Zmiana kierunku jazdy - co to takiego?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy pojazdy czerwony i niebieski mają taki sam kierunek jazdy?

Sytuacja A: Tak
8
22%
Sytuacja B: Tak
8
22%
Sytuacja C: Tak
7
19%
Sytuacja D: Tak
7
19%
Sytuacja E: Tak
7
19%

Liczba głosów : 37

Zmiana kierunku jazdy - co to takiego?

Postprzez szymon1977 » środa 09 października 2013, 23:42

Proszę bardzo. Dwa samochody w pięciu sytuacjach. We wszystkich "droga" pojazdy prowadzi łukiem. W sytuacjach A i B nie mamy skrzyżowania, w sytuacjach C i D łuk przebiega przez skrzyżowanie, w sytuacji E łuk jest częścią skrzyżowania. Ustawienie pojazdów w sytuacji A odpowiada ustawieniu pojazdów na kilka sekund przed wystąpieniem sytuacji B, C, D, E.

Jeżeli waszym zdaniem, w którejkolwiek sytuacji odpowiedź brzmi "nie" proszę o odpowiedź na pytania pomocnicze:
1. W którym miejscu pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy?
2. Dlaczego w tym miejscu pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy?

301-01m.png
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Zmiana kierunku jazdy - co to takiego?

Postprzez szymon1977 » środa 09 października 2013, 23:44

Jako autor ankiety pokusiłem się o odpowiedź jako pierwszy: jak się zapewne domyślacie 5x "tak"
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 października 2013, 09:57

5xTAK z uwzględnieniem proporcji rozmiarów elementów z rysunku takich jak: szerokość jezdni, promień łuku, powierzchnia "wewnetrznego" zielonego fragmentu. Tak więc z proporcji wynika, że oglądamy arcydzieło graficzne lub karykaturę realnego miejsca infrastruktury drogowej i jej oznakowania.

Czym się różni C od D? Po co wstawiłeś T-6b?
Ostatnio zmieniony czwartek 10 października 2013, 13:41 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 października 2013, 11:09

LeszkoII napisał(a):Po co wstawiłeś T-6b?
Jako twórca sytuacji pobawiłem się w drogowców i wobec braku wytycznych subiektywnie oceniłem, że w sytuacji D droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiega już łukiem o dużym zwrocie lub małym promieniu, a w sytuacji C jeszcze nie.
LeszkoII napisał(a):Czym się różni C od D?
Poza poinformowaniem za pomocą tabliczki T-6b o rzeczywistym układzie dróg na skrzyżowaniu i przebiegu drogi z pierwszeństwem przejazdu niczym.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 11 października 2013, 05:13

szymon1977 napisał(a):Jako twórca sytuacji pobawiłem się w drogowców i wobec braku wytycznych subiektywnie oceniłem, że w sytuacji D droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiega już łukiem o dużym zwrocie lub małym promieniu, a w sytuacji C jeszcze nie.
Przy uwzględnieniu proporcji, śmiem twierdzić, że nie tylko zwrot jest duży, ale również promień.

Szymon, gdybyś skorygował szerokość jezdni i poszerzył ją 4- krotnie, to odpowiedzi byłby inne a sam rysunek wierniej oddawałby jakąś realistyczną "figurę drogową".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 11 października 2013, 10:15

LeszkoII napisał(a):Szymon, gdybyś skorygował szerokość jezdni i poszerzył ją 4- krotnie, to...
...to i oznakowanie musiałby być inne. Cieszy mnie, że choć nadal oceniasz "na oko" to, co już raz ocenili drogowcy i o czym poinformowali Cię znakami to wystarcza Ci wyobraźni aby stwierdzić, że z punktu widzenia drogi pojazdy czerwony i niebiesku jadą w tym samym kierunku.

Przedstawiłem sytuacje w sposób schematyczny, aby nie budziły wątpliwości. Patrząc po odpowiedziach, niektórzy te wątpliwości mimo wszystko mają. Niestety ankieta okazała się mało popularna i nikt nie chce swoim stanowiskiem się pochwalić.
szymon1977

Postprzez dylek » piątek 11 października 2013, 11:04

szymon1977 napisał(a): pytania pomocnicze:

szymoniada1.jpg
szymoniada1.jpg (39.99 KiB) Przeglądane 4226 razy

:hmm: :hmm:
A bo jakoś mi nie pasuje stwierdzenie, że niebieski jedzie nie zmieniając kierunku ?? :hmm:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » piątek 11 października 2013, 11:36

dylek napisał(a):A bo jakoś mi nie pasuje stwierdzenie, że niebieski jedzie nie zmieniając kierunku ??
Wiem o tym. A pochwalisz się dlaczego?
szymon1977

Postprzez dylek » piątek 11 października 2013, 22:15

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):A bo jakoś mi nie pasuje stwierdzenie, że niebieski jedzie nie zmieniając kierunku ??
Wiem o tym. A pochwalisz się dlaczego?

A bo:
szymon1977 napisał(a):Jako twórca sytuacji pobawiłem się w drogowców i wobec braku wytycznych subiektywnie oceniłem, że ....

:mrgreen:
A potem:
szymon1977 napisał(a): Cieszy mnie, że choć nadal oceniasz "na oko" to, co już raz ocenili drogowcy i o czym poinformowali Cię znakami ...

A ja na takich domorosłych "drogowców" jakoś mam alergię, więc nie pasuje mi i już...a dyskusja sensu wielkiego nie ma, bo taki domorosły "drogowiec" gotów jest i służbom technicznym co to w przerwie meczu siatkarskiego wycierają parkiet wmawiać, że oni cały czas bez zmiany kierunku tymi szerokimi szczotami parkiet szorują....ino od czasu do czasu śmigają 'łukiem o małym promieniu i dużym zwrocie" :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » sobota 12 października 2013, 18:59

LeszkoII napisał(a):5xTAK z uwzględnieniem proporcji rozmiarów elementów z rysunku takich jak: szerokość jezdni, promień łuku, powierzchnia "wewnetrznego" zielonego fragmentu. Tak więc z proporcji wynika, że oglądamy arcydzieło graficzne lub karykaturę realnego miejsca infrastruktury drogowej i jej oznakowania.

Czym się różni C od D? Po co wstawiłeś T-6b?

A ja powiem 5x NIE
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez taik » sobota 12 października 2013, 20:04

oskbelfer napisał(a):A ja powiem 5x NIE

Troszkę Waszmość na wyrost szablą ciachnął - A pasuje.
taik

Postprzez sankila » sobota 12 października 2013, 22:11

szymon1977 napisał(a):Jeżeli waszym zdaniem, w którejkolwiek sytuacji odpowiedź brzmi "nie" proszę o odpowiedź na pytania pomocnicze:
Dołóż jeszcze pytanie, ile razy na tej drodze pojazd zmieni kierunek jazdy, zanim zjedzie z góry i który kierunkowskaz pierwszy się przepali? :twisted:
Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez taik » sobota 12 października 2013, 22:57

Wydaje mi się, że pytanie może być źle postawione.
Powinno brzmieć: Czy pojazdy czerwony i niebieski zmieniają kierunek jazdy?
Przy obecnym pytaniu (czy mają taki sam kierunek jazdy) odpowiedź dla B, C, D, E nie jest oczywista, a tym samym dyskusyjna, ponieważ forma pytania wskazuje na udzielenie informacji o ich relacjach względem siebie.
taik

Postprzez szymon1977 » wtorek 05 listopada 2013, 02:17

Wyciągam z kosza bo temat mchem zarasta a to wydaje się być bardzo interesujące.
-----
szymon1977 napisał(a):Poproszę o wyjaśnienie czym tak naprawdę jest kierunek jazdy i zmiana kierunku jazdy...
Nie ma sprawy:
KIERUNEK JAZDY - TO KONKRETNY KIERUNEK RUCHU PRZYJĘTY PRZEZ PORUSZAJĄCY SIĘ POJAZD.

TUTAJ MASZ KIERUNKI RUCHU:
jq3h.jpg
fzna.jpg

A TUTAJ WYJAŚNIENIE KIERUNKU JAZDY:

Na poniższym rysunku - strzałkami masz zaznaczone KIERUNKI RUCHU na poszczególnych jezdniach.
Pojazd porusza się od punktu nr1 do punktu nr2.
oa38.jpg

Poruszający się pojazd - jako swój KIERUNRK JAZDY przyjmuje kolejno poszczególne KIERUNKI RUCHU.

I tak KIERUNKAMI JAZDY będą w kolejności - kierunki ruchu : niebieski - zielony - czerwony - fioletowy.

Pojazd zmienia kierunki ruchu w miejscach zaznaczonych czarnymi punktami.

=====
Co mi się szczególnie podoba: Poruszający się pojazd - jako swój KIERUNRK JAZDY przyjmuje kolejno poszczególne KIERUNKI RUCHU.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 listopada 2013, 13:04

Te rysunki mi się źle kojarzą :)
A Ty drogi Szymonie robisz robotę za usera POPRAWNIEnaRONDZIEX (gdzie X oznacza zbiór {1,2,3}) - czyli dokładnie zachowujesz się jak on. Nie chcę niczego insynuować ale... do głowy przychodzi mi pewna myśl z rodzaju "teorii spiskowych" 8)
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze