Interpretacja B-5

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Interpretacja B-5

Postprzez WOJO » środa 06 stycznia 2010, 00:09

Dzisiaj na jednych z pierwszych zajęć teoretycznych na PJ dowiedziałem się, że znak B-5 oraz znak B-5 z oznaczoną na znaku wartością 3,5T to dwa różne znaki. Prawie w to uwierzyłem, jednak dalej mam przekonanie, że oba znaki są tożsame i w tym konkretnym przypadku pisanie wartości 3,5T na znaku jest zbedne, ponieważ wynika to z definicji znaku B-5. Jeżeli natomiast na znaku B-5 występowałaby wartość np. 8T to rzeczywiście taki znak zakazywałby ruchu pojazdu powyżej 8T, a dopuszczał nawet te powyżej 3,5T co jest dla mnie logiczne. Czy moja interpretacja jest prawidłowa, czy jednak byłem na tyle zmęczony, że czegoś nie zapamiętałem z zajęć ?
WOJO

Postprzez scorpio44 » środa 06 stycznia 2010, 00:52

Twoja interpretacja jest prawidłowa.
scorpio44

Postprzez cman » środa 06 stycznia 2010, 11:31

§ 18. 4. Znak B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych" oznacza zakaz ruchu:
1) samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
2) ciągników samochodowych,
3) pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
4) ciągników rolniczych,
5) pojazdów wolnobieżnych.
5. Określona na znaku B-5 albo na tabliczce umieszczonej pod nim masa oznacza, że zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.
cman

Postprzez WOJO » środa 06 stycznia 2010, 22:38

cman napisał(a):
§ 18. 4. Znak B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych" oznacza zakaz ruchu:
1) samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
2) ciągników samochodowych,
3) pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
4) ciągników rolniczych,
5) pojazdów wolnobieżnych.
5. Określona na znaku B-5 albo na tabliczce umieszczonej pod nim masa oznacza, że zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.

Ustawę też sobie poczytałem i dzisiaj trochę podyskutowałem z instruktorem, który powołując sie na pkt. 5 twierdzi uparcie, że jeżeli na znaku będzie 3,5T to taki znak obowiązuje np. autobus (ponieważ pojazd) oraz np. samochód osobowy + przyczepa (B+E ponieważ jest to zespół pojazdów). Nie chcę narazie tego komentować, jednak na logikę trochę racji ma :)
WOJO

Postprzez piotrz » środa 13 stycznia 2010, 09:27

Ja mam nieco inną interpretację:
Znak B-5 bez tabliczki dotyczy wszystkich ciągników i poj. wolnobieżnych, natomiast z napisem (tabliczką) niektórych (dokładniej: o masie ponad 3,5 tony). Co do sam. ciężarowych nie ma różnicy.
Wg mnie nie dotyczy autobusów, bo "3,5t" na znaku oznacza to samo, co tabliczka "3,5t" pod znakiem, a tabliczka pod znakiem określa których pojazdów dotyczy znak. Znak B-5 (z napisem, z tabliczką, czy bez) nic nie mówi o autobusach i sam. osobowych z przyczepą.
piotrz

Postprzez cman » środa 13 stycznia 2010, 10:54

Co do pierwszego to się zgadza, natomiast co do drugiego, to ten zakaz z napisem na znaku lub tabliczką dotyczy wtedy również autobusów.
cman

Postprzez piotrz » czwartek 14 stycznia 2010, 12:27

Dlaczego także autobusów? Czy dotyczy wszystkich pojazdów ponad 3,5 tony? Może jakaś podstawa prawna, wyrok sądu... Dotychczasowe argumenty są typu "instruktor/policjant powiedział...". Praktyka wskazuje, że te osoby czasami mylą się i sąd na pierwszej rozprawie wydaje odmienny wyrok.
Trochę to bez sensu - znak bez tabliczki dotyczy niektórych pojazdów (ciężarowych, ciągników...), a z tabliczką wszystkich.
piotrz

Postprzez cman » czwartek 14 stycznia 2010, 12:32

Zacytowany wcześniej par. 18 ust. 5.
cman

Postprzez scorpio44 » sobota 16 stycznia 2010, 20:59

Faktycznie, po zastanowieniu się stwierdzam, że jest tak, jak mówi cman.
scorpio44

Postprzez piotrz » poniedziałek 15 lutego 2010, 17:12

... z definicji znaku B-5 wynika do jakich pojazdów on się odnosi. Nie wymienia się autobusów.
Jeśli chodzi o zakaz wjazdu autobusów, należy ustawić znak B-3a.

całość:
http://www.znaki-drogowe.pl/index.php?o ... &Itemid=41
piotrz

Postprzez cman » poniedziałek 15 lutego 2010, 17:39

Ale co w związku z tym cytatem i linkiem chcesz powiedzieć?
cman

Postprzez WOJO » poniedziałek 15 lutego 2010, 20:10

cman napisał(a):Ale co w związku z tym cytatem i linkiem chcesz powiedzieć?

...,że znowu przepisy da się interpretować w dwojaki sposób :)
Sam jestem na szkoleniu "D" i na zajęciach teoretycznych prawie się pokłóciłem z wykładowcą o Jego interpretację (twierdził, że B-5 dotyczy autobusów). Kiedy zacząłem praktykę, na pierwszych zajęciach instruktor (inny niż ten prowadzący teorię) w jednym z pierwszych słów powiedział, że jak widzimy B-5 z tabliczką to jedziemy (nie dotyczy autobusów). Na moje pytanie, jak jechać na egzaminie, kazał się pytać egzaminatora, bo podobno każdy inaczej interpretuje ten znak...
Już te dwie odmienne interpretacje w obrębie jednej szkoły nauki jazdy świadczą o tym, że coś z tym trzeba zrobić.
WOJO

Postprzez piotrz » wtorek 16 lutego 2010, 12:08

WOJO napisał(a):
cman napisał(a):Ale co w związku z tym cytatem i linkiem chcesz powiedzieć?

...,że znowu przepisy da się interpretować w dwojaki sposób :)

Dokładnie tak. Z poprzednich postów wynika, że znak dotyczy autobusów, natomiast z podanego linku, że nie dotyczy. A stwierdzenie
te dwie odmienne interpretacje w obrębie jednej szkoły nauki jazdy ...
nie pozostawia żadnych wątpliwości - problemu nie rozwiążemy. Chyba, że odezwie się ktoś, kto ma wyrok sądowy w tej sprawie.
piotrz

Postprzez cman » wtorek 16 lutego 2010, 12:27

piotrz napisał(a):Z poprzednich postów wynika, że znak dotyczy autobusów, natomiast z podanego linku, że nie dotyczy.

Ale jaki to link? To jest link do strony Ministerstwa Infrastruktury? Jakaś zwykła, prywatna strona gościa, który nie wiadomo kim w ogóle jest. Tak samo jak on może cokolwiek napisać na swojej stronie, tak samo ja mogę na swojej - i bez poparcia argumentami, nie świadczy to o prawdziwości wypowiedzi.

piotrz napisał(a):...problemu nie rozwiążemy.

A ja myślę, że rozwiążemy:

Rozporządzenie napisał(a):§ 18. 5. Określona na znaku B-5 albo na tabliczce umieszczonej pod nim masa oznacza, że zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.

Jest znak B-5 z określoną na nim masą 5 t.
Jest autobus o DMC 20 t.

I jeszcze raz:
Rozporządzenie napisał(a):...zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.

Czy autobus jest pojazdem?
Czy jego DMC przekracza masę podaną na znaku?
Czy znak dotyczy w/w autobusu?
cman

Postprzez WOJO » wtorek 16 lutego 2010, 13:59

cman napisał(a):Jest znak B-5 z określoną na nim masą 5 t.
Jest autobus o DMC 20 t.

I jeszcze raz:
Rozporządzenie napisał(a):...zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.

Czy autobus jest pojazdem?
Czy jego DMC przekracza masę podaną na znaku?
Czy znak dotyczy w/w autobusu?

Nikt nie przeczy, że autobus jest pojazdem i to w dodatku, którego DMC przekracza 3,5 tony. Dlaczego jednak z przepisu bierzemy pod uwagę jedynie pkt 5., a olewamy pozostałe 1-4 mówiące o rodzaju pojazdów, których zakaz dotyczy ? :)
Idąc tym samym tokiem rozumowania na zakaz ten nie może wjechać rower, motocykl, samochód osobowy, jeżeli akurat na znaku znajdzie się tabliczka 0.1 t. Tymczasem istnieją w rozporządzeniu o znakach i sygnałach drogowych odrębne znaki dotyczace innych pojazdów, nie wyszczególnionych znakiem B-5.
To tabliczka jest dodatkiem do znaku, a nie odwrotnie. Moim skromnym zdaniem w interpretacji przepisu powinna następować koniunkcja przepisów, a nie alternatywa ! Nie możemy sobie wybrać części przepisu i tylko do niego się stosować.
WOJO

Następna strona

Powrót do Luźna gadka