Nowe zasady egzaminowania od 9 czerwca 2009

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe zasady egzaminowania od 9 czerwca 2009

Postprzez Ladanieco » wtorek 26 maja 2009, 14:18

Zgodnie z tym co donosi:
http://portalnaukijazdy.pl/more.php?id=70
Nowe zasady zaczynają obowiązywać od 9 czerwca 2009
A tutaj znajduje się pełny tekst rozporządzenia:
http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2009,nr,78/poz,653,metryka,rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-zmieniajace-rozporzadzenie-w-sprawie.html
Ladanieco

Postprzez carolinaaa19 » wtorek 26 maja 2009, 22:14

ja czytałam gdzieś, że te przepisy nie będą obowiązywać każdego. Np. ten, kto w ciągu 25 minut "pokaże" egzaminatorowi, że umie jeździć, to ma koniec egzaminu. a jakieś uchybienia albo coś, to jeździ wtedy dłużej.
po prostu, jeśli ktoś bezbłędnie będzie jeździł przez 25 minut, to ma krótszy egzamin :)

pozdrawiam wszystkich zdających :)
"... nigdy nie pozwól, by strach przed działaniem wykluczył Cię z gry... "
carolinaaa19

Postprzez Gosiaq90 » środa 27 maja 2009, 13:41

carolinaaa19 napisał(a):ja czytałam gdzieś, że te przepisy nie będą obowiązywać każdego. Np. ten, kto w ciągu 25 minut "pokaże" egzaminatorowi, że umie jeździć, to ma koniec egzaminu. a jakieś uchybienia albo coś, to jeździ wtedy dłużej.
po prostu, jeśli ktoś bezbłędnie będzie jeździł przez 25 minut, to ma krótszy egzamin :)

Tak zgadzam sie ale nie do końca, ponieważ ja czytałam, że egzamin na trwać 25 minut ale w tym czasie osoba egzaminowana musi zrobić wszystkie przewidziane manewry a więc moim zdaniem egzaminy i tak będą trwały dłużej a już na pewno te w godzinach szczytu, ponieważ wtedy czas przemieszczania się po mieście znacznie się wydłuża. No ale mimo wszystyko powinno być łatwiej bo planowo egzamin ma być krótszy a więc mniej czasu na popełnienie jakiegoś głupiego błędu :D
Obrazek
Gosiaq90

Postprzez gosiawin » środa 27 maja 2009, 17:55

Osoby które przystępują po raz pierwszy do egzaminu będą musiały mieć wyznaczony termin w ciągu 30 dni od złożenia dokumentów,ale będzie odbywać się to kosztem osób przystępujących po raz kolejny-ci będą musieli poczekać dłużej.
Co do nowych zasad egzaminowania,to:
-skróci się czas na obsługę -w ciągu 5 min trzeba będzie wymienić 2 losowo wybrane elementy(1 spod maski i 1 ze świateł)
-ocena płynnego ruszania zostanie przeniesiona do zad.2 czyli jazda pasem ruchu
-egzamin będzie trwał minimum 25 min.(jeśli ktoś w ciągu 25 min. wykona wszystkie zadania poprawnie egzaminator może zakończyć egzamin co nie znaczy że musi)
-egzaminator będzie musiał na bieżąco informować o popełnianych błędach(czyli nie powinno być wożenia po mieście i dopiero po zjechaniu do WORD-u informacja że "niestety, bo gdzieś tam dawno temu został popełniony 2 błąd skutkujący wynikiem negatywnym")
Może to trochę skróci czas oczekiwania ale nie wiem czy będzie łatwiej?Pewnie dla niektórych tak.
gosiawin

Postprzez tom9 » środa 27 maja 2009, 22:38

zmiany obowiazuja tylko kategorie B?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez skov » czwartek 28 maja 2009, 06:21

zmiany dotyczą wszystkich kategorii
skov

Postprzez spider865 » piątek 29 maja 2009, 00:02

czy w nowym rozporzadzeniu egzaminator mowi tylko wtedy gdy egzamin jest z wynikiem negatywnym juz? czy w trakcie jazdy mowi np. brak kierunkowskazu - pierwszy blad. Jednym slowem czy mowi o czastkowych pojedynczych bledach?
spider865

Postprzez Robis » piątek 29 maja 2009, 08:33

spider865 napisał(a):czy w nowym rozporzadzeniu egzaminator mowi tylko wtedy gdy egzamin jest z wynikiem negatywnym juz? czy w trakcie jazdy mowi np. brak kierunkowskazu - pierwszy blad. Jednym slowem czy mowi o czastkowych pojedynczych bledach?

Egzaminator ma na bieżąco informować o wyniku egzaminu. To znaczy, że jeśli np. zrobisz dwa takie same błędy, to nie może być sytuacji, w której wracasz na ośrodek i dowiadujesz się, że "egzamin z wynikiem negatywnym". Teraz egzaminator po prostu podczas jazdy powie "możemy kontynuować jazdę, ale wynik egzaminu będzie niestety negatywny, ponieważ (itd)".
Obrazek
04.06.2009 Teoria (+), Plac (+), Miasto (+)
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez Khay » piątek 29 maja 2009, 10:20

Za ISIP-em:

Dz.U. 2009 nr 78 poz. 653
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 8 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów

Status aktu prawnego: obowiązujący

Data ogłoszenia: 2009-05-25
Data wydania: 2009-05-08
Data wejścia w życie: 2009-06-09
Data obowiązywania: 2009-06-09
Uwagi: Par. 1 pkt 12 wchodzi w życie z dniem 26.08.2009 r.
Organ wydający: MIN. INFRASTRUKTURY

Jak widać tym razem pismaki pomyliły się niewiele... ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez tom9 » piątek 29 maja 2009, 10:29

skov napisał(a):zmiany dotyczą wszystkich kategorii

jak dla mnie bardzo dobra wiadomosc 8)

i teraz podsumujmy bo sie gubie.

1. zaklepane juz na 100% czy jeszcze bede glosowac, podpisywac itp. ?
2. 25 min na egzaminie bedzie od 10 czerwca czy od 27.08. ?

Pozdrawiam

tom9

Postprzez Khay » piątek 29 maja 2009, 10:42

tom9 napisał(a):1. zaklepane juz na 100% czy jeszcze bede glosowac, podpisywac itp. ?
2. 25 min na egzaminie bedzie od 10 czerwca czy od 27.08. ?

Ad 1 - tak, ogłoszone w Dzienniku Ustaw = przeszło cały proces i już tylko czeka by po nie sięgnąć.

Ad 2 - wystarczy przeczytać Par. 1 pkt 12... :P

Rozporządzenie napisał(a):12) w § 62:
a) w ust. 1 dodaje się pkt 4—6 w brzmieniu:
„4) zachowanie osoby egzaminowanej, kierującej pojazdem, narusza przepisy ruchu drogowego w sposób określony w tabeli nr 12 załącznika nr 5 do rozporządzenia;
5) zachowanie osoby egzaminowanej, kierującej pojazdem lub prowadzącej egzamin, świadczy o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;
6) osoba egzaminowana zaproponowała członkom komisji przyjęcie korzyści majątkowej lub osobistej w zamian za uzyskanie pozytywnego wyniku egzaminu.”,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. Zachowaniem osoby egzaminowanej świadczącym o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest:
1) działanie mogące skutkować stworzeniem zagrożenia dla zdrowia lub życia osób — w przypadku osoby egzaminowanej
kierującej pojazdem lub prowadzącej egzamin;
2) przejechanie kołem przez linie wyznaczające zewnętrzne krawędzie stanowisk — w przypadku osoby egzaminowanej
kierującej pojazdem;
3) najechanie albo potrącenie pachołka lub tyczki — w przypadku osoby egzaminowanej kierującej pojazdem.”;

A to o co pewnie pytasz, no to niestety muszę Cię rozczarować...:

c) w § 9
— — dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
„4) w przypadku egzaminu przeprowadzanego w zakresie prawa jazdy kategorii B1 lub B, egzaminator może zakończyć egzamin po upływie 25 minut, jeżeli został wykonany program egzaminacyjny i wynik egzaminu jest pozytywny.”,

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez tom9 » piątek 29 maja 2009, 11:11

Khay - dzięki za odpowiedz.

Smieszni sa :lol:
Na B świeżaki będą jeździć 25 minut, a ja na tira 45 min :roll:

tom9

Postprzez misia2 » środa 03 czerwca 2009, 23:29

Zmiany zmianami, ale jestem ciekawa opinii zdających, jak to będzie wyglądać w praktyce ;)
Ale wkońcu to weszło, bo od stycznia już zapowiadali zmiany i jednak dopiero w czerwcu stały się one faktem.
misia2

Postprzez Danieloooo20 » sobota 06 czerwca 2009, 12:47

Witam,

A ja mam pytanie będą nowe testy :?: :roll:

Bo kiedyś coś mi sie o uszy obiło a testy mi przepadły wiec wolałbym wiedzieć teraz już ...

Pozdrawiam
Danieloooo20

Postprzez ella » sobota 06 czerwca 2009, 13:04

A potrafisz przeczytać w wymienionych zmianach co będzie nowego? Tam jak widac nic o testach nie jest napisane.
Polecam jeszcze FAQ tam scorpio44 wstawił podsumowanie.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewforum.php?f=9
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy