O co chodzi w pytaniu 452??

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

O co chodzi w pytaniu 452??

Postprzez nmc_zmc » niedziela 03 sierpnia 2008, 13:49

Ciągle mnie nurtuje to pytanie i nie wiem dlaczego takie, a nie inne odpowiedzi są prawidłowe...

Screen

dlaczego jadąc lewym pasem narusza się przepisy??

jak nie ma znaków pionowych i poziomych to chyba z każdego pasa można jechać prosto...

a tutaj powiększone zdjęcie :P:P

Screen 2

Wyjaśnicie mi dlaczego ten ktoś narusza przepisy?? i dlaczego powinien jechać akurat prawym pasem ruchu??
nmc_zmc

Postprzez Driver'ka » niedziela 03 sierpnia 2008, 13:53

Dlatego, że obowiązuje u nas ruch prawostronny i pojazd powinien jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. No chyba, że wyprzedza.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez nmc_zmc » niedziela 03 sierpnia 2008, 13:57

Driver'ka napisał(a):Dlatego, że obowiązuje u nas ruch prawostronny i pojazd powinien jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. No chyba, że wyprzedza.

czyli jadąc jezdnią trzypasmową (nie wiem czy poprawnie napisałem :D) nie mogę sobie jechać środkowym pasem?? dla mnie to trochę dziwne :P z tego co mnie uczyli na kursie to zajmuje się pas ruchu z którego będzie się wykonywało następny manewr :P więc dla mnie logiczne by było że jak jadę prosto to środkiem :P
nmc_zmc

Postprzez Driver'ka » niedziela 03 sierpnia 2008, 14:08

Nie, powinieneś zawsze jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, a więc prawym pasem chyba, że wykonujesz jakiś manewr np. wyprzedzanie, albo skręcasz na pas lewy, bo za ileś tam metrów będziesz jechał w lewo. Jazda środkowym czy lewym pasem ot tak sobie, bez żadnej przyczyny jest nieprawidłowa.

Jeżeli masz 3 pasy i środkowy jest to jazy na wprost, a prawy tylko do jazdy w prawo, to w odpowiednim momencie przed skrzyżowaniem zajmujesz pas środkowy. A tak jeździsz prawidłowo prawym.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez scorpio44 » niedziela 03 sierpnia 2008, 15:30

A ja przyznam, że to pytanie jest dla mnie troszkę niefortunne - dlatego że trudno tutaj jednoznacznie stwierdzić, czy ten pojazd za chwilkę nie będzie np. skręcał w lewo. I stwierdzenie w ciemno, że w tym konkretnym miejscu i czasie narusza on przepisy, jest troszkę naciągane.

Oczywiście Kopan stwierdziłby, że warianty odpowiedzi są błędne niezależnie od okoliczności. ;) :D
scorpio44

Postprzez nmc_zmc » niedziela 03 sierpnia 2008, 16:41

scorpio44 napisał(a):A ja przyznam, że to pytanie jest dla mnie troszkę niefortunne - dlatego że trudno tutaj jednoznacznie stwierdzić, czy ten pojazd za chwilkę nie będzie np. skręcał w lewo. I stwierdzenie w ciemno, że w tym konkretnym miejscu i czasie narusza on przepisy, jest troszkę naciągane.

w pytaniu wyraźnie jest zaznaczone że jedzie na wprost :P i chodzi tez o to ze nie zamierza nigdzie skręcać :P
nmc_zmc

Postprzez scorpio44 » niedziela 03 sierpnia 2008, 16:48

nmc_zmc napisał(a):i chodzi tez o to ze nie zamierza nigdzie skręcać :P

Moim zdaniem to wcale nie wynika z tego pierwszego, ale mniejsza o to. Może tym razem ja zaczynam nadinterpretowywać. :)
scorpio44

Postprzez bartoszK » niedziela 03 sierpnia 2008, 20:26

tak ale jadąc sobie drogą jedno pasmową, 2 kierunkową musze sie trzymac jak najblizej chodnika? czy jak najblizej lewej krawędzi, środka jezdni, wlasnie ja sie zawsze trzymam środka jezdni ze względu na dziury
bartoszK

Postprzez scorpio44 » niedziela 03 sierpnia 2008, 21:02

Zgodnie z przepisem masz jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
scorpio44

Postprzez Koszmarek » niedziela 03 sierpnia 2008, 21:06

jak najbliżej prawej krawędzi pamiętając o bezpiecznej odległości.

tak jeździsz na kursie i egzaminie i tak jest poprawnie, ale realia są inne..

Dlatego w pytaniu jest NARUSZA a nie łamie.. bo powinien jechać prawym ale może lewym jak i środkowym

ale scorpio44 zaraz powie, że art.3 (tak Ad. twoich mądrości małym drukiem)
Śląsk - Małopolska - Szwecja.
_____
"Nikt jeszcze nie wie czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
Coma
Koszmarek

Postprzez scorpio44 » niedziela 03 sierpnia 2008, 21:13

Zacznijmy od tego, że naruszać i łamać znaczy dokładnie to samo (tylko słowo "łamie" jest określeniem zbyt potocznym, żeby znalazło się w pytaniu testowym). ;)

A o art. 3 pisałem w zupełnie innym kontekście i nie wiem, co ma tutaj do rzeczy... Jeżeli masz chęć, to ciągnij dyskusję na ten temat w tamtym wątku, a nie offtopuj tutaj.
scorpio44

Postprzez Koszmarek » niedziela 03 sierpnia 2008, 21:27

no widzisz, nie jestem takim humanistą jak ty ale jednak dla mnie ma to różnicę.

wiem w jakim kontekście pisałeś o art.3, przytoczyłem to tutaj, byś zauważył, że ostatnio chyba troche przesadzasz z "nie umiałem się powstrzymać" - to jest forum na którym ludzie proszą o pomoc, słuzy do dyskusji rozwiązywania problemów a nie ironicznych komentarzy.

Wybacz Ella, że znowu OT, ale tak jakoś ostatnio można zauważyć, że "starzy" userzy forum czują się "GURU".
Pozdrawiam.
Śląsk - Małopolska - Szwecja.
_____
"Nikt jeszcze nie wie czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
Coma
Koszmarek

Powrót do Szkolenie kierowców