kat. D

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

kat. D

Postprzez Kaliszanin » wtorek 20 maja 2008, 22:53

W nowym przepisie na temat przewozu osób/rzeczy jest napisane:

"Art. 3. 1. Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy (czyli kwalifikacja wstępna), o której mowa w art. 1, nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy:

1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;
2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r."

Chciał bym zrobić prawo jazdy kat. D. Z tego co tu wyczytałem kwalifikacja wstępna by mnie nie dotyczyła jeśli bym zrobił kat. D przed 10.09.2008 r. i wtedy mógł bym zrobić kurs na przewóz osób po starych zasadach.

Wiem, że kurs na przewóz osób mogę zrobić mając prawo jazdy kat. B. Czy jeśli bym zrobił kurs na przewóz osób teraz, a prawo jazdy kat. D po 10.09.2008 r. to będe zwolniony z kwalifikacji wstępnej?
Kaliszanin

Postprzez AK » czwartek 22 maja 2008, 16:32

Z tego co ja się orientujęto niestety nie. Ukończyłem niedawno kurs, ale z tego co się dowiedziałem w ośrodku będzie on niewiele warty jeżeli nie zrobię D do września...
"...mało casu, kruca bomba...mało casu..."
AK

Postprzez JAROMIR_85 » niedziela 01 czerwca 2008, 11:16

Kurs mozesz zrobic pewnie jak poprosisz, ale zaswiadczenie otrzymasz dopiero gdy dostaniesz prawko, jesli sie spoznisz to musztarda po obiedzie. Pozostaje Ci znalezc dobra i szybko szkolaca auto szkole oraz zdac za pierwszym razem:)
PKS
JAROMIR_85

Postprzez Kaliszanin » niedziela 01 czerwca 2008, 11:53

Chodzi mi o to, że kurs moge zrobić już teraz bo wystarczy mieć kat. B i można zrobić kurs na przewóz osób. Natomiast ta kwalifikacja wstępna zastąpi kurs więc wyszło by na to, że musze robić coś co już mam tylko dlatego, że moje prawo jazdy na autobusy będzie wydane po 10.09. wg mnie troche to głupie, dlatego pytam czy w tych przepisach nie ma jakiś "wyjątków"? bo ktoś kto już ma kurs na przewóz osób jest osobą przeszkoloną do wożenia ludzi i data wydania prawa jazdy tego nie zmieni.
Kaliszanin

Postprzez Walp » niedziela 22 czerwca 2008, 13:19

Ale to byłoby nielogiczne!

Żeby zrobić kurs na przewóz rzeczy trzeba mieć minimum kat. C. Ale kurs będzie też ważny na CE

Analogicznie, żeby zrobić kurs na przewóz osób, trzeba mieć minimum kat. B (bo taksówkarze i busiarze też wożą ludzi). Analogicznie więc kurs powinien być ważny na zdobytą później kat. D! Bo przecież to jest TEN SAM kurs na przewóz osób. Nie ma powodu, dla którego miałby nie być ważny.
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez oxygen » wtorek 21 października 2008, 10:43

podobna zagwostka do tematu o przewoz rzeczy dla tych co nie majaj jeszcze "skserowanego C albo C+E"
zobaczcie ze na zdjeciu jest napisane dane kierowcy, posiadam prawo jazdy, date wydanie oraz numer, i najwazniejsze dla kategorii... teraz mozna sie domyslac czy chodzi o nasze prawko jakie mamy kategorie (co byloby troche dziwne bo jest jego numer ktory po sprawdzeniu w bazie danych pokazuje nam jakie mamy kategorie) lub dotyczy tylko tego ze takie posiadamy w tym dniu robiac kurs na przewoz osob.
Obrazek
B, C, E, D, Przewóz rzeczy i osób. Leje na kwalifikacje wstępną

wszystko za "pierwszym razem"
przyszły rok - prawdopodobnie A
oxygen

Postprzez jjaacc » wtorek 21 października 2008, 15:34

Druk zgłoszenia jest tylko po to, żeby było łatwiej wprowadzać dane do bazy, nie jest obowiązkowy. Zaświadczenie podlega wymianie, zwykle za drobną opłatą od 20 do 50 złoty. Osoba która zrobiła kurs przewóz osób przed 10 września 2008 a w prawo jeździe ma wpisaną datę uzyskania uprawnień kat D po 9 września 2008. To może sobie to zaświadczenie oprawić w ramkę i powiesić na ścianę jako najdroższą bezsensowną rzecz którą nabył w ostatnim czasie.
jjaacc

Powrót do Szkolenie kierowców