C+E kilka pytan

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

C+E kilka pytan

Postprzez farban » wtorek 11 grudnia 2007, 23:51

Witam kolegów skończyłem 18 lat zrobiłem A,B,C+E i teraz mam pytanie co oprócz prawka mi jest potrzebne żeby jeździć, i w jakim tonażu mogę jeździć bo słyszałem już różne wersje, i jeszcze kilka pytań mianowicie jeśli chciał bym jeździć na własny użytek to potrzebuje świadectwo kalifikacji tzn jeśli miał bym wlasną firmę ? i czy również potrzebuję świadectwa jeśli chciał bym jeździć w firmie ojca. Przepraszam za zawracanie 4 liter ale jestem naprawdę zielony i chce sie coś dowiedzieć ;) pozdrawiam
farban

Postprzez barylkaq » środa 12 grudnia 2007, 09:46

do 21 lat do 7,5 t...
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez farban » środa 12 grudnia 2007, 18:54

kolego 7,5 tony we własnym zakresie ? czy tylko jeśli jestem zatrudniony ?? a jeśli nie we własnym to jaki tonaż mogę we własnym ?
farban

Postprzez barylkaq » czwartek 13 grudnia 2007, 10:13

we własnym zakresie mozesz jezdzic ciągnik + naczepa bez ograniczenia wiekowego :)
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez farban » czwartek 13 grudnia 2007, 17:08

kolego bo jest taka sytuacja, brat posiada firmę (skup zwierząt) i na pieczątce i innych papierach nie ma nic o transporcie tzn że jeździ na zlecenie itd,czyli to jest transport na własny użytek? chyba, i teraz pytanie jakie papiery muszę mieć żeby jeździć, i jakim tonażem mogę jeździć bo ja już różne wersje słyszałem że do 21 dmc, do 7,5 dmc że całym tonażem i nie wiem czym się sugerować :/ napisałem maila do GITD ale odpowiedzi jako konkretniej nie uzyskałem, więc jak wiecie to pomóżcie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi ;)
farban

Postprzez bercikh » niedziela 30 grudnia 2007, 21:18

musisz mieć badania lekarskie i badania psycho-motoryczne (tzw psychotesty), i z tymi badaniami idziesz do pacodawcy a on wystawia ci świadectwo o spełnieniu wymagań - to sie tyczy transportu na użytek własny.

Jeśli idzie o jazdę komercyjną czyli świadczenie usług transportowych musisz zrobić kurs na przewóz towarów i osób dawne świadectwo kwalifikacji.
bercikh

Postprzez frmn » niedziela 06 stycznia 2008, 13:37

SEKCJA III

Załoga

Artykuł 5

1. Minimalny wiek kierowców zatrudnianych przy przewozie rzeczy wynosi:

a) dla pojazdów, włącznie z, tam gdzie ma to zastosowanie, przyczepami lub naczepami, o dopuszczalnym maksymalnym ciężarze nieprzekraczającym 7,5 tony, 18 lat;

b) dla pozostałych pojazdów:

- 21 lat, lub

- 18 lat, pod warunkiem że zainteresowana osoba posiada świadectwo kwalifikacji zawodowych, uznane przez jedno z Państw Członkowskich i potwierdzające, że osoba ta ukończyła kurs dla kierowców pojazdów przeznaczonych do przewozu rzeczy w transporcie drogowym, zgodnie z zasadami wspólnotowymi odnośnie do minimalnego poziomu kształcenia dla kierowców transportu drogowego.

A jak ma się wiek kierowcy do tego? Też mam 18 lat i w przyszły poniedziałek egzamin na C :)
frmn

Postprzez farban » poniedziałek 07 stycznia 2008, 15:34

musisz mieć badania lekarskie i badania psycho-motoryczne (tzw psychotesty), i z tymi badaniami idziesz do pacodawcy a on wystawia ci świadectwo o spełnieniu wymagań - to sie tyczy transportu na użytek własny.

Jeśli idzie o jazdę komercyjną czyli świadczenie usług transportowych musisz zrobić kurs na przewóz towarów i osób dawne świadectwo kwalifikacji.

kolego ale czy w wyżej wymienionej sytuacji to jest transport na użytek wlasny ?? bo ja już nie wiem pogubilem sie :|
farban

Powrót do Szkolenie kierowców