Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 19:06

Ależ kierowca wykonał dyspozycję P-8a. Pojechał prosto z pasa na którym była strzałka.
Dobrze zaczął tylko źle skończył. Ciekawe podejście do kierunku jazdy na wprost prezentujesz.
Następnie na skrzyżowaniu pojechał zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku C-12, czyli zgodnie z kierunkiem ruchu obowiązującym na skrzyżowaniu oraz zgodnie ze swoim pasem ruchu.

Gdyby pojechał jak wskazywała strzałka przed skrzyzowaniem, to również zastosowałby sie do C-12
L-ka zmieniała kierunek jazdy - skręcała w prawo, z niewłaściwego pasa ruchu.
Instruktor powinien po tym incydencie rowy kopać, a nie uczyć jeździć.

Najwyżej instruktor mógłby tobie łopatę podać. Jeśli już to skręcał w lewo ,ewentualnie zawracał. zastosował sie do znaków przed skrzyżowaniem. a zjeżdżał na wprost. Z tego co sie orientuje jazdy na wprost nie sygnalizujemy.

Aha..dla ciebie z ronda to zawsze w prawo...
Ciekawe czy tutaj też by był taki odważny skręcać w prawo z lewego pasa...

Sytuacja sie różni tym,ze tam nie skręcał w prawo. Również jestem ciekawy, czy gościu skręcałby w lewo na takim skrzyżowaniu z prawego pasa
http://goo.gl/maps/DJY6f
rondo..dla ułatwienia.

Zawracanie to szczególny przypadek skrętu w lewo - o 180 stopni. Ale Szerszon tego nie ogarnie.

Nie ogarnę :lol: tak samo jak rozporządzenie nie ogarnia i są oddzielne sygnalizatory do S-3 do lewoskrętu i do zawracania, tak samo sa strzałki kierunkowe do lewoskrętu i zawracania, poza jednym przypadkiem, gdzie zezwala sie zawracać na strzałce do lewoskretu.
Rozumiem, ze ignorujesz zakaz zawracania, ponieważ wykonujesz szczególny przypadek lewoskrętu o 180 stopni.
szerszon

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 20:57

szerszon napisał(a):
Zawracanie to szczególny przypadek skrętu w lewo - o 180 stopni. Ale Szerszon tego nie ogarnie.

Nie ogarnę :lol: tak samo jak rozporządzenie nie ogarnia i są oddzielne sygnalizatory do S-3 do lewoskrętu i do zawracania, tak samo sa strzałki kierunkowe do lewoskrętu i zawracania, poza jednym przypadkiem, gdzie zezwala sie zawracać na strzałce do lewoskretu.
Rozumiem, ze ignorujesz zakaz zawracania, ponieważ wykonujesz szczególny przypadek lewoskrętu o 180 stopni.

Wiedziałem, że nie ogarniesz. Pewnie też nie ogarniasz dlaczego przed zawracaniem włączasz lewy kierunkowskaz i zbliżasz się do lewej krawędzi.....
aaltonen

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 marca 2014, 21:10

aaltonen napisał(a):Bo nie napisali. A to że ty sobie wymyślasz, to mnie nie obchodzi.
NIczego sobie nie wmawiam tylko wklejam surowy tekst, żebyś zajarzył w końcu do przepisów. Uzasadnij, że na podstawie dyspozycji ze "170-tki" P-8e różni się od P-8a :P Śmieszne jest to, że P-8e umieszczony na wlocie skrzyżowania dotyczy przejazdu przez skrzyżowanie, a rzekomo P-8a już nie :mrgreen: Czym sobie na taką wyjątkowość zasłużył, Panie aktorze mizernie odgrywający rolę eksperta MZD w Kostrzynie ? Podałem przepisy ogóle odnośnie znakowania wlotów, podałem przykład szczegółowy dla P-8. Lipa co nie :hmm:
aaltonen napisał(a):Leszko nie wymyślaj. Znaki te dotyczą miejsca w którym możliwy jest ruch wynikający z dyspozycji strzałek. Może to być najbliższa jezdnia, może to być np. miejsce w którym kończy się pas na którym są umieszczone strzałki.
Kiedy najbliższa jezdnia a kiedy całe skrzyżowanie? - wypisz mi receptę. Nie mieszaj w to wszystko pasa ruchu, na którym umieszczono P-8x. Idąc tą chorą retoryką, wjeżdżając na dowolne skrzyżowanie "zmieniasz pas" - tylko jak tą zmianę zasygnalizować ? :idea:
W takim razie gratuluję obalenia sensowności stosowania P-8x na wlotach skrzyżowań (z drogą dwujezdniową).
aaltonen napisał(a):Bo to prawda. Już widzę jak tutaj skręcasz w prawo z lewego pasa, i tłumaczysz że to twoje "wprost"
Nigdy tego nie zobaczysz - tylko jaki to ma związek z C-12? Czyżby obwiednię takiego ronda stanowiła droga z pierwszeństwem niezmieniająca kierunku na skrzyżowaniu? :roll:
aaltonen napisał(a):Zawracanie to szczególny przypadek skrętu w lewo - o 180 stopni. Ale Szerszon tego nie ogarnie.
A czemu w lewo? Zawrócę sobie metodą "na trzy" nie opuszczając drogi a pierwszą fazą będzie zjechanie w prawo na zjazd do posesji(w poprzek chodnika). Jeden manewr. Wyobraź sobie, że nie włączam się do ruchu!
aaltonen napisał(a):Nie wiem o co ci chodzi. Na drodze jednokierunkowej obowiązuje jazda w jednym kierunku, podobnie jak na SoRO - tyle że tu mamy ruch okrężny. Chcesz jechać na drodze jednokierunkowej przeciwnie do obowiązującego kierunku ruchu?
Na drodze jednokierunkowej obowiązuje jazda(fachowo nazywa się to ruch) w jednym kierunku. Czyli jakim jednym? Mam nadzieję, że nie jest to obowiązek jazdy na wprost/w prawo/w lewo.

Czyli z drogi jednokierunkowej można skręcić w lewo podobnie jak na SoRO, no popatrz DA SIĘ! Oczywiście nie możemy na SoRO poruszać się przeciwnie do obowiązującego kierunku ruchu - czyli pokonywać skrzyżowania "po angielsku".

Po prostu: ruch jednokierunkowy/dwukierunkowy, ruch prawostronny/lewostronny, "ruch okrężny"/"nieokrężny", jazda przodem/cofanie, nie są same w sobie podstawą do wymuszenia kierunku jazdy (np. na wprost po obwiedni ronda), gdyż reprezentują naturalnie inne konteksty niż kontekst kierunku jazdy(Art. 22, Art. 25).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 22:09

aaltonen napisał(a):Wiedziałem, że nie ogarniesz. Pewnie też nie ogarniasz dlaczego przed zawracaniem włączasz lewy kierunkowskaz i zbliżasz się do lewej krawędzi.....

a co mam właczyć / prawy kierunkowskaz czy awaryjne..a może jeszcze rękę przez okno wystawić ?
Jakos umieli odróżnić zawracanie od lewoskretu poprzez sygnalizatory S-3, zakazy zawracania i skrętu, strzałki kierunkowe. Nik nie wpadł na pomysł, aby nazwac zawracanie "szcególnym rodzajem lewoskrętu".
kocham to forum za takie teksty.
Od razu przypomniał mi sie podobny "poziom" wypowiedzi w tenacie nazwania wskaźnika do pomiaru oleju. Jeden z kandydatów na kierowców nazwał wskaźnik "umaczaczką" :lol:
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 22:23

szymon
A to możliwości wielokrotnej zmiany kierunku jazdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie nie zaprzecza.

Jeszcze raz. Nie zauważyłem w Art 25 wiekszej ilości skrętów. Ty zauważyłeś ? Ok.
Na jakiej podstawie poza własnym widzimisię?

na podstawie art 25. A ty masz jakąkolwiek podstawę na potwierdzenie swojego punktu widzenia ?
masz napisane, że na skrzyżowaniu skręca i/lub skręca ?
Doszukujesz się czegoś, czego nie napisali. A jedynym celem jest umocowanie twierdzenia, że na rondzie to zawsze w prawo.
Jakoś przy rondzie do końca ci sie nie udaje, to wziąłeś się za wymyślanie nowego Art 25.
Są w różnych miejscach, każdy pojedzie inaczej w efekcie wyjadą w tę samą stronę.

Orly ? :eek2: Jest moment, gdzie za skręcającym w prawo z naprzeciwka ustawiają się ze dwa samochody skręcające w lewo. I tak to własnie wygląda. jadą na ten sam pas ruchu, a mają różne kierunkowskazy.
Nie wiem, gdzie ty jeździsz..

Trzeba mieć tupet aby o stworzenie takiej głupoty posądzać Ustawodawcę.

O nic ustawodawcy nie posądzam. Posądzam ciebie o tworzenie przepisów, których nie ma i z niczego nie wynikają.
Nie martw sie o ustawodawcę..da sobie radę ze mną :D

A ktoś twierdzi, że zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo? To tylko Tobie do głowy przychodzi systematycznie wciskać to w czyjeś usta.

Ty. Twierdzisz że zjazd z ronda ( a to jakby nie patrzyć -skrzyżowanie) to zmiana kierunku jazdy, a skręt w prawo jest zmiana kierunku jazdy. Podać pozostałych ?

Przełam się słoneczko, nazwij czasem proszę. Wszystkim to ułatwi zrozumienie przepisów i choć na tym jednym polu dogonimy Europę.

Nie musisz mi cukrzyć i tak sie z tobą nie umówię :mrgreen:
jak mi napiszą w PoRD ,że zjazd z ronda traktujemy jako skręt w prawo i sygnalizujemy to prawym kierunkowskazem to się przełamię.
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 03 marca 2014, 23:06

A mi się nie chce gadać o P-8... po co się przekomarzać...
https://www.google.pl/maps/@50.324961,19.188552,3a,75y,317.9h,79.74t/data=!3m4!1e1!3m2!1s0ecpxTeVY4WbzQY82KjauA!2e0?hl=pl
Wlot w rondo , którym rozpoczyna się filmik.

Widać F-10 ?
Ktoś będzie szukał a/b/c/d/e ? Nie ? Świetnie.
Obrazek

Widzą co pisze ? ( obowiązujące kierunki jazdy przez skrzyżowanie z określonych pasów ruchu)

To szach - mat .

Jako bonus macie ostatnie zdanie w wklejonego cytatu - F-10 stoi na wypadek, gdybyście mieli wątpliwości... rozwiewa je :D
Wyjazd z lewego - TAK, dokręcanie z prawego w lewo - NIE

P.S. aaltonen - gdzie ta twoja fota i narysowane przez ciebie dozwolone kierunki jazdy z lewego pasa ?
Doczekam się ? Taki byłeś skory dyskutować.... i co ? Podkuliłeś ogon ?

Proponuję tą dyskusję przenieść do wydzielonego przez moderatorów o tym rondzie, albo tamto scalić z tym....bez sensu są 2 wątki o tym samym....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 23:26

No i co Dylek cieszysz się, że jakiś głupek w głupkowaty sposób oznakował skrzyżowanie o ruchu okrężnym?
Organizacja ruchu na skrzyżowaniu znakiem C-12 i te strzałki w lewo przed skrzyżowaniami całkowicie się wykluczają.
Zresztą między innymi dlatego doszło do tej stłuczki.

Pojedź sobie do Niemiec, zobaczysz jak to powinno wyglądać. Nic dziwnego, że Polska przypomina dziką Afrykę (nie tylko pod względem dróg) w porównaniu z Niemcami , jak nawet tu na forum jest tylu "fahofcuf, którzy prostej definicji ruchu okrężnego nie potrafią zrozumieć.

Ale w sumie to też wina tworzących prawo i przepisów które nie są spójne ze sobą, często sprzeczne i z wieloma błędami...

Jakbyś pokazał niemieckiemu ekspertowi od ruchu, że ktoś przy tym skrzyżowaniu http://goo.gl/maps/DJY6f postawił znak RUCH OKRĘZNY, to by pękł ze śmiechu....
Podobnie, gdyby zobaczył strzałki przed takim skrzyżowaniem jak w temacie...
aaltonen

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 23:29

fakt istnienia strzałek jako oznakowania poziomego determinował istnienie znaku F-10.
Ale fakt... dylek pozamiatał...
dlatego dylek może wykonać taniec..
Obrazek
=======================
No i co Dylek cieszysz się, że jakiś głupek w głupkowaty sposób oznakował skrzyżowanie o ruchu okrężnym?
Organizacja ruchu na skrzyżowaniu znakiem C-12 i te strzałki w lewo przed skrzyżowaniami całkowicie się wykluczają.

To duzo mamy tych głupków...skończ waść wstydu sobie oszczędź...
Pojedź sobie do Niemiec,
Możesz i ty...tylko nie mów im o szczególnym skręcie w lewo.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 marca 2014, 23:32 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 03 marca 2014, 23:31

szerszon napisał(a):Nie zauważyłem w Art 25 wiekszej ilości skrętów. Ty zauważyłeś ? Ok.
Większą ilość skrętów niż jeden podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie zauważyłem zarówno w naturze jak i np. na przykładowych skrzyżowaniach przedstawionych w "220". Ty także zauważyłeś tylko to coś, co ja nazywam skręcaniem Ty nazywasz "zmianą kierunku ruchu" czy "sposobem przejazdu przez skrzyżowanie". A jedyną podstawą aby nie nazwać tego czegoś skręcaniem jest rzekome zaprzeczenie możliwości wystąpienia więcej niż jednej zmiany kierunku jazdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie w treści PoRD.

Gdzie odnalazłeś tą rewelację?
Bo z pewnością nie w Art.25.1.? Czy pojazd skręcający dwukrotnie w lewo podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie skręca na tym skrzyżowaniu w lewo? Tak. Więc gdzie to zaprzeczenie mojego stanowiska?
szerszon napisał(a):...masz napisane, że na skrzyżowaniu skręca i/lub skręca ?
Nie. Wystarczy, że mam napisane, że skręca. A jeżeli skręca i skręca to także skręca. Chyba, że nie skręca bo skręca i skręca? Poproś o poradę polonisty. A jeżeli poradzisz się więcej niż jednego to na pytanie "czy radziłeś się polonisty" odpowiesz "tak" czy "nie"?

-----
szerszon napisał(a):...jest moment, gdzie za skręcającym w prawo z naprzeciwka ustawiają się ze dwa samochody skręcające w lewo. I tak to własnie wygląda. jadą na ten sam pas ruchu, a mają różne kierunkowskazy.
No niby tak. Tylko, że w momencie gdy się już ustawią jeden za drugim i kontynuować jazdę będę w tę samą stronę PoRD zobowiązuje ich do wyłączenia kierunkowskazów. Ale jedynie na klasycznym rondzie pierścieniowym, i to jedynie z "Twojej" interpretacji PoRD wynika, że trzy pojazdy ustawiają się jeden za drugim, każdy jedzie w tę samą stronę a każdy miga inaczej. Twoja interpretacja to na klasycznym rondzie to istny burdel na kółkach! Całe szczęście sam sobie z tego sprawę zdajesz sygnalizując na "placach" zgodnie z "moją" a nie "własną" interpretacją i postulując o zmianę oznakowania "placów".
-----
dylek napisał(a):To szach - mat .
Kogo niby zaszachowałeś, bo na pewno nikogo nie zamatowałeś? Przecież nikt nie przeczy, że PRZED skrzyżowaniem należy wybrać pas ruchu z taką strzałeczką, w jaką stronę zamierzamy przejechać PRZEZ skrzyżowanie. Cuda dzieją się później. Ktoś tu usiłuje wmówić, że strzałki umieszczone na pasach PRZED skrzyżowaniem zabraniają nam zmienić pas ruchu na dowolny prowadzący w kierunku, w którym zamierzamy jazdę kontynuować. No chyba, że pas ruchu prowadzący do zjazdu, którym zamierzamy z ronda zjechać nie służy do jazdy w kierunku tego zjazdu tylko w jakimś innym. Strzałeczek na nim nie ma, więc?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 marca 2014, 23:33

aaltonen napisał(a):jakiś głupek w głupkowaty sposób oznakował skrzyżowanie o ruchu okrężnym?
Nie głupek, tylko znający przepisy a nie improwizujący jak Ty.

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 marca 2014, 23:35 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 03 marca 2014, 23:34

Pisałem ci...Nie rób w Polsce Deutschlandii tak jak Putin próbuje Rosję na Ukrainie tworzyć.
Rysować miałeś ....bijesz pianę zamiast tego...
Rysunek...dawaj, dawaj....
A jak nie dasz rady, to się przyznaj, że twoja teoria nie ogarnia ruchu na tym skrzyżowaniu i można nią sobie buty powycierać.

Miałeś szansę dzięki tym rysunkom zrozumieć co znaczy prosto, lewo, ....i jaki kierunek wskazują strzałki, oraz w którym miejscu skrzyżowania da się zrealizować dyspozycję tych strzałek...
Poległeś z kretesem i do tego jeszcze nie umiesz przyjąć na klatę tej porazki... Ogona sobie za bardzo nie przysiądź z wrażenia, bo mocno podkulony....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 23:35

Kogo niby zaszachowałeś, bo na pewno nikogo nie zamatowałeś? Przecież nikt nie przeczy, że PRZED skrzyżowaniem należy wybrać pas ruchu z taką strzałeczką, w jaką stronę zamierzamy przejechać PRZEZ skrzyżowanie. Cuda dzieją się później. Ktoś tu usiłuje wmówić, że strzałki umieszczone na pasach PRZED skrzyżowaniem zabraniają nam zmienić pas ruchu na dowolny prowadzący w kierunku, w którym zamierzamy jazdę kontynuować

Naucz sie w końcu czytać ze zrozumieniem.
Obowiązujące kierunki jazdy...czy coś nie tak ?

Czy pojazd skręcający dwukrotnie w lewo podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie skręca na tym skrzyżowaniu w lewo? Tak. Więc gdzie to zaprzeczenie mojego stanowiska?

Jesteś pewien ,że to jedno skrzyżowanie, a może tak jak "aa" uważasz, że zawracanie to szczególny skręt w lewo ? :lol:
szerszon

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 23:39

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):jakiś głupek w głupkowaty sposób oznakował skrzyżowanie o ruchu okrężnym?
Nie głupek, tylko znający przepisy a nie improwizujący jak Ty.

Obrazek

Widzisz tu gdzie słowo "ruch okrężny" ?

Naprawdę nie trzeba być ekspertem, zeby dojść do wniosku, ze z tym skrzyżowaniem jest coś nie tak. Miedzy innymi dlatego doszło do stłuczki.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 marca 2014, 23:43

^^ A SoRO to nie skrzyżowanie wokół wyspy?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 marca 2014, 23:44 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 23:44

Naprawdę nie trzeba być ekspertem, zeby domyślić sie ze z tym skrzyżowaniem jest coś nie tak. Miedzy innymi dlatego doszło do stłuczki.

Ze skrzyżowaniem wszystko jest ok. Cos nie tak jest ze zwolennikami skrętu w lewo pasem zewnętrznym.
Nie mają bladego pojęcia o przepisach. A na skrzyżowaniach widzą kilkukrotna zmianę kierunku jazdy...a o spójnikach żaden się nie nauczył.
Wobec powyższego mozna iść spać . :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 marca 2014, 23:45 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze