Zjeżdżanie prosto z drogi z pierwszeństwem- kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zjeżdżanie prosto z drogi z pierwszeństwem- kierunkowskaz

Postprzez d3zet » czwartek 02 października 2014, 15:29

Witam serdecznie! :)
Otóż codziennie wraz ze znajomymi, jadąc do pracy mijamy niżej podany znak:
Obrazek

Jedziemy "z dołu" drogą z pierwszeństwem prosto (na drogę podporządkowaną)
I trzech moich znajomych nagminnie upomina mnie, że nie daje kierunkowskazu.
Wiem, że jadąc prosto nie muszę go dawać, gdyż mylnie informowałbym innych, że skręcam w lewo.
Kierunkowskazu używa się gdy zmieniam kierunek jazdy lub pas. Można mignąć, nie trzeba.

Chce im uświadomić, że się mylą i zastanawiam się czy jest jakiś przepis który reguluje to postępowanie?
d3zet

Re: Zjeżdżanie prosto z drogi z pierwszeństwem- kierunkowska

Postprzez LeszkoII » czwartek 02 października 2014, 16:18

Droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu. To zdefiniowane pojęcie ma sens użytkowy na wlotach skrzyżowania, bo liczy się kto jaką drogą (z pierwszeństwem czy podporządkowaną) zbliża się do skrzyżowania - a zbliżamy się "wlotami". Koledzy uznają zapewne, że droga z pierwszeństwem "łamanym" to droga zmieniająca kierunek na skrzyżowaniu. Nic bardziej mylnego - odwrotnie: droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, ale drogi przecinają się tutaj pod kątem prostym (w przybliżeniu). Można nie opuszczać (ciągu)drogi opuszczając zarazem drogę z pierwszeństwem.
Koledzy "mogliby" uznać, że droga podporządkowana też jest jedna - co ciekawe wtedy nigdy nie przetnie się z drogą z pierwszeństwem(w ich rozumieniu definicji), a będzie do niej styczna --> )( .

Ty jedziesz na wprost (w ciągu danej drogi przez skrzyżowanie) a koledzy skręcają np. w prawo zmieniając drogę A na drogę B, ale pozostając w ciągu dróg z pierwszeństwem. To trochę zagmatwane, wiem :)

Jeżeli ten argument do nich nie dotrze, to zapytaj ich jaki znak nakazu kierunku jazdy należałoby ustawić na wlotach każdej drogi z pierwszeństwem, jeśli wloty dróg podporządkowanych są drogami jednokierunkowymi, w kierunku "do skrzyżowania".

Możesz zapytać też o kwestię pierwszeństwa pieszych i rowerzysty (Art. 26.2. i Art. 27.1a).

Na skrzyżowaniu oznaczonym znakiem D-1 mamy dwie drogi z pierwszeństwem, bo są dwa wloty z pierwszeństwem i nie ważne czy pierwszeństwo "się łamie" czy "biegnie na wprost".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 02 października 2014, 23:12

A jak zasygnalizują skręt w lewo ? :lol:
szerszon

Postprzez oskbelfer » czwartek 02 października 2014, 23:32

wystawią rękę, a gdy będą zawracać wystawią nogę :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szoferemeryt » piątek 03 października 2014, 21:59

Mam pytanie związane z takim oto skrzyżowaniem, oznakowanie to inna sprawa.
Obrazek
Jadę drogą z pierwszeństwem, na skrzyżowaniu jadę prosto, czy w tej sytuacji włączam lewy kierunkowskaz czy nie.
Dlaczego mam sygnalizować lub nie sygnalizować.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » piątek 03 października 2014, 22:14

szoferemeryt napisał(a):Mam pytanie związane z takim oto skrzyżowaniem, oznakowanie to inna sprawa.
Obrazek
Jadę drogą z pierwszeństwem, na skrzyżowaniu jadę prosto, czy w tej sytuacji włączam lewy kierunkowskaz czy nie.
Dlaczego mam sygnalizować lub nie sygnalizować.

Gówniana organizacja ruchu, czego oczekujesz?
Makabra

Postprzez szoferemeryt » piątek 03 października 2014, 22:24

Napisałem "oznakowanie to inna sprawa", więc pomijając to oznakowanie.
Mam sygnalizować jazdę na wprost wg T6 czy nie.
Dla mnie T-6 jest ustawione prawidłowo, a P-8 to nieporozumienie.
Wyraźnie widać gdzie jest prosto, a gdzie w prawo.
szoferemeryt

Postprzez szymon1977 » sobota 04 października 2014, 03:45

szoferemeryt napisał(a):Wyraźnie widać gdzie jest prosto, a gdzie w prawo.
To akurat jest oczywiste. A teraz odpowiedz na pytanie: czy jadąc w prawo zmieniasz kierunek jazdy podczas przejazdu przez to skrzyżowanie, czy raczej przejeżdżasz łukiem przez skrzyżowanie nie zmieniając na nim kierunku jazdy? Według mnie to drugie, tabliczka T-6 jest niezgodna z rzeczywistością, a strzałki są w porządku - ale przyznać muszę, że się nie przyglądałem. Zresztą, po to drogowcy powinni mnie znakami poinformować o rzeczywistości, żebym przyglądać jej się nie musiał. A tutaj tabliczka T-6 zaprzecza strzałkom. I masz Ci babo placek!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szoferemeryt » sobota 04 października 2014, 09:17

Szymon; o to właśnie chodzi. Znaki sobie, PRD sobie, rzeczywistość jak na obrazku tego skrzyżowania. Kierowca musi wybrać, a raczej poprawiać nieudolność ludzi którzy biorą pieniądze tylko za co?!
Droga z pierwszeństwem w tym przypadku biegnie łukiem i to dość szerokim, ale czy w tej sytuacji sygnalizujemy cokolwiek prawym kierunkowskazem i czy sygnalizacja ma sens? Obserwowałem nie raz takie skrzyżowania. Jeden na stu uzył kierunkowskazu prawego. Natomiast zgodnie z T-6 i wieloma osobami na tym forum, jadąc prosto nie powinniśmy sygnalizować lewym kierunkowskazem, przecież to prosto, a ze przy okazji w stosunku do drogi z pierwszeństwem jedziemy w lewo i przecinamy tor jazdy dla nadjeżdżających z przeciwka nie ma znaczenia. Czy aby nie ma znaczenia??? Na takim skrzyżowaniu kierunkowskaz lewy jest niezbędny.
Obrazek
Czy dodanie jednego wloty jak na tym znaku coś zmieni jeśli droga z pierwszeństwem będzie przebiegać łukiem jak na tym konkretnym skrzyżowaniu. Dla mnie nic nie zmienia, Jadąc prosto daję kierunkowskaz lewy. Co pomyślą na drogach podporządkowanych? Pomyślą; skręca w lewo, a tu dodam; nie pomyślą biorąc pod uwagę drogę z pierwszeństwem, a to przecież jest najważniejsze. Ja przecinając pas dla nadjeżdżających drogą z pierwszeństwem mam nie sygnalizować? Co oni, ci z naprzeciwka na drodze z pierwszeństwem pomyślą? A pomyślą jedno, idiota.

Dlatego moje zapytanie o pasy ruchu, które znalazło się na śmietniku.
szoferemeryt

Prawda czy fałsz

Postprzez szoferemeryt » sobota 04 października 2014, 18:38

Moderacja : niejasny temat wątku i kierunek w którym dyskusja się rozwija sugerują połaczenie z istniejącym wątkiem

Po zatrzymaniu się na prawym pasie przed sygnalizatorem zamierzam skręcić w prawo więc nie włączam kierunkowskazu.
Ale już przed ruchem okrężnym skręt w prawo sygnalizujemy. To prawda czy fałsz?
szoferemeryt

Re: Prawda czy fałsz

Postprzez LeszkoII » sobota 04 października 2014, 19:02

szoferemeryt napisał(a):Po zatrzymaniu się na prawym pasie przed sygnalizatorem zamierzam skręcić w prawo więc nie włączam kierunkowskazu
FAŁSZ. Na drugie pytanie odpowiem z miłą chęcią w odpowiednim wątku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 04 października 2014, 19:20

Oczywiście twoja wypowiedź świadczy o zrozumieniu sytuacji :lol:
Powtórzę..jadę na wprost to podobno mam sygnalizować opuszczanie drogi z pierwszenstwem, a jak mam zasygnalizować skręt w lewo na takim skrzyżowaniu ?
szerszon

Postprzez szoferemeryt » sobota 04 października 2014, 19:27

Polecam
3.40
https://www.youtube.com/watch?v=z2-CHoGb7wA
==================
Piękne skrzyżowanie z ruchem okrężnym.
21.10
https://www.youtube.com/watch?v=z2-CHoGb7wA
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 04 października 2014, 19:49

Nie bardzo wiem, co chciałeś tymi linkami wnieść do dyskusji(zapoczątkować ją?). Z tym wrzucaniem linków lekko się ogranicz, bo zgodnie z Regulaminem Forum możesz "wylecieć" za reklamowanie OSK.
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » sobota 04 października 2014, 21:57

Czyżby nerwy puszczają?
Nie mam zamiaru czegokolwiek reklamować, a jedynie wykazać że nie wszyscy myślą jak ty i spółka.
Nie wszyscy mają klapki na oczach i nic poza Art.2 pkt14 i par. 36 nie widzą. Są tacy co myślą i widzą szerzej. Widzą inne przepisy nie kolidujące z głównymi zapisami. W twoim mieście też coś znajdę, tyko mi brakuje czasu.
Może tak poproszę wszystkich z sieci zwolenników opcji głoszonej przez Pana Dworaka, (której nie wymyślił tylko pewnie w konsultacji z innymi to propaguje) a wówczas rozjadą wasze poglądy. Ja jestem tylko maluczkim szoferem emerytem i życzę wszystkim jazdy zgodnej ze zdrowym rozsądkiem oraz doczekania godziwej emerytury.
Straszenie regulaminem uważam za cios poniżej pasa. Jak się go nie da uciszyć, to go usunąć. Takie postępowanie jest śmieszne a nawet godne pogardy.
Podobnych linków mam krocie czekają na swój czas. :spoko:
szoferemeryt

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze