MORD Tarnów
podejście pierwsze
73/74 - pozytywny
to co pamiętam - po kresce będę pisał odpowiedzi, które ja zaznaczyłem
kolejność przypadkowa, brzmienie pytań na pewno zmienione ale sens zachowany
1) koleś cofający z parkingu i patrzy przez odsuniętą szybę
do przodu i pytanie czy dobrze wykonuje ten manewr ? | NIE
2) tramwaj stojący po lewej stronie jezdni, dojeżdżamy do ostatnich jego wagonów i w oddali widzimy czerwone światło dla naszego pasa ruchu i pytanie czy kierujący powinien zatrzymać pojazd na wysokości ostatniego wagonu ? | NIE (tutaj była lekka niepewność, która się później rozwiała - nie zwróciłem uwagi czy był znak przystanku)
3) czy ustępujemy tramwajowi wyjeżdżającemu z zajezdni ? (jakieś zdjęcie było) | NIE
4) podobna sytuacja jak w 2 pytaniu, tzn dojeżdżamy do ostatniego wagonu tramwaju, z tym że po prawej stronie jest znak przystanku i czy mamy się zatrzymać na wysokości ostatniego wagonu | TAK (i tu rozwiały się wątpliwości odnośnie 2 pytania - bo chyba 2 razy takiej samej sytuacji by nie przedstawili)
5) zdjęcie jak dojeżdżamy do przejazdu kolejowego z podniesionymi zaporami, przed nami 2 albo 3 rowerzystów i pytanie czy możemy ich wyprzedzić zachowując szczególną ostrożność ? | NIE
6) auta zaparkowane po prawej stronie jezdni, częściowo na drodze, częściowo na chodniku i pytanie czy omijając je mamy cały czas mieć włączony kierunek ? | NIE
7) zdjęcie - dojeżdżamy do skrzyżowania, pali się zielone światło i na skrzyżowaniu stoi policjant plecami do nas i pytanie czy w zaistniałem sytuacji mamy obowiązek stosować się do poleceń kierującego ruchem | TAK
ten znak
http://www.sklepdrogowyplaneta.pl/asset ... b4ecb3.JPG pod nim bądź nad nim (już nie pamiętam
)
http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/image ... 238091.jpgi pytanie w stylu czy w takiej sytuacji kierowca powinien zrezygnować z wyprzedzanie i zając prawy pas | TAK
9) dojeżdżamy do skrzyżowania na zielonym świetle i zapala się pomarańczowe i pytanie czy w zaistniałej sytuacji, gdy jedziemy
30 km/h powinniśmy zatrzymać pojazd | TAK (wydaje mi się że tutaj zgubiłem ten 1 pkt ale na 100% nie jestem pewny, bo z jednej strony 30 km/h to nie jest szybko i można się zatrzymać, ale z drugiej strony wszystko zależy od tego, jak daleko jesteśmy od sygnalizatora)
10) skręcamy w lewo w jakaś boczną uliczkę (brak świateł i brak pasów), 2 dzieci przy prawej krawędzi i jedno z nich na zrobiło już krok na jezdnie i czy musimy ustąpić pierwszeństwo dzieciom przechodzący w nieoznakowanym miejscu | TAK
11) podobna sytuacja jak wyżej, dwa pasy ruchu w jednym kierunku, my na lewym pasie, kobieta przy pasach z prawej strony jezdni i auto jadące lewym pasem zatrzymuje się i czy musimy się zatrzymać | TAK
12) znak
http://www.autoex.pl/_img/img_znaki_dro ... y_A-17.jpg i pytanie w stylu czy możemy się spodziewać szkoły bądź miejsca w szczególności uczęszczanego przez dzieci | TAK
13) jedziemy, linia przerywana, przed nami auto,zaczynamy wyprzedzać, po lewej w oddali idący człowiek i pytanie czy jeśli ma się podejrzenie, że osoba idąca z na przeciwka jest pod wpływem alkoholu to czy powinniśmy kontynuować manewr wyprzedzania wyprzedzać | NIE
14) znak koniec strefy zamieszkania
http://www.kamiennagora.pl/files/image/ ... D/d-41.jpg my skręcamy w prawo z lewej strony jedzie samochód i czy mamy pierwszeństwo przed nadjeżdżającym pojazdem | NIE
15) jedziemy po "łuku" z prawej widzimy auto dojeżdżające do drogi po której jedziemy, po prawej znak "masz pierwszeństwo" i przebieg drogi z pierwszeństwem i czy mamy pierwszeństwo przed nadjeżdżającym pojazdem | TAK
16) jedziemy po pasie na którym jest
strzałka skrętu w lewo, na sygnalizatorze świeci się zielona strzałka i czy możemy w tej sytuacji jechać
na wprost | NIE
17) jedziemy po pasie umożliwiającym zawracanie i skręt w lewo, na sygnalizatorze zielone światło i czy możemy zawrócić | TAK
Ze specjalistycznych:
1) dopuszczalny czas jazdy w dwóch tygodniach | 90 godzin
2) coś w stylu w jakim cyklu liczymy odpoczynek w załodze dwuosobowej | 30 godzinnym
3) kto może wyrobić kartę kierowcy | tylko kierowca (była jeszcze opcja że przedsiębiorca u kogo jest zatrudniony kierowca, lub osoba trzecia w imieniu kierowcy)
4) jaka jest maksymalna szerokość pojazdu z ładunkiem, jeśli sam pojazd ma 2,55 m | 3 m (do wyboru było chyba jeszcze 2,55 m; 2,65 m)
5) coś z hamulcami, że nie działają, nie można wcisnąć pedału (nie pamiętam dokładnie) | zaznaczyłem za niski poziom powietrza (było jeszcze za duży i jeszcze jakaś 3 opcja której nie pamiętam)
6) jeszcze coś z ładunkiem, coś o wystawaniu na boki jeśli pojazd ma 2,55 m | i tam odpowiedź że nie może przekraczać 3 m i nie może wystawać z jednej strony więcej niż 23 cm
było jeszcze coś o lekach ale nie pamiętam treści, chyba czy powinniśmy zwracać uwagę na treść ulotki czy mają wpływ na prowadzenie pojazdu
miałem jeszcze odległość od omijania tylko nie pamiętam co to było i było, do wyboru 1 m 1,5 m i
bezpiecznabyło chyba jeszcze zdjęcie wjeżdżającego tramwaju tramwaju na rondo i my tej wjeżdżamy na rondo i czy powinniśmy ustąpić pierwszeństw tramwajowi | TAK
tak jak tutaj już ludzie pisali nie spieszyć się, czytać dokładnie pytanie, i podczas filmów zwracać uwagę na znaki
do nauki używałem podręcznika tego podręcznika
http://www.asgraf.pl//index.php?id=153&id2=19 i testów, które były w zestawi i z kodeksu drogowego (jeśli moderacja forum uznaje to za reklamę proszę usunąć)
Pozdrawiam
//edycja
miałem jeszcze znak koniec obszaru zabudowanego i jaka jest maksymalna prędkość pojazdu powyżej 3,5 t |
70 80 90