Witam!
Skończyłem niedawno kurs na kat. C, który odbyłem w OSK "OES" w placówce przy ul. Krupniczej 34.
Do wyboru ośrodka przyczyniło się kilka rzeczy: lokalizacja placówki, lokalizacja placu manewrowego, cena kursu - jedna z najtańszych w mieście, badania lekarskie na miejscu, kurs weekendowy.
Dziś mogę spokojnie polecić tą placówkę, w której pani Agnieszka, wszelkimi sposobami próbuje dostosować grafik jazd tak, aby to nam jak najlepiej odpowiadało - za co jej bardzo dziękuję. Jazdy można rozpisać wszystkie od razu już na kursie teoretycznym, jazdy 15x po 2h. Oczywiście można później przesuwać terminy jazd jeśli nam coś wypadnie. Część praktyczną rozpocząłem 2 tygodnie po teorii (brak wcześniejszych terminów), a miałem przyjemność odbyć ją z panem Tomkiem M., który prowadzi szkolenia całkowicie bezstresowo, nawet jak robiłem jakieś błędy, wszystko omawiał łagodnym i spokojnym głosem. W ciągu 30h jazd nie było żadnych nerwowych czy stresujących uwag, podniesionego głosu, nie wspominając już o jakichś krzykach czy wulgaryzmach, tak, jak się to tu czyta na forum od innych kursantów, jaki to im się trafił instruktor. Nie wiem jak jest z innymi instruktorami w tej szkole, ale pana Tomka M. polecam w 100%. Dodam jeszcze, że większość jazd mam udokumentowanych kamerką, którą dzięki uprzejmości p. Tomka, mogłem sobie zaczepić do przedniej szyby i rejestrować trasę po mieście. W domu na spokojnie człowiek sobie poogląda wiele razy, nauczy się pewnych rzeczy, szybciej poznaje miasto i trudne miejsca.
Jazdy odbywały się po drogach, na których to statystycznie najczęściej poruszają się ciężarowe L-ki z Krakowskiego MORD-u. Mi trasa egzaminacyjna pokryła się w 100% z drogami, którymi poruszałem się na kursie, ale to oczywiście zależy od egzaminatora. Ogrodzony plac manewrowy mają przy rondzie na ul. Pachońskiego/Mackiewicza, nówka asfalt wylany w kwietniu. Bardzo dogodny dojazd MPK, lub własnym środkiem transportu, można spokojnie rowerkiem lub nawet rolkami tam dotrzeć. Jak ktoś woli samochodem to na placu manewrowym jest parking, ale płatny. Auto można za free zostawić ok 150m na dużym parkingu Simply Market-u .
Kilka dni temu miałem egzamin w MORD-zie, zdany za 1 podejściem!
Moja trasa egzaminacyjna