekarskich, tyle ze akurat na badaniach na kat. B jakieś łatwe lekarz mi pokazywal, w podstawowce mialem duze problemy z tym, natomiast na badaniach 0 błędów) mam jakieś szanse na uzyskanie kategorii C(pozniej C+E) i prace w zawodzie kierowca ?

Nie jesteśmy lekarzami. Podczas badań wyjdzie, czy masz szanse. A testy? Psycho to zbiór testów na logiczne myślenie (podobne jak w testach MENSy), w sumie jeżeli nie robisz tego na kaca - to nie sprawi to problemów (da się poza tym ściągać :P, przynajmniej jak ja robiłem - to starsi ściągali ode mnie :) ). Fizyczne to test twojej makówki i oczu.
Badanie postrzegania przestrzennego oraz refleksu.
Siadasz na stołku przed "metalową rynną", na niej masz na suwakach dwa "patyczki", po środku trzeci. Badający ustawia dwa skrajne patyczki w dowolnym miejscu, a Twoim zadaniem jest ustawienie ich na tej samej pozycji co środkowy. Patrzysz na nie od przodu, nie z góry, czy z boku... Dla Ciebie to one wyglądają tak: I I I :)
Jest też tablica podzielona na kwadraty (A-J,0-9 <- co do liczby pól to niestety już nie pamiętam). Badający włącza (podświetla) poszczególną literę i cyfrę, Ty musisz wcisnąć guzik na ich zbiegu (współrzędne). Są też jakieś klawisze do wciskania na czas, wirujące w różnym tempie koła, które musisz zatrzymać gdy zaczną się obracać tak samo.... Szczegóły mi się już zatarły w pamięci, ale mniej więcej tak to wyglada. Oddzielnym badaniem jest "Badanie widzenia kierowcy w zakresie wrażliwości na olśnienie, widzenia obuocznego, widzenia zmierzchowego, poczucia barw z zastosowaniem lampy Wilczka". Zamykają Ciebie w ciemni na parę minut, a potem musisz przez wizjer zobaczyć jakąś tam plamkę na białym tle...
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, bo na prawdę już nie pamiętam szczegółów. Może ktoś z forumowiczów przechodził to ostatnio i opowie Ci dokładniej.
http://bhp.com.pl/forum/index.php?showt ... entry31523
Tu coś jest, ale nie mam tak rozległej wiedzy, by to zweryfikować.
http://tb.silesianet.pl/badania.htm <- tu widać takie maszynki "do tortur"
Reasumując - brzmi dziwnie, ale 99% zdaje (chyba, ze ktoś ma wadę wzroku lub niegramotnie myśli i brak mu refleksu).

ja do wyżej opisanych patyczków zasiadałem 3 razy, zanim je ustawiłem poprawnie (całą noc byłem w trasie i wróciłem rano od razu na badania)...

pzdr600
Obrazek
Neurot

Postprzez Duszek » sobota 24 stycznia 2009, 21:23

Gdzie sie sklada wniosek o karte kierowcy?
Mozna wypelnic formularz u nich na miejscu czy trzeba wydrukowac i przyjsc z gotowym?

Warto wyrabiac taka karte przed rozpoczeciem szukania pracy czy lepiej poczekac i dowiedziec sie czy w ogole bedzie nam potrzebna? :roll: bo kosztuje niemalo, ale z drugiej strony czeka sie na nia pare tygodni...
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez tom9 » sobota 24 stycznia 2009, 23:24

Hm dużo rzeczy idzie się dowiedzieć z tej strony

http://www.tachograf.pwpw.pl/tach-cmsws/page/?D;2

Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Neurot » wtorek 27 stycznia 2009, 03:13

Duszek napisał(a):Gdzie sie sklada wniosek o karte kierowcy?
Mozna wypelnic formularz u nich na miejscu czy trzeba wydrukowac i przyjsc z gotowym?

http://www.tachograf.pwpw.pl/sdwi/RW_KK.aspx
Ty nigdzie nie chodzisz, co najwyżej - na pocztę. Wątpię, aby wpuszczono Cię do mennicy :P
PS: DOKŁADNIE przeczytaj instrukcje. Mi po 2tyg przysłali poleconym, że zapomniałem wysłać im ksero PJ.. co opóźniło całą procedurę (na szczęście nie wpływa na cenę :) )
duszek napisał(a):Warto wyrabiac taka karte przed rozpoczeciem szukania pracy czy lepiej poczekac i dowiedziec sie czy w ogole bedzie nam potrzebna? :roll: bo kosztuje niemalo, ale z drugiej strony czeka sie na nia pare tygodni...

Warto. Cała procedura trwa około miesiąca, może krócej. Teraz załóżmy, że znajdujesz pracę (tzn ktoś chce Cię zatrudnić). W firmie są nowe auta z cyfrowym tacho.. przez miesiąc pracodawca ma czekać aż posiądziesz tą kartę i kazać Ci myć felgi w autach na parkingu? Plastik ważny 5 lat, a cena nie powala na kolana...
Czy będzie potrzebna? Tachografy analogowe zanikają jak kasety VHS :) Występują jeszcze w dużej ilości aut, ale obecnie WSZYSTKIE nowe auta mają już cyfrówki...
Obrazek
Neurot

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców