Bezkolizyjne wykonanie lewoskrętu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Bezkolizyjne wykonanie lewoskrętu

Postprzez turysta246 » środa 09 października 2013, 23:13

Witam !
Jak powinienem zachować się w poniższej sytuacji.
Mam zamiar skręcić na skrzyżowaniu w lewo gdzie sygnalizacja pozwala na bezkolizyjny skręt w lewo,
podjeżdżam kawałek dalej za wysepkę gdzie jest już zwykła sygnalizacja.
Czy w tej sytuacji jeżeli na drugiej sygnalizacji jest zielone światło mogę jechać w lewo nie ustępując pojazdom które są naprzeciwko?
https://maps.google.pl/maps?q=kamienna+ ... 7,,0,10.52
turysta246

Re: Bezkolizyjne wykonanie lewoskrętu

Postprzez RossoneriDevil » środa 09 października 2013, 23:44

To jest już następne skrzyżowanie, jeżeli dobrze zrozumiałem.
Na pierwszym skręcasz w lewo bo prosto nie możesz jechać, stojąc na S-3 kierunkowym w lewo.
RossoneriDevil

Postprzez taik » czwartek 10 października 2013, 02:51

Według mnie jest to źle oznakowane skrzyżowanie, a w zasadzie dwa skrzyżowania.
No właśnie dwa skrzyżowania, ponieważ tam jest przecięcie dwóch dróg jednokierunkowych z drogą dwukierunkową.
Pierwsze skrzyżowanie nie powinno mieć pasa ruchu do jazdy w lewo i to jeszcze z S-3, przecież tam nie ma gdzie jechać w lewo - jest zakaz wjazdu :wow: . Doprawdy, istny potworek.

Wracając do pytania. Za drugim sygnalizatorem należy przepuścić jadących na wprost i skręcających w prawo, ponieważ jest tam sygnalizator S-1.
taik

Postprzez Cyberix » czwartek 10 października 2013, 08:40

Faktycznie dziwny potworek to skrzyżowanie, ktoś niezorientowany mógłby pojechać pod prąd. Podobne skrzyżowanie w Bielsku: https://maps.google.pl/maps?q=Bielsko-Bia%C5%82a&hl=pl&ie=UTF8&ll=49.823914,19.087966&spn=0.000334,0.000609&sll=49.823216,19.085409&sspn=0.000335,0.000609&oq=bielsko+bia%C5%82&t=h&hnear=Bielsko-Bia%C5%82a,+%C5%9Bl%C4%85skie&z=21&layer=c&cbll=49.823914,19.087966&panoid=GMfE019vLs6DmqxZAoMJVA&cbp=12,270.64,,0,-1.98 tutaj przecinając pierwszą jezdnię nie możemy skręcać w lewo pod prąd. Niestety z moich obserwacji wynika, iż czasem dochodzi tutaj do sytuacji, iż na ten lewy pas przechodzący w skręt w lewo, wjeżdżają auta, które chcą pojechać prosto, bowiem na drogowskazie są strzałki na wprost i na pasie ruchu też są strzałki na wprost (które dopiero po minięciu pierwszej jezdni przechodzą na strzałki w lewo).
Cyberix

Postprzez taik » czwartek 10 października 2013, 09:55

Cyberix, niemniej jednak sytuacja, którą przedstawiłeś jest oznakowana prawidłowo, a co więcej, zgodnie z logiką (ale to nie jest akurat bardzo istotne).
Natomiast to co wyżej... bez komentarza. :(
taik

Postprzez turysta246 » czwartek 10 października 2013, 10:50

Tylko właśnie jak miałem zielone światło na drugiej sygnalizacji to samochody jadące w lewo w ogóle nie ustępowały tym z nad przeciwka.
turysta246

Postprzez taik » piątek 11 października 2013, 01:26

Tak do pierwszej kolizji. Uderzy na lewoskręcie w jadącego na wprost to się wreszcie nauczy, ale marne to dla Ciebie pocieszenie.
Trochę ich zachowanie tłumaczy irracjonalnie wprowadzone oznaczenie lewoskrętu oraz S-3 --> S-1, kierowcy nie wiedzą jak mają jechać. Sam bym zgłupiał w tym miejscu, na ciepłym fotelu na google'u jakoś tak łatwiej... :wink:
taik

Postprzez RossoneriDevil » piątek 11 października 2013, 01:48

Właśnie, jak to jest że s-3 w lewo nakazuje jazdę w danym kierunku ( chyba na pierwszym skrzyżowaniu??) Ja bym pojechał w lewo i wjechałbym pod prąd.....zawracać nie wolno...więc po co tam s-3 w lewo skoro nie można z tego pasa pojechać w lewo...
RossoneriDevil

Postprzez taik » piątek 11 października 2013, 01:51

Wydaje mi się, że projektant chciał wskazać, że tym pasem będziemy skręcać na następnym skrzyżowaniu, ale wyszło jakoś tak idiotycznie... :(
taik

Postprzez RossoneriDevil » piątek 11 października 2013, 01:58

Jeszcze brakuje tam znaku c-12 i w ogóle majstersztyk gotowy :)
RossoneriDevil

Postprzez taik » piątek 11 października 2013, 09:56

@turysta246
Z tego co zauważyłem, to wg google'a gdy dopuszczona jest jazda na wprost z przeciwka, to lewoskręt ma czerwone. Czerwone - lewoskręt, zielone na wprost z przeciwka lub zielone - lewoskręt, czerwone na wprost z przeciwka - wg google'a.
Napisałeś, że jak miałeś zielone światło na drugiej sygnalizacji to samochody jadące w lewo w ogóle nie ustępowały tym z przeciwka.
Czy tam sygnalizatory wpuszczają na wprost z przeciwka i w lewo w jednym czasie?
taik

Postprzez Cyberix » piątek 11 października 2013, 12:56

A wystarczyłoby umieścić znak:
Obrazek
Cyberix

Postprzez dylek » piątek 11 października 2013, 22:49

Najnormalniejsze skrzyżowanie z wyspą centralną i z sygnalizacją świetlną... pfff.... W Lublinie coś podobnego mamy tuż koło WORDu http://goo.gl/maps/t6sGG i tu nawet kursanci :lol: wiedzą jak jeździć po tego typu skrzyżowaniach :D
Od ronda C-12 ze światłami odróżnia je to, że w przypadku, gdy sygnalizacja padnie to jedna droga ma D-1, a druga A-7(B-20), a przy rondzie wszyscy by mieli A7+C-12 .
Niezłe z was aparaty, skoro tam 2 skrzyżowania widzicie :D

Mnie poraża to, że (przy wyłaczonej sygnalizacji) i przy tym oznaczeniu wszyscy będą skręcając w lewo migać , a tylko zmienić na wlotach oznaczenie i znajdzie się towarzystwo, co to zacznie udowadniać, że lewy niepotrzebny ino prawy przed zjazdem :D

A co do tego skrzyżowania : konia z rzędem temu, kto odpowie dlaczego organizator ruchu zabronił zawracać na tym skrzyżowaniu z pokazanego na focie zdjęcia i czemu miałby ten zakaz służyć?
A może ktoś uważa, że przy tym S-3 można objechać wyspę i zawrócić ? :D

@turysta246 - przy zielonym S-3 śmiało możesz ciągnąć ten lewoskręt przez całe skrzyżowanie...ci z naprzeciwka na bank mają wtedy czerwone. Dla ciebie można by i postawić dalej S-3...ale stoi S-1, bo zapewne w sytuacji, gdy ruch poprzeczny zawraca to nie ma bezkolizyjności zjazdu...a niestety ten sygnalizator- w przeciwieństwie do pierwszego- obsługuje nie tylko ciebie, ale i inne strumienie ruchu
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez RossoneriDevil » sobota 12 października 2013, 00:49

Niezłe z was aparaty, skoro tam 2 skrzyżowania widzicie

Niestety, ja widzę dwa skrzyżowania z odrębną sygnalizacją świetlną każde, Jedno jest s-3 drugie jest z s-1.

Na twoim linku Dylek przynajmniej jest zakaz skrętu w lewo, co też jest zabawne Sygnalizator s-3 w lewo z zakazem skrętu w lewo....taki sygnalizator s-3 jest tam zbędny. Z resztą nie ma też informacji że ruch odbywa się dookoła wyspy centralnej....bo przecież tak się odbywa fizycznie....
RossoneriDevil

Postprzez dylek » sobota 12 października 2013, 07:35

RossoneriDevil napisał(a): Niestety, ja widzę dwa skrzyżowania z odrębną sygnalizacją świetlną każde, Jedno jest s-3 drugie jest z s-1.

Przyjrzyj się dokładnie temu linkowi: http://goo.gl/maps/fhAZO Pewny jesteś, że widzisz 2? A może nawet i 4 są, co ? :D
Jedno jest i tyle - nie rób kabaretu :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze