Witam.
Ostatnio miałem egzamin państwowy z kategorii C i miałem pewien problem "techniczny" ze skrzynią biegów.
Cały egzamin - począwszy od placu aż do ostatnich 10-15 minut na mieście wszystko szło jak należy, bez błędów, problemów itp... Aż do pewnego skrzyżowania tuż przed końcem egzaminu:
(MAN TGL 12. 250) Jadę na 6-stym biegu, polecenie od egzaminatora aby skręcić w prawo - światło na skrzyżowaniu jest zielone - więc zmieniam pas na prawy skrajny - redukuję bieg do 5-tki, chciałem jeszcze zredukować do 4-ki i tutaj pojawił się problem... Jak przekładałem bieg z 5 na 4 to skrzynia biegów zablokowała się na biegu neutralnym i "gałka" zmiany biegów nie chciała za cholerę zmienić położenia (jakby była zablokowana) co spowodowało, że całkowicie się zatrzymałem. Próbowałem z całych sił zmienić bieg, puszczałem i ponownie wciskałem też sprzęgło, ale nic nie pomagało. Dopiero po krótkiej "miłej" wymianie zdań z egzaminatorem, gałka się odblokowała i bieg wskoczył. I teraz chciałbym się dowiedzieć co mogło być powodem tego zablokowania? Problem techniczny pojazdu? Mój błąd?