Czy mogłem tu zawrócić? Przerwa w podwójnej ciągłej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogłem tu zawrócić? Przerwa w podwójnej ciągłej

Postprzez ceerczy » wtorek 28 lipca 2015, 20:37

Rysunek poglądowy:

Obrazek

Dodatkowo miejsce na google maps (niestety na przeciwnym pasie):
https://www.google.pl/maps/@51.938422,1 ... 56!6m1!1e1

Jeśli można zawracać, to musiałoby to być w sposób "nieprawidłowy" - maksymalnie po prawej stronie pasa aby się zmieścić, a nie maksymalnie z lewej strony.
ceerczy

Re: Czy mogłem tu zawrócić? Przerwa w podwójnej ciągłej

Postprzez sankila » czwartek 30 lipca 2015, 16:27

ceerczy napisał(a):Jeśli można zawracać, to musiałoby to być w sposób "nieprawidłowy" - maksymalnie po prawej stronie pasa aby się zmieścić, a nie maksymalnie z lewej strony.
Oj, tam, oj, tam; zaraz nieprawidłowy - przecież można zmienić pas z prawego na lewy :wink:

Możesz zawrócić, byle ostrożnie. Na moje oko nie powinno być problemu ze zmieszczeniem się na lewych pasach; ale w razie potrzeby - prawy pas też dla ludzi.
Zawsze też możesz zrobić "zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury" i wjechać w bramę po prawej.

Co do rysunku - lepiej zacznij zawracanie z prawego pasa, żeby skończyć na lewym; przeciwny kierunek ma widoczność ograniczoną przez zakręt, więc lepiej, żeby nie było niespodzianek.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Rogatek » czwartek 30 lipca 2015, 16:51

Tak, dokładnie - zawracanie w tym miejscu z wykorzystaniem infrastruktury byłoby raz że wygodniej a dwa że bezpieczniej. Ale jeżeli jest już mus, to najlepiej to zrobić na 3. Jest dużo miejsca więc sposób jest do wyboru.
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez adwokop » czwartek 30 lipca 2015, 19:19

To można tu w końcu zawracać? ;O tak na środku drogi?
adwokop

Postprzez sankila » piątek 31 lipca 2015, 01:08

adwokop napisał(a):To można tu w końcu zawracać? ;O tak na środku drogi?
Nie na środku drogi, tylko na linii przerywanej. Ale musisz skończyć zawracanie na lewym pasie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 31 lipca 2015, 07:58

Ale musisz skończyć zawracanie na lewym pasie.
A dlaczego ? :lol: :lol:
Gdzieś jest określony pas ruchu jaki musze zająć po zmianie kierunku jazdy ? Gdzie taki nauki udzielają ? :lol: W Pacanowie ?
szerszon

Postprzez kg1956 » piątek 31 lipca 2015, 10:31

Prawy pas też dla ludzi.
kg1956

Postprzez sankila » piątek 31 lipca 2015, 20:15

szerszon napisał(a):Gdzieś jest określony pas ruchu jaki musze zająć po zmianie kierunku jazdy ? Gdzie taki nauki udzielają ? :lol: W Pacanowie ?
Może zapytaj u źródła?
(za Biul. KRA 1/2010)
2e. Zawracanie "w najbliższym dopuszczalnym miejscu": [...]należy przyjąć taką pozycję pojazdu przed rozpoczęciem zadania, aby manewr był bez korekty toru jazdy, a tor nie przecinał pasa ruchu o kierunku przeciwnym.

"... i znów poszedł, biedaczysko, po szerokim szukać świecie, tego, co jest bardzo blisko"
sankila

Postprzez papadrive » piątek 31 lipca 2015, 21:40

sankila napisał(a): Ale musisz skończyć zawracanie na lewym pasie.

Spróbuj "zawinąć" za P-4 z lewego na lewy. Może motocyklem jest to wykonalne, ale nie osobówką.
Choć sposobem to i jeża da się wyr.....ć. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » piątek 31 lipca 2015, 23:28

sankila napisał(a): Może zapytaj u źródła?
(za Biul. KRA 1/2010)
2e. Zawracanie "w najbliższym dopuszczalnym miejscu": [...]należy przyjąć taką pozycję pojazdu przed rozpoczęciem zadania, aby manewr był bez korekty toru jazdy, a tor nie przecinał pasa ruchu o kierunku przeciwnym.

"... i znów poszedł, biedaczysko, po szerokim szukać świecie, tego, co jest bardzo blisko"
Możesz szykować miejsce w tym Pacanowie bo już tam chyba zapuściłaś korzenie.
Oczywiście wyrwane z kontekstu..
Tu całość...
Rodzaje zawracania w praktyce egzaminacyjnej
1. Zawracanie na skrzyżowaniu ( z podaniem miejsca lub np. poleceniem
"proszę zawrócić w najbliższym dopuszczalnym miejscu"):
Jest to podstawowy manewr zawracania. Realizację tego zadania
zgodnie z obowiązującymi zasadami rozpoczynamy od lewej krawędzi
drogi jednokierunkowej lub z lewego pasa ruchu drogi dwukierunkowej
z obowiązkiem sygnalizacji przy każdej zmianie kierunku ruchu oraz
zachowanie należytej ostrożności. Ponadto należy przyjąć taką pozycje
pojazdu przed rozpoczęciem zadania, aby manewr był bez korekty toru
jazdy, a tor nie przecinał pasa ruchu o kierunku przeciwnym.

Masz tu skrzyżowanie..szanowna ? :lol: :lol: :lol: Kompromituj sie dalej...wypada jednak nauczyć się czytać ze zrozumieniem i zastanowić sie , zanim zacznie sie wypisywać bzdury...

...dlaczego np nie uwzględniłaś tego przypadku, który jak najbardziej pasuje do sytuacji.
5. Zawracanie na ograniczonej szerokości:
Podstawowym kryterium manewru zawracania na ograniczonej
szerokości jest wykonanie manewru przy nie więcej ni¿ 3 krotnym
sygnalizowaniu zmiany kierunku oraz obowiązkowe włączenie biegu
wstecznego. Zawracanie na ograniczonej szerokości jest tożsame
z zawracaniem „na trzy”.

Podpalaj pod paleniskiem...kozę trzeba podkuć :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 01 sierpnia 2015, 01:07

A czy ktos uwaza, ze w tej sytuacji zawracanie jest zabronione?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » sobota 01 sierpnia 2015, 22:34

szerszon napisał(a):Masz tu skrzyżowanie..szanowna ?
Przypominam, myszczu, że zadałeś pytanie: "Gdzieś jest określony pas ruchu jaki musze zająć po zmianie kierunku jazdy ? Gdzie taki nauki udzielają ?". No to ci podsunęłam wskazówkę, że "gdzieś" takie nauki udzielają, skoro audytorzy podkreślają taką konieczność na skrzyżowaniu.
BTW - jeśli nie można przecinać pasów kierunku przeciwnego podczas zawracania na skrzyżowaniu, to uważasz, że przy zawracaniu na środku drogi jest to dozwolone? :wow:
Gdzie robią takie kursy instruktorskie, że pozwala się kierowcom pizgać sobie swobodnie po całej jezdni, zamiast przestrzegać zasad? Chyba na dworcu Świebodzkim?
...dlaczego np nie uwzględniłaś tego przypadku, który jak najbardziej pasuje do sytuacji.- Zawracanie na ograniczonej szerokości:
A bo tak jakoś nie przyszło mi do głowy, że cztery pasy ruchu to ograniczona szerokość ...
sankila

Postprzez szerszon » sobota 01 sierpnia 2015, 23:15

Przypominam, myszczu, że zadałeś pytanie:
Przypominam,ze dyskusja była o konkretnym miejscu, a ty cytujesz zalecenia KRA dla skrzyżowań...czyli kompletnie bez sensu.
Co najlepsze i tak nie zrozumiałaś o co chodzi...jesteś po prostu potężnie niedouczona.
BTW - jeśli nie można przecinać pasów kierunku przeciwnego podczas zawracania na skrzyżowaniu, to uważasz, że przy zawracaniu na środku drogi jest to dozwolone?
Drugi cytat... ze zrozumieniem.Zawróć tam czymś wiekszym niz smart :lol: :lol: :lol:
Jak sobie wyobrażasz zawrócenie bez przecięcia pasów ruchu...gdzie jest napisane, że po zmianie kierunku jazdy muszę zając konkretny pas ?
Gdzie robią takie kursy instruktorskie, że pozwala się kierowcom pizgać sobie swobodnie po całej jezdni, zamiast przestrzegać zasad?
Gdzie robia takie kursy na PJ, ze wypuszczają tak bezmyślnych kursantów ? Jest tam jakaś linia ciągła, która zabrania mi zając pas prawy ?
Chyba na dworcu Świebodzkim?
W Pacanowie..
A bo tak jakoś nie przyszło mi do głowy, że cztery pasy ruchu to ograniczona szerokość ..
.Fakt ..nie grzeszysz wyobraźnia jak i wiedzą..od kiedy to z prawego pasa tak sobie zawracasz ? Było jeszcze po trawce...
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 02 sierpnia 2015, 14:30

Od kiedy? "...jeżeli wymiary pojazdu..." No chyba, ze ktos potrafi zawrocic nie skrecajac.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 02 sierpnia 2015, 15:12

sankila napisał(a):
Możesz zawrócić, byle ostrożnie. Na moje oko nie powinno być problemu ze zmieszczeniem się na lewych pasach; ale w razie potrzeby - prawy pas też dla ludzi.

sankila napisał(a):Nie na środku drogi, tylko na linii przerywanej. Ale musisz skończyć zawracanie na lewym pasie.

Nie ma to jak trzymanie się określonego stanowiska...po prostu jeden wielki miszmasz.
szymon1977 napisał(a):Od kiedy? "...jeżeli wymiary pojazdu..." No chyba, ze ktos potrafi zawrocic nie skrecajac.
Tak sobie z prawego pasa zawracasz ? Bez innych warunków ? Było cos o ponadnormatywnym pojeździe ?
Tutaj wreszcie mógłbys sie powołać na przepis o zakazie zawracania..ale nie ten z Art 22.6 :lol: :lol: :lol:
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze