Odmówienie przeprowadzenia egzaminu, a okulary

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Odmówienie przeprowadzenia egzaminu, a okulary

Postprzez martaa » poniedziałek 01 czerwca 2009, 12:30

Witam, mam pytanie w związku z wchodzącymi od czerwca nowymi przepisami.

Mianowicie: jeżeli nie mam wpisanego w zaświadczeniu lekarskim żadnego ograniczenia, a mam wadę wzroku i przyjde na egzamin w okularach (przy braku na zaświadczeniu jakichkolwiek ograniczeń, kodów itp) to czy mogę być niedopuszczona do egzaminu, analogicznie jak w odwrotnej sytuacji tzn gdy posiada sie ograniczenia i przychodzi sie bez okularów? Okulary dostałam juz trakcie kursu i jednocześnie po wizycie u lekarza wydającego takie zaświadczenia, więc czy musze ten papier teraz zmieniać?

Z tego co wyczytałam w rozporządzeniu to egzamin może się nie rozpocząć gdy zdający "nie spełnia warunków wynikających z wpisanych w orzeczeniu lekarskim kodów ograniczeń w korzystaniu z uprawnień do kierowania pojazdami ze względu na stan zdrowia"

Nikt mi nie może odpowiedzieć, więc szukam szczęscia tutaj
:] Z góry dziękuję.
martaa

Postprzez ajatollah » poniedziałek 01 czerwca 2009, 14:09

najszybciej i najlepiej się dowiesz dzwoniąc do worda.
(jeśli jednak oni tez nie będą wiedzieć to podczas egzaminu powiedz egzaminatorowi, że masz szkła "zerówki" a okulary nosisz bo teraz takie modne lub masz wrażliwe oczy i musisz je chronić przed kurzem/pyłem)
btw na policje i wydział komunikacji nie dzwon bo oni kompletnie się nie orientują nawet w tych kodach)
ajatollah

Postprzez albin » poniedziałek 01 czerwca 2009, 20:17

Nie zostaniesz dopuszczona do egzaminu. Jeśli nosisz okulary, a nie będzie takiej adnotacji w orzeczeniu lekarskim to egzaminator zgodnie z nowym rozporządzeniem odmówi przeprowadzenia egzaminu.
albin

Postprzez qwer0 » poniedziałek 01 czerwca 2009, 20:25

Nie zostaniesz dopuszczona do egzaminu. Jeśli nosisz okulary, a nie będzie takiej adnotacji w orzeczeniu lekarskim to egzaminator zgodnie z nowym rozporządzeniem odmówi przeprowadzenia egzaminu.

?? Na jakiej podstawie?
Ja caly egzmamin spedzilem w okularach przeciwslonecznych ( z reszta egzaminator rowniez, bo swiecilo mocno) i nikt nie mial z tym problemow.
Nie wiem jakie to nowe rozporzadzenie jest, jak mozesz to zapodaj bo bardzo mnie ciekawi.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez aga_l. » poniedziałek 01 czerwca 2009, 21:00

Jak ja zdawałam to lekarz źle wystawił mi orzeczenie i wpisał, że mogę jeżdzić tylko w soczewkach, a ja na egzamin przyszłam w oklularach bo nic o tym nie wiedziałam i egzaminator nie przeprowadził egzaminu.
5.12.2008- teoria + praktyka - zdane za pierwszym razem :)
aga_l.

Postprzez qwer0 » poniedziałek 01 czerwca 2009, 21:16

no tak, ale piszesz o sytuacji gdy wg orzeczenia powinnac w okularach, a przychodzisz bez.
To jest jasne i nie podlega dyskusji.
Tylko niby dlaczego egzamin ma nie byc przeprowadzony gdy orzeczenie o okularach nic nie mowi, a ja takowe posiadam?
Przeciwsloneczne, ozbodne, refleksy - jest cala masa szkiel bez korekcji ktore ludzie nosza no i co z tego?
Orzeczenie nic nie mowi o przeciwwskazaniu do jazdy w okularach. A co nie jest zabronione, jest dozwolone.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez pielemienie » poniedziałek 01 czerwca 2009, 21:25

Testy pisalam w okularach , a jazda byla bez.Z tego co wiem i co widzialam, to egzaminator nie mial moich dokumetow na egzaminie,tylko liste i kartki do adnotacji o przebiegu egzaminu.
Jezeli np.w grupie jest 12 osb do egzaminu... to z jakim "MAJDANEM"
musial by jezdzic egzaminator(Chodzi o wszystkie dokumety kursanta,potrzebne do egzaminu)
:)
pielemienie

Postprzez aga_l. » wtorek 02 czerwca 2009, 08:29

qwer0 napisał(a):no tak, ale piszesz o sytuacji gdy wg orzeczenia powinnac w okularach, a przychodzisz bez.
To jest jasne i nie podlega dyskusji.
Tylko niby dlaczego egzamin ma nie byc przeprowadzony gdy orzeczenie o okularach nic nie mowi, a ja takowe posiadam?

no własnie na odwrót-
aga_l. napisał(a):lekarz źle wystawił mi orzeczenie i wpisał, że mogę jeżdzić tylko w soczewkach, a ja na egzamin przyszłam w oklularach
.
Wiem że w mojej sprawie są jeszcze szkła kontaktowe ale równie dobrze też mogła bym teoretycznie coś naściemniać egzaminatorowi ale on sie uparł że nie mogę w okularach i tyle.
5.12.2008- teoria + praktyka - zdane za pierwszym razem :)
aga_l.

Postprzez gosiawin » wtorek 02 czerwca 2009, 10:34

5) w § 30:

a) w ust. 3 w pkt 2 lit. c otrzymuje brzmienie:

„c) nie spełnia warunków wynikających z wpisanych w orzeczeniu lekarskim kodów ograniczeń w korzystaniu z uprawnień do kierowania pojazdami ze względu na stan zdrowia;",

W uzasadnieniu podano:
"...w odniesieniu do możliwości odmowy przeprowadzenia egzaminu przez egzaminatora w przypadku kiedy dane zawarte w orzeczeniu lekarskim są niezgodne ze stanem faktycznym.Przypadek taki może wystąpić jeżeli osoba,która ma w orzeczeniu lekarskim wpisane ograniczenie do kierowania pojazdami tylko w okularach przychodzi bez nich,lub przychodzi w okularach a w orzeczeniu takiej informacji nie ma..Dotychczasowe brzmienia przepisu pozwalało na odmowę przeprowadzenia egzaminu w pierwszym przypadku nie dając tej możliwości w drugim."
Ten przepis zacznie obowiązywać od 9 czerwca.
z tego co dowiedziałam się w WORD-ie jeśli nastąpiła zmiana faktyczna stanu zdrowia ,po prostu trzeba przed egzaminem donieść nowe zaświadczenie lekarskie.
gosiawin

Postprzez qwer0 » wtorek 02 czerwca 2009, 11:57

5) w § 30:

„c) nie spełnia warunków wynikających z wpisanych w orzeczeniu lekarskim kodów ograniczeń w korzystaniu z uprawnień do kierowania pojazdami ze względu na stan zdrowia;",

zgoda, nie moge przyjsc na egzamin w okularach gdy w orzeczeniu wyraznie bedzie pisalo:
"przeciwskazanie do kierowania pojazdem w okularach".
Jesli takiego czegos nie ma to sorry.
Rownie dobrze moga zaczac przyjmowac tylko na golasa, bo lekarz nigdzie nie napisal, ze dopuszcza ubranie.
Wg orzeczenia lekarskiego cos moze byc nakazane, lub cos zabronione. Jesli jedno lub drugie nie wystepuje, to moge sobie w czym chce jezdzic autem - bo nie jest napisane, ze nie moge w okularach.
nie spełnia warunków wynikających z wpisanych w orzeczeniu lekarskim kodów ograniczeń w korzystaniu z uprawnień do kierowania pojazdami ze względu na stan zdrowia;",

Czy orzeczenie lekarskie bez wpisanego kodu ogranicza mnie do poruszania sie wylacznie bez okularow? Nie.
qwer0

Postprzez gosiawin » wtorek 02 czerwca 2009, 13:51

Mówimy tu o sprawie gdzie nastąpiło pogorszenie widzenia i musimy nosić okulary i co może mieć wpływ na zdolność kierowania pojazdem.Wspomniałeś wcześniej o okularach przeciwsłonecznych a tu mowa jest o korekcyjnych,czyli takich które nosisz jak masz gorszy wzrok.
Do tej pory było tak jak piszesz,że nie dopuszczano do egzaminu jak wpisane były okulary a ich nie miałeś,ale teraz to zmieniono i w drugą stroną też będzie działać.
Jeśli Cię nie przekonałam, to poczekaj aż egzaminatorzy zaczną egzekwować nowy przepis.
gosiawin

Postprzez Regista » wtorek 02 czerwca 2009, 14:05

Wpisanie kodu czegoś zabrania, a raczej nakazuje. Jeśli chodzi o post, w którym mowa o jeździe w soczewkach, egzaminator miał prawo się przyczepić, bo tam kod oznaczał ni mniej ni więcej, tylko nakaz jazdy w soczewkach. Okulary to nie szkła kontaktowe i już. Można było się bronić, że soczewki się ma, a okulary to zerówki z, np. warstwą antyrefleksyjną, bo wygodniej prowadzi się samochód jeśli nie razi Cię załamujące, czy odbijające się światło. Oczywiście, jeśli wada wzroku jest duża i okulary ewidentnie wyglądają na korekcyjne, to nie przejdzie.
Ja od lat mam niewielką wadę wzroku i noszę okulary. Lekarz wiedząc o tym stwierdził, że wada jest na tyle mała, że nie będzie wpisywał mi nic w orzeczeniu, żeby nie robić mi problemów, a nikt nie ma prawa zabronić mi przyjść na egzamin w okularach, skoro orzeczenie lekarskie na ten temat nic nie mówi, czyt. nie zabrania. W razie czego zawsze mogę powiedzieć, że to zwykłe szkła tylko z antyrefleksem. I tak też było. Na egzamin przyszłam w okularach, egzaminator spojrzał w papiery, bo miałam tam inne ograniczenia, ale na temat szkieł nawet się nie zająknął. Ja miałam o tyle dobrze, że gdyby się uparł, to poradziłabym sobie i bez okularów.
Regista

Postprzez gosiawin » wtorek 02 czerwca 2009, 14:19

Tak do tej pory było-egzaminator nie mógł nic zrobić jeśli ktoś przyszedł w okularach a nie miał ich wpisanych w orzeczeniu.Teraz w nowym rozporządzeniu egzaminator ma prawo nie dopuścić osoby również w sytuacji odwrotnej.
Nie wiem jak to rozwiążą technicznie żeby sprawdzić czy okulary są korekcyjne,czy też np. antyrefleksy,ale nowe rozporządzenie daje im prawo niedopuścić.
gosiawin

Postprzez qwer0 » wtorek 02 czerwca 2009, 14:21

Mówimy tu o sprawie gdzie nastąpiło pogorszenie widzenia i musimy nosić okulary i co może mieć wpływ na zdolność kierowania pojazdem.Wspomniałeś wcześniej o okularach przeciwsłonecznych a tu mowa jest o korekcyjnych,czyli takich które nosisz jak masz gorszy wzrok.

egzaminator nie jest lekarzem, w jaki sposob ma ocenic czy posiadane przez Ciebie okulary to "0", czy moze "refleksy"??
W jaki sposob egzaminator ma ocenic, czy nastapilo pogorszenie widzenia?
A skad wiedzial, ze moje to tylko przeciwsloneczne? A moze byly rowniez korekcyjne?
Widze, ze sobie na sile zycie niektorzy utrudniaja.
Co jesli nie mam malego palca u prawej reki. Lekarz mi nic nie wpisal, a ja przyjde z gumowym palcem na egzamin? Nie dopusci mnie, czy moze bede musial zdjac gumowego palca?
Dokladnie to samo jest z okularami - lekarz nie stwierdzil koniecznosci uzywania okularow, ale tego rowniez nie zabronil.

Tak do tej pory było-egzaminator nie mógł nic zrobić jeśli ktoś przyszedł w okularach a nie miał ich wpisanych w orzeczeniu.Teraz w nowym rozporządzeniu egzaminator ma prawo nie dopuścić osoby również w sytuacji odwrotnej.
Nie wiem jak to rozwiążą technicznie żeby sprawdzić czy okulary są korekcyjne,czy też np. antyrefleksy,ale nowe rozporządzenie daje im prawo niedopuścić.

NA podstawie tego??
5) w § 30:

Na pewno nie.
Jesli jest jakis inny jeszcze zapis to mozliwe, z tego na pewno nic takiego o czym piszesz nie wynika.
qwer0

Postprzez Regista » wtorek 02 czerwca 2009, 14:45

Dokladnie to samo jest z okularami - lekarz nie stwierdzil koniecznosci uzywania okularow, ale tego rowniez nie zabronil.

U mnie lekarz stwierdził, że przy mojej wadzie wzroku nie ma przeciwwskazań by jeździć bez okularów, ale lepiej by było, gdybym jednak jeździła w nich. No to jakie kody musiałabym bym mieć, żeby to było adekwatne do tej decyzji i nie ograniczało mojego prawa do jazdy bez okularów. Absurdy zaczęłyby się robić.
Regista

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy