Dowód wpłaty pieniędzy za prawo jazdy - pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dowód wpłaty pieniędzy za prawo jazdy - pytanie

Postprzez Machro » czwartek 05 marca 2009, 22:50

Witam.
Egzamin zdawałem w Zielonej Górze, jednak prawo jazdy mam odebrać w Poznaniu, bo tam jestem stale zameldowany. Po zdanym egzaminie otrzymałem list od Starostwa Powiatowego w Poznaniu, że mam wpłacić 70zł na ich konto i dowód wpłaty dostarczyć do Wydziału Komunikacji w Poznaniu, aby mogli rozpocząć produkcję dokumentu.
Wpłaciłem na ich konto 70zł i 50gr i tutaj pojawia się problem - skąd mam wziąć ten dowód zapłaty?
Chodzi tutaj o potwierdzenie wpłaty, które można wydrukować po dokonaniu przelewu, czy po ten dowód wpłaty mam do nich pojechać do Starostwa, aby mi go dali?

Pytam się, bo nie chcę na marne kilka razy jeździć do Poznania, tylko być pewnym.

Czy Starostwo nie może przesłać dowodu wpłaty do Wydziału Komunikacji samemu, zamiast mnie?

Założyłem ten temat, bo może ktoś będzie wiedział.
Pozdrawiam.
[18.02.2009] Teoria (+) Plac (+) Miasto (+)
[09.03.2009] Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
[12.03.2009] Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Machro

Postprzez agniesiaa90 » czwartek 05 marca 2009, 22:54

raczej chodzi o to co mozesz sobie wydrukowac

a WK miesci sie w budynku starostwa zapewne:P
agniesiaa90

Postprzez Machro » czwartek 05 marca 2009, 23:08

Dzięki, tylko wydaje mi się, że taki dowód wpłaty to może sobie wydrukować każdy, bo nie ma na nim nic oficjalnego, tylko dane przelewu itp.

Sprawdzałem w Internecie i adresy Starostwa i WK są inne, więc to niestety nie ten sam budynek.
I ponawiam pytanie, dlaczego oni sami nie mogą do WK przesłać danych, że pieniądze im doszły?
Wydaje mi się, że chyba dowód wpłaty byłby potrzebny tylko wtedy, gdy pieniądze zostały wysłane, ale nie wpłynęły jeszcze na konto ... A u mnie wpłynęły, bo przelew dokonałem 2 marca.
Dlaczego więc jak widzą, że mają kasę na koncie, nie zabiorą się za wyrabianie dokumentu, tylko czekają na mój dowód wpłaty? :?

Pozdrawiam.
[09.03.2009] Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
Machro

Postprzez barbra » czwartek 05 marca 2009, 23:39

Dlaczego więc jak widzą, że mają kasę na koncie, nie zabiorą się za wyrabianie dokumentu, tylko czekają na mój dowód wpłaty?

Po zdaniu egzaminu należy niezwłocznie dostarczyć do Wydziału Komunikacji ul.Gronowa 22A(I piętro, pokój 115, tel. (061)878 40 43, 878 40 25, 878 40 09) dowód uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy. Niedostarczenie dowodu wpłaty uniemożliwia wysłanie zamówienia na wydruk prawa jazdy do Państwowej Wytwórni Papierów Wartościowych w Warszawie.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez przemq14 » piątek 06 marca 2009, 00:03

Machro napisał(a):Dzięki, tylko wydaje mi się, że taki dowód wpłaty to może sobie wydrukować każdy, bo nie ma na nim nic oficjalnego, tylko dane przelewu itp

Jeśli chodzi o przelew z internetu, to z reguły na wydruku jest informacja że jest to dokument elektroniczny który nie wymaga potwierdzenia.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez Machro » piątek 06 marca 2009, 00:41

przemq14 napisał(a):Jeśli chodzi o przelew z internetu, to z reguły na wydruku jest informacja że jest to dokument elektroniczny który nie wymaga potwierdzenia.

Czyli chcesz przez to powiedzieć, że jest on nieważny dla WK, czy ważny?

Znalazłem taki dowód wpłaty w Internecie:

http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bi ... r_id=57153

Jest to karteczka, kiedy wpłaca się pieniądze np. poprzez Pocztę Polską. Tylko, że ja robiłem to przelewem przez Internet, to czy taka kartka też musi być, czy właśnie może być tylko wydruk potwierdzenia przelewu po wykonaniu go?
Machro

Postprzez Khay » piątek 06 marca 2009, 08:25

Zwykłe potwierdzenie wystarczy. Szczególnie, że tego "pocztowego" nie załatwisz inaczej, niż ponownie wpłacając pieniądze (plus złodziejska prowizja).

Na potwierdzeniu elektronicznym jest masa danych (nr przelewu, data, nr konta z którego przelano kasę), która pozwoli urzędnikom w WK sprawdzić, czy wszystko jest OK.

Na Twoim miejscu zadzwoniłbym jeszcze do WK i spytał, czy można to jakoś podesłać (mail, faks?) a do Poznania pofatygowałbym się po odbiór. Albo nakłonił urzędników by wysłali dokument pocztą. :)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Machro » piątek 06 marca 2009, 14:01

Dzięki :)
Tak zrobię.
Machro

Powrót do Luźna gadka