szkoda, bo mam nową myśl do przekazania

Weźmy sobie taki obrazek z podziemnego parkingu.

Pytanie brzmi:
Czy zbliżając się do znaku STOP należy w tym miejscu przecinania się kierunków ruchu zastosować Art. 25.3.?
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » niedziela 02 lutego 2014, 16:10
przez Borys_q » niedziela 02 lutego 2014, 16:18
przez LeszkoII » niedziela 02 lutego 2014, 17:24
§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku -
w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z
pierwszeństwem.
3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed
którą został ustawiony.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed
torowiskiem pojazdów szynowych [b]lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.[/b]
przez rusel » niedziela 02 lutego 2014, 18:25
przez szerszon » niedziela 02 lutego 2014, 19:13
Nie wiem, z czym masz problem..3. Widzę natomiast możliwość zastosowania B-20 w miejscu innym niż skrzyżowanie
przez LeszkoII » niedziela 02 lutego 2014, 19:19
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy PoRD
Czy przed torowiskiem ze STOPem ustępujesz tramwajowi na podstawie art. 25.2?szerszon napisał(a):Nie wiem, z czym masz problem
przez dylek » niedziela 02 lutego 2014, 19:30
przez LeszkoII » niedziela 02 lutego 2014, 19:39
Art. 85a. § 1. Kto narusza przepisy dotyczące sposobu znakowania dróg wewnętrznych, podlega karze grzywny.
przez oskbelfer » niedziela 02 lutego 2014, 21:28
przez LeszkoII » niedziela 02 lutego 2014, 21:32
Zastosować czyli co zrobić, konkretnie pisz a nie umieszczasz tu jakieś frazesy.oskbelfer napisał(a):i zbytnio nie interesuje mnie na parkingu podziemnym czy B20 może czy tez nie może tam stać... kierowca widzi B20 - więc ma się do niego zastosować
przez oskbelfer » niedziela 02 lutego 2014, 21:36
przez Borys_q » niedziela 02 lutego 2014, 23:46
2. Nie widzę tutaj drogi oznaczonej jako droga z pierwszestwem
droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;
przez szymon1977 » niedziela 02 lutego 2014, 23:52
Właściwie to na tym można dyskusję zakończyć.oskbelfer napisał(a):i zbytnio nie interesuje mnie na parkingu podziemnym czy B20 może czy tez nie może tam stać... kierowca widzi B20 - więc ma się do niego zastosować
Jest znak to się należy zastosować. Nawet jeżeli ktoś skrzyżowania nie zauważa. A drogowcy-marketowcy widać nie uznali za "konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób" postawienie D-1. W sumie to się nic nie stanie złego, jeżeli zatrzymają się wszyscy. Nawet jak ten z B-20 przejedzie jako pierwszy nic się nie stanie złego. Przecież nie jest wstanie zmusić do niczego kierującego pojazdu, który stoi w miejscu.Kodeks napisał(a):Art.1.2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;
wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.
Raczej nie. Problemem jest, że są dla inteligentnych a "debile" zabierają się za ich interpretowanie. Tak, wiem kilku z Was mnie także ma za "debila".rusel napisał(a):...czy może obecne przepisy są dla debili?
przez LeszkoII » poniedziałek 03 lutego 2014, 00:40
przez szymon1977 » poniedziałek 03 lutego 2014, 01:01
No więc jest B-20 przed skrzyżowaniem, które dla niektórych skrzyżowaniem nie jest. W czym problem?LeszkoII napisał(a):Organizacja ruchu na parkingach jest dla debili.