Który pas powinienem zająć ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Który pas powinienem zająć ?

Postprzez fringe1994 » czwartek 24 września 2015, 07:55

Witam,mam następujące pytanie.Ostatnio jak miałem egzamin na prawo jazdy i wyjeźdżałem z Celniczej na Grudziądzkią w Toruniu to pewne wredne babsko zwane również egzaminatorem zwróciło mi uwagę "ale chyba nie będzie pan tak czekał aż oba pasy będą wolne ?! " Otóż czekałem :lol: Czy mogłem najpierw wjechać na lewy pas a dopiero po kilku metrach zmienić go na prawy ?

Wspomiane skrzyżowanie https://www.google.pl/maps/@53.0400275, ... 312!8i6656
fringe1994

Re: Który pas powinienem zająć ?

Postprzez sankila » czwartek 24 września 2015, 21:54

fringe1994 napisał(a):Czy mogłem najpierw wjechać na lewy pas a dopiero po kilku metrach zmienić go na prawy ?
Skręcałeś w lewo, w drogę jednokierunkową? No to powinieneś wjechać na lewy pas, zgodnie z zasadą "jak najkrócej na skrzyżowaniu". "Wredne babsko" było bardzo miłosierne, że nie oblało takiego zawalidrogi.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Makabra » piątek 25 września 2015, 09:12

Nie ma takiej zasady "jak najkrócej na skrzyżowaniu", natomiast można wybierać pasy ruchu jeśli był jeden do skrętu. Jeśli kolega na egzaminie tamował ruch z tyłu czekając bez powodu na wolne oba pasy to błąd. Jeśli z tyłu byłoby pusto to wolny kraj, można czekać, tylko po co? Wyjazd na lewy pas i zmiana na prawy jest ok, tylko trzeba baaardzo uważać na auta na głównej zmieniające pas z prawego na lewy.
Makabra

Postprzez fringe1994 » piątek 25 września 2015, 12:48

Egzamin wtedy oczywiście oblałem.W każdym razie dzięki za odpowiedzi.
fringe1994

Postprzez Henq » sobota 26 września 2015, 22:14

sankila napisał(a):
fringe1994 napisał(a):Czy mogłem najpierw wjechać na lewy pas a dopiero po kilku metrach zmienić go na prawy ?
Skręcałeś w lewo, w drogę jednokierunkową? No to powinieneś wjechać na lewy pas, zgodnie z zasadą "jak najkrócej na skrzyżowaniu". "Wredne babsko" było bardzo miłosierne, że nie oblało takiego zawalidrogi.

Ciekawostka to co piszesz, wyjaśnij mi jak się będziesz tłumaczyła jak w czasie takiego manewru auto na głównej będzie zmieniać pas na lewy i albo zajedziesz mu drogę (wymuszenie pierwszeństwa) albo co gorsza przyłoży w Ciebie?
Nie ma opcji zawalidroga w takiej sytuacji po prostu wredne babsko nie powinno egzaminować nie zdając sobie sprawy z zagrożenia jakie powoduje takimi komentarzami. Po prostu czekam aż będą wolne pasy by jakiś na głównej nie zmieniał pasa na lewy i wtedy wjeżdżam na pas lewy i tyle.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Makabra » sobota 26 września 2015, 22:47

Nie wiadomo jaka była sytuacja, może dało się wyjechać na lewy pas w bezpieczny sposób.
Makabra

Postprzez viktorio » sobota 26 września 2015, 23:22

Ja bym jednak wjechał na lewy bo raczej mała szansa, że ktoś przed samym skrzyżowaniem zmieni pas na lewy ot tak dwa, że raczej jak już ktoś zjeżdża na lewo to włącza kierunkowskaz który widzimy i trzy, że tam przed samym zakrętem mają kawałek ciągłej. Prędzej komuś z prawego nagle przy samej krzyżówce przypomniałoby się, że on przecież ma tu skręcić. Moim zdaniem czekanie na takiej drodze, aż oba pasy będą wolne w godzinach szczytu może potrwać ze 3 godziny, ale mogę się mylić.
viktorio

Postprzez yorki » niedziela 27 września 2015, 03:02

Nikt z nas nie zna dokładnie sytuacji opisanej przez autora wątku, wiec możemy tylko gdybać,...
jeden by pojechał, inny by czekał.

Ale pytanie zadane przez fringe1994 świadczy o tym, ze na kursie kolega niewiele się nauczył, i to "wredne babsko" po prostu wyeliminowało (na jakiś czas) potencjalne niebezpieczeństwo dla innych uczestników ruchu drogowego .
one white wine ;)
yorki

Postprzez sankila » niedziela 27 września 2015, 16:04

Henq napisał(a):wyjaśnij mi jak się będziesz tłumaczyła jak w czasie takiego manewru auto na głównej będzie zmieniać pas na lewy i albo zajedziesz mu drogę (wymuszenie pierwszeństwa) albo co gorsza przyłoży w Ciebie?
Pojazd ma prawo zajmować 1 pas ruchu, a zmianę pasa należy zawczasu i wyraźnie zasygnalizować. Gdyby sygnalizował, to bym nie wjeżdżała; gdyby nie sygnalizował... kamerkę w aucie mam sprawną, więc nie miałabym specjalnych problemów z wykazaniem, że gość wjechał we mnie celowo, chcąc wyłudzić odszkodowanie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Henq » niedziela 27 września 2015, 18:44

sankila napisał(a):
Henq napisał(a):wyjaśnij mi jak się będziesz tłumaczyła jak w czasie takiego manewru auto na głównej będzie zmieniać pas na lewy i albo zajedziesz mu drogę (wymuszenie pierwszeństwa) albo co gorsza przyłoży w Ciebie?
Pojazd ma prawo zajmować 1 pas ruchu, a zmianę pasa należy zawczasu i wyraźnie zasygnalizować. Gdyby sygnalizował, to bym nie wjeżdżała; gdyby nie sygnalizował... kamerkę w aucie mam sprawną, więc nie miałabym specjalnych problemów z wykazaniem, że gość wjechał we mnie celowo, chcąc wyłudzić odszkodowanie.

Gość również ma kamerkę w samochodzie sprawną i widać na niej ewidentnie że pomimo tego że on jedzie główną ty wjeżdżasz na pas na który ona zamierzał wjechać i bum wymuszasz na nim pierwszeństwo.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez fa1th » niedziela 27 września 2015, 19:58

To kobieta, tego nie zrozumie :)
kat. A - 1podejscie-zdane
kat. B - 1podejscie-zdane
kat. C - 1podejscie-zdane
kat. CE - 1podejscie-zdane
kat. D - 1podejscie-zdane
fa1th

Powrót do Sytuacje na drodze