waw napisał(a):...Nie wiem jakie masz umiejętności w jeździe ale przy prędkości 50km/h pojazdu samochodowego nie zatrzyma nikt. Stąd obowiązek pieszego do niewchodzenia wprost pod nadjeżdżający pojazd...
... W jednym z ostatnich odcinków JB pokazywał przejście bez sygnalizacji na drodze o prędkości dopuszczalnej 100km/h. Przy takiej prędkości przypadków przeżycia pieszego już się prawie nie odnotowuje...
nie jestem od nadawania pieszym specjalnych przywilejów, ale jako kierowcy zastanówmy się czy sami jesteśmy OK, jeżeli szukamy błędów innych.
który zapis w PoRD nakazuje Ci jechać z MAKSYMALNĄ dopuszczalną prędkością na przejściu dla pieszych?
kto Ci nakazuje na drodze poza obszarem zabudowanym na widok znaku A-16 przyspieszać do 90km/h lub do 100km/h w podanym przez Ciebie przypadku?
przypomina mi to dyskusję z forum transportowego, gdzie zawodowy kierowca zjeżdżał za autostrady, na ślimaku było ograniczenie prędkości do 40km/h, on jechał z taka prędkością, położył tira i pytał czy może pozwać administratora drogi. ograniczenie prędkości NIE JEST NAKAZEM JAZDY Z TAKĄ PRĘDKOŚCIĄ. (PoRD): "Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa..."
dlaczego uparłeś się łamać prawo, bo (rozporządzenie w sprawi znaków i sygnałów na drodze): "4. Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających."
jeżeli w obszarze zabudowanym na przejściu masz 50km/h, to w jaki sposób zmniejszyłeś prędkość?
albo po obszarze zabudowanym jeździsz w większą prędkością niż dopuszczalna lub nie stosujesz się do zacytowanego przeze mnie przepisu.
dodatkowo na przejściu dla pieszych masz zachować szczególną ostrożność (PoRD): "szczególna ostrożność – ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie;"
czy proponowana przez Ciebie maksymalna dopuszczalna prędkość 50km/h (rozumiem nie zmniejszana przed na przejściu):
1. spełnia warunek dostosowania się uczestnika ruchu do się warunków i sytuacji zmieniających się na drodze?
2. umożliwi Ci na odpowiednio szybkie reagowanie w sytuacjach zmieniających się na drodze, których moim zdaniem na przejściu można się spodziewać?
jak pokazałem powyżej przejścia są oznaczone wcześniej, abyś mógł zastosować się to zacytowanego prawa. to nie powinno być poza zasięgiem wiedzy, zrozumienia i umiejętności przeciętnego kierowcy.
ja nie neguję praw fizyki, ale odwołuję się do przestrzegania przepisów, przewidywania za kierownicą i poszanowaniem innych użytkowników.