Plac, kategoria C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez bruno666 » środa 17 września 2008, 07:31

Dajcie spokój z jedynką w ciężarówkach. Pusty rusza z trójki, ale te na egzaminie są lekko załadowane i dwójka będzie OK.
Mowa oczywiście o 8-biegowych.
Star 1142 5-biegowy chyba z trójki za łatwo nie rusza o ile pamiętam, ale mogę się mylić bo jeździłem takim struclem tylko kilka razy.

Może ten instruktor wypatrzył w testach na C, że z dwójki należy ruszać na oblodzonej nawierzchni? :D
bruno666

Postprzez barylkaq » środa 17 września 2008, 09:26

mała ciekawostka, miałem takiego egzaminatora na kat C co mi kazał parkować równolegle w zatoczke i zawracac na 3 na mieście. Na szczescie zdałem :)
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez mawik » sobota 20 września 2008, 21:21

wojtuspl napisał(a):
Jeśli chodzi o cofanie po łuku i zatrzymanie auta w odległości mniejszej niż 1 m przy pachołkach, to wszyscy chyba cofają " na studzienkę ". Jak zatrzymasz sie lewym tylnym kołem na jej krawędzi to będzie w sam raz.

Problem tylko polega na tym, ze nie na kazdym placu w Polsce jest studzienka, dzieki ktorej mozna sobie odmierzyc odleglosc ;)
8 lutego 2007 egzamin, kat.B (pierwsze podejście) - zdany
kat.C - mam nadzieje że niedługo;)
mawik

Postprzez tom9 » sobota 20 września 2008, 22:22

mawik napisał(a):Problem tylko polega na tym, ze nie na kazdym placu w Polsce jest studzienka, dzieki ktorej mozna sobie odmierzyc odleglosc ;)

no wlasnie :(
ja bede cofal na wyrabany kraweznik ktory widac po lewej stronie :wink:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Neurot » niedziela 21 września 2008, 01:59

bruno666 napisał(a):Dajcie spokój z jedynką w ciężarówkach. Pusty rusza z trójki, ale te na egzaminie są lekko załadowane i dwójka będzie OK.Mowa oczywiście o 8-biegowych.

Na mieście 3bieg, na placu "Czołg" (bieg C) [Mam na myśli MANa]

Star 1142 5-biegowy chyba z trójki za łatwo nie rusza o ile pamiętam, ale mogę się mylić bo jeździłem takim struclem tylko kilka razy.

Starkiem z dwójeczki pójdzie gładko (solo, jak i z teściową). Naturalnie na mieście.
Mniej więcej tak:
start z 2, auto tylko ruszy (2-3 sek.), wbijasz 3 itd...
Na placu jedynka.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez bruno666 » niedziela 21 września 2008, 07:36

Neurot napisał(a):Na mieście 3bieg, na placu "Czołg" (bieg C) [Mam na myśli MANa]

Na "C" chyba bym zasnął zanim dojechał do końca np. łuku.
bruno666

Postprzez Neurot » niedziela 21 września 2008, 13:39

bruno666 napisał(a):Na "C" chyba bym zasnął zanim dojechał do końca np. łuku.

Będąc PO egzaminie i wykonując pracę na ciężarówce można tak pisać. Na egzaminie trzeba zdać, a wyższy bieg = większa prędkość podczas manewru = mniejsze szanse na opanowanie auta.
Na czołgu masz więcej czasu na ogarnięcie sytuacji i odpowiednie zareagowanie. Nigdzie nie jest napisane, że masz na placyku jeździć na C. Ale to po prostu dobre przełożenie do wykonywania manewrów.
Przecież egzaminator nie pogoni Ciebie za to, że używasz C.
Słyszałem jednak historię, że koleś oblał placyk, bo pomiędzy zadaniami śmigał po placu właśnie na 3 biegu i wg. egzaminatora stwarzał jakieś tam zagrożenie.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez wojtuspl » poniedziałek 22 września 2008, 17:28

mawik napisał(a):
wojtuspl napisał(a):
Jeśli chodzi o cofanie po łuku i zatrzymanie auta w odległości mniejszej niż 1 m przy pachołkach, to wszyscy chyba cofają " na studzienkę ". Jak zatrzymasz sie lewym tylnym kołem na jej krawędzi to będzie w sam raz.

Problem tylko polega na tym, ze nie na kazdym placu w Polsce jest studzienka, dzieki ktorej mozna sobie odmierzyc odleglosc ;)

W tym problem, że kolega moni84 pytał o Kraków. Piszę więc jak jest.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 22 września 2008, 18:52 przez wojtuspl, łącznie zmieniany 1 raz
pozdrawiam
wojtuspl

Postprzez bruno666 » poniedziałek 22 września 2008, 18:18

Neurot napisał(a):
bruno666 napisał(a):Na "C" chyba bym zasnął zanim dojechał do końca np. łuku.

Będąc PO egzaminie i wykonując pracę na ciężarówce można tak pisać. Na egzaminie trzeba zdać, a wyższy bieg = większa prędkość podczas manewru = mniejsze szanse na opanowanie auta.

Poważnie masz problem z okiełznaniem ciężarówki czy zestawu na 2-ce? Przecież to się ledwo toczy!
Do tyłu - zgoda. Widoczność w porównaniu do jazdy przodem jest dużo mniejsza i prędkość również powinna być odpowiednio mniejsza, ale do przodu?
Zwłaszcza przy E do C, kiedy na łuku mamy 5 minut na wykonanie zadania warto do przodu pojechać dynamicznie i zostawić więcej czasu na cofanie i ewentualne korekty!
bruno666

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców