Ja dla odmiany polecę 2 szkoły jazdy, zamiast jednej:
OSK Krzyś i
OSK Ale Jazda. W tej pierwszej przejeździłam 12h doszkalających, w drugiej 8h. Tym razem zdałam w pierwszej próbie, po paruletniej przerwie od kursu i niezdanych egzaminów, co świadczy o tym, że skutecznie mnie przygotowano
OSK Krzyś ma w tym wątku już parę dobrych opinii, i bardzo słusznie. Przeczytałam je wszystkie i mogę się pod nimi podpisać. Pan Krzyś faktycznie jest cierpliwy, uprzejmy, przyjaźnie nastawiony so kursanta, nie ucina minut i nie załatwia prywatnych spraw w trakcie jazd. Na jazdy można się umówić mailowo, terminy i miejsce rozpoczęcia jazd ustalić dogodnie. Dodam, że pan Krzyś uczy myślenia na drodze, zadaje pytania o konkretne sytuacje drogowe, sprawdza znajomość przepisów, ćwiczy czujność i skupienie kursanta. Uczy manewrów na placu i parkowania w sposób zrozumiały i skuteczny.
OSK Ale Jazda ma tutaj mało opinii, a szkoda, bo to naprawdę świetna szkoła. Trafiłam tam chcąc oswoić się z sześciobiegową toyotą w dieslu, ale z jazd wyniosłam znacznie więcej niż tylko obycie się z egzaminacyjnym samochodem. Jeździłam z panem
Witkiem W., wspaniałym instruktorem z dużym talentem pedagogicznym. Pan Witek zna cały Kraków i wszystkie egzaminacyjne pułapki na pamięć, po każdej jeździe zapisuje trasę, pamięta miejsca i manewry które sprawiają kursantowi trudność, cierpliwie tłumaczy. Jest wymagający, wytyka i pomaga poprawić nawet drobniejsze błędy, wybiera trudne trasy: Kazimierz, Podgórze, Grzegórzki, Śródmieście. Uczy bezpiecznej jazdy, pokazuje jak powinna wyglądać szczególna ostrożność. Jazdy zawsze trwają tyle minut za ile zapłacimy, żadnego urywania, wręcz odwrotnie - zauważyłam parę minut dodanych. Atmosfera przyjacielska, bezstresowo. Na jazdy można się umówić mailowo lub telefonicznie z właścicielką ośrodka, panią Grażyną (miła, uprzejma osoba) na terminy nie czeka się długo. Do wykupienia jazd zachęciły mnie filmiki na które trafiłam przeglądając You Tube - są właśnie z panem Witkiem.
http://www.youtube.com/watch?v=Y3UNoDwXiMY&list=UUjsVLOtLUW9JJFjkWgb05Bg&feature=share. W szkole jest jeszcze dwoje innych instruktorów, z tego co mi mówiono również bardzo kompetentnych. Link do strony OSK
http://www.alejazda.eu/