Kategoria A dla kierowcy kategorii B

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria A dla kierowcy kategorii B

Postprzez PrzemasKSP » wtorek 04 listopada 2008, 12:10

Witam!
Czy osoba posiadająca prawo jazdy kategorii B musi podczas kursu na A jeszcze raz przechodzić badanie lekarskie? Badanie przecież w dokumentach jest takie samo na obydwie kategorie. I co musi zrobić, aby dostarczyć dokumenty - badania i zdjęcie (wraz ze starą kartą) jest przecież w Wydziale Komunikacji.
Z góry dziękuję za pomoc.
PrzemasKSP

Postprzez adamus » wtorek 04 listopada 2008, 15:29

jeszcze raz przechodzi i nie ma kombinowania! Ja mam 6lat kat.B we wrześniu miałem teorie z A i badania musiałem zrobić raz jeszcze!
I to chyba logiczne, że trzeba, przecież stan zdrowia może ulec zmianie!
adamus

Postprzez megamind » wtorek 04 listopada 2008, 16:10

Nie trzeba. Badanie jest ważne na taki czas jaki masz wpisany w dokumencie - jeżeli ktoś nie ma kłopotów ze zdrowiem to dostaje zazwyczaj bezterminowo.
Idziesz do starostwa prosisz o zrobienie kopii i potwierdzenie za zgodność z oryginałem. Oplata za potwierdzenie 5 albo 7 zł, nie pamiętam dokładnie.
Problem może być jeżeli lekarz naciągacz wykreślił ci kat. A. Badanie dla kat A,B i T jest przecież takie samo.
megamind

Postprzez PrzemasKSP » wtorek 04 listopada 2008, 17:34

Super, wielkie dzięki, właśnie o to mi chodziło. Wiem też, że niektóre szkoły skracają teorię na A dla osób z prawem jazdy kategorii B (pewnie innych kategorii także) z wymaganych 30 do 20 godzin. To norma czy ułatwienie (niekoniecznie zgodne z prawem)? Może jeszcze o czymś trzeba wiedzieć przechodząc przez kurs?
PrzemasKSP

Postprzez megamind » wtorek 04 listopada 2008, 18:03

Wymagane jest 20h dla kategorii A.
Nie ma natomiast żadnych podstaw do zmniejszenia liczby godzin przy posiadaniu innych kategorii. No chyba, że masz A1.
Co warto wiedzieć? Myślę, ze warto wybrać szkołę w której faktycznie nauczą cię czegoś. Podstawowe kryterium to instruktor na motocyklu.
megamind

Postprzez PrzemasKSP » wtorek 04 listopada 2008, 18:47

Obawiam się, że nie masz racji w tym przypadku.

Na podstawie art. 115 ust. 1 pkt 1-4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
(Załącznik nr 3, § 3)
"Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym:
1) liczba godzin dla zajęć teoretycznych nie może być mniejsza niż:
a) 30 godzin w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T prawa jazdy lub pozwolenia - w tym co najmniej 4 godziny szkolenia teoretycznego i ćwiczeń w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych (...)."

Także 30 godzin to wymagane minimum, a jeżeli nie ma innej ustawy, to szkolenie dwudziestogodzinne dla kierowców innych kategorii trzeba traktować z przymrużeniem oka...
PrzemasKSP

Postprzez megamind » środa 05 listopada 2008, 15:48

Masz rację. Nieuważnie przeczytałem twój poprzedni post i napisałem o szkoleniu praktycznym.
Jeśli chodzi o teorię to można skrócić o 10 pod warunkiem, ze robisz jednocześnie więcej kategorii. Np. gdybyś robił A i B to obowiązuje cię 40 godzin teorii /po 20 dla każdej kategorii/.
megamind

Powrót do Szkolenie kierowców