Zimowe opony

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zimowe opony

Postprzez Winhold » sobota 15 listopada 2008, 14:51

Mam pytanie od niedawna mam auto i czy zimowe opony sa konieczne czy za nie zmienienie opon na zimowe grozi jakas kara ?
Winhold

Postprzez Goska_1 » sobota 15 listopada 2008, 14:53

lepiej się jeżdzi zimą na zimowych, bo są z innej mieszanki niz letnie i mają inny profil - ich konstrukcja jest poprostu dostosowana do warunków panujących na drogach w okresie zimowym
a odnośnie kar, coś Ty - żadnej kary nie ma :D
stara miłość nie rdzewieje, bo jest w ocynku...

Obrazek
Goska_1

Postprzez Winhold » sobota 15 listopada 2008, 14:55

Ok dzieki kase bede mial to sie kupi :)
Winhold

Postprzez kamilds » sobota 15 listopada 2008, 15:09

Żadnej kary (prawnej) nie ma, ale jak gdzieś przyhamujesz i wjedziesz w coś to może być "kara za nie założenie" :P Dziwne jest dla mnie, że w Polsce opony zimowe są nieobowiązkowe ... tak samo jak apteczka samochodowa. Obowiązkowa jest gaśnica i trójkąt. Polecam zaopatrzyć się w te standardowe rzeczy 8)
07.11.2008 - Teoria :D Placyk :D Miasto :D - zdane za 1 razem :P

26.11.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :D
26.11.2008 - Pierwsza jazda bez L na dachu ! :)
kamilds

Re: Zimowe opony

Postprzez Pinhead » sobota 15 listopada 2008, 16:13

Winhold napisał(a):Mam pytanie od niedawna mam auto i czy zimowe opony sa konieczne czy za nie zmienienie opon na zimowe grozi jakas kara ?

Kary nie ma. Opony zimowe sa projektowane na śnieg i lód, nie słuchaj marketingowego bełkotu o zmianie opon względem danego miesiąca i innych bzdur. Na nawierzchni innej niż śnieg i lód opona zimowa jest gorsza od opony letniej pod każdym względem (ścieralność, przyczepność, aquaplaning, opory toczenie, hałas).
Pinhead

Postprzez cman » sobota 15 listopada 2008, 16:59

kamilds napisał(a):Dziwne jest dla mnie, że w Polsce opony zimowe są nieobowiązkowe ...

No jeszcze by tego brakowało...
cman

Postprzez marcij » sobota 15 listopada 2008, 17:41

Opony zimowe sa jak sama nazwa wskazuje przeznaczone do jazdy w zimie. A zimy w ostatnich latach to mamy niestety tyle , ze te dni mozna na palcach 2 rak policzyc.I moim zdaniem na te kilka dni nie warto wymieniac opon. Bo podczas deszczu , a taka pogoda utrzymuje sie przez 95% czasu w miesiacach powszechnie uwazanych za "zimowe" opona letnia sprawuje sie znacznie lepiej. Dla czystego sumienia mozna mozna przy najblizszej wymianie opn wybrac te "uniwersalne" i to powinno w zupelnosci wystarczyc. Ja sam w zeszyl roku przekladalem opony na ziomowe przed wyjazdem na narty, w gorach po sniegu sie nawet nie przetoczylem , bo nawet na parkingach pod stokiem bylo tylko i wylacznie bloto. Osobiscie ubolewam nad tym , bo bardzo lubilem zimy , ale niestety nie mamy (a moze wlasnie mamy ?) na to wplywu.
Obrazek
marcij

Postprzez przemq14 » sobota 15 listopada 2008, 18:23

Niestety nie tylko o warunki na drodze tu chodzi. Samochód na oponach letnich w niskich temperaturach będzie prowadził się gorzej niż na zimowych. Mieszanka wykorzystywana do produkcji opon letnich w niskich temperaturach staje się twarda.

Tak samo nie powinno się na oponach zimowych jeździć w lecie, bo mieszanka wykorzystywana do produkcji opon zimowych w wysokich temperaturach robi się miękka. Samochód zaczyna "pływać".
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez Pinhead » sobota 15 listopada 2008, 20:09

Wpaja się ludzią takie informacje i zaciera ręce z kręcącego się biznesu. Opona zimowa zrobiona jest z miękkszej gumy od opon letnich, to prawda. Ale nie jest prawdą że gęstość gumy w znacznym stopniu zmienia się wraz z temperaturą w przedziałach jakie daje nam nasz polski klimat o ile zima nie jest wyjątkowo ostra. Śmiechu warte jak ludzie wymieniają opony na zimowe tylko dlatego że temperatura spadła do +7C. Marketing idzie już tak daleko że spotkałem się z zaleceniami zmiany przy +10C, tylko czekać aż ktoś pójdzie dalej i "ekspert" z telewizora poleci wymiane przy +15C. Jeśli ktoś chce poszukać rzetelnych testów drogi hamowania opony zimowej i letniej na nawierzchni innej niż snieg i lód to ciężko coś znaleść. Większość artykułów znajdziemy na stronach firm sprzedających opony lub oparte na tekstach producenta opon czyli artykuły sponsorowane.
Ostatnio zmieniony niedziela 16 listopada 2008, 00:32 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz
Pinhead

Postprzez MALINA77 » sobota 15 listopada 2008, 21:25

jako swiezy kierowca nieznam się na tym , mieszkam na południu polski i w zime często rano jest szklanka(nie typowy lód ale w dzien popada w nocy mrozek) i czesto jest błoto posniegowe to jakie opony sa do tego najlepsze, bo z tego co czytam to powinnam co pół dnia zmieniac opony :)
21.08.08 g.13:30 WORD-egz.teoria (+)
28.10.08 g.11:00 WORD-egz.placyk (+), miasto(+)
Obrazek
MALINA77

Postprzez jessroncen » sobota 15 listopada 2008, 22:08

Nie żałuj kasy na zimówki, to może cię uratować z wielu podbramkowych sytuacji, sam widzę po swoim samochodzie, nie czekaj na śnieg tylko zakładaj już teraz, jeżdząc na letnich oponach prędzej czy później się uślizgniesz gdzieś przy hamowaniu a jak będziesz miał pecha to najedziesz komuś na tył
jessroncen

Postprzez lled3 » sobota 15 listopada 2008, 22:23

opony zimowe są tylko skuteczniejsze na sniegu i lodzie. W każdych innych warunkach wygrywa opona zwana letnia. Nie ma sie co spieszyc ze zmiana. Do sniegu jeszcze daleko :)

lepiej poczytać sobie conieco o wymianie opon i przypilnowac jak beda to robili ... :roll:
Obrazek
lled3

Postprzez cman » sobota 15 listopada 2008, 23:59

Pinhead, po co te tłumaczenia... Propaganda oponiarska działa (jak widać) bardzo dobrze. Ludziom się wydaje, że mają lepszą przyczepność, że są bezpieczni w zimie itd. Przeciętnie w zimie zdarzają się 3 dni, w których jest atak zimy i na drogach leży śnieg - później po soleniu kilkadziesiąt dni śniegu brak. No ale skoro ludzie chcą wydawać pięć stówek za 3 dni dobrej przyczepności na śniegu - niech wydają.
cman

Postprzez marcij » niedziela 16 listopada 2008, 01:31

cman napisał(a):....No ale skoro ludzie chcą wydawać pięć stówek za 3 dni dobrej przyczepności na śniegu - niech wydają.

Pieniadze pieniedzmi , ja bym jednak zwrocil uwage na to , ze opony zimowe maja rzezbe bieznika projektowana do "wgryzania sie" w snieg, i zazwyczaj gorzej odprowadzaja wode niz opony letnie, ktore sa projektowane wlasnie w tym kierunku.
Obrazek
marcij

Postprzez jessroncen » niedziela 16 listopada 2008, 11:28

opony zimowe są tylko skuteczniejsze na sniegu i lodzie. W każdych innych warunkach wygrywa opona zwana letnia

Tu chodzi o temperaturę a nie o to co masz na drodze, jeszcze tydzień temu jeździłem na letnich z dobrym bieżnikiem i zawsze miałem problem z hamowaniem na mokrej nawierzchni, teraz na zimówkach hamuje na mokrej jezdni zupełnie tak jakby była sucha, opony letnie są za twarde i po prostu się ślizgają
jessroncen

Następna strona

Powrót do Luźna gadka