jeszcze tego nie było

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

jeszcze tego nie było

Postprzez Piotrek123 » czwartek 04 lipca 2013, 17:41

Witam.
Czy tory jazdy tych samochodów są prawidłowe???
Czy auto na prawym pasie może wjechać na pas środkowy???
Załączniki
pic.jpg
Oto mój artystyczny szkic
pic.jpg (19.83 KiB) Przeglądane 4981 razy
Piotrek123

Re: jeszcze tego nie było

Postprzez LeszkoII » czwartek 04 lipca 2013, 19:47

Piotrek123 napisał(a):Czy tory jazdy tych samochodów są prawidłowe???
Tak, bo przepisy nie precyzują tego typu zachowań.
Piotrek123 napisał(a):Czy auto na prawym pasie może wjechać na pas środkowy???
Może, ale po co miałby to robić stwarzając ewentualnie niebezpieczne sytuacje?
Równie dobrze można zapytać, czy pojazd na lewym pasie może zająć po skręcie skrajnie prawy pas i w momencie tego manewru może nie liczyć się z wjechaniem w pojazd skręcający z prawego pasa.
Rozumiem, że wybór środkowego pasa wiąże się z późniejszym zamiarem wykonania innego manewru(np. skrzyżowaniu).
jeszcze tego nie było
Było, było choćby tutaj --> viewtopic.php?f=3&t=33774
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Piotrek123 » czwartek 04 lipca 2013, 19:54

Pytam bo auto z prawego pasa wjechało mi w bok kiedy ja byłem już na środkowym, dokładnie w drzwi pasażera. Policjant uznał mnie za winnego:(
Piotrek123

Postprzez LeszkoII » czwartek 04 lipca 2013, 20:01

czy możesz podać lokalizację google street? (będzie łatwiej)

Na wstępie mogę powiedzieć, że dość dziwny werdykt policjanta, który prawdopodobnie pomylił "pojazd wjeżdżający na pas z prawej strony"/Art. 22.4/ z "pojazdem z prawej strony, który wjeżdża na pas..." ( to drugie jest 'fałszywą tezą' patrząc na Twoja rycinę)
Ostatnio zmieniony czwartek 04 lipca 2013, 20:09 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Piotrek123 » czwartek 04 lipca 2013, 20:08

Piotrek123

Postprzez LeszkoII » czwartek 04 lipca 2013, 20:23

Zgodnie z linkiem (http://goo.gl/maps/NG22j), nie widzę podstaw prawnych, żeby uznać Ciebie za winnego. Pojazd, który w ciebie wjechał powinien unikać wszelkich działań, które (...)mogłyby skutkować zagrożeniem bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić(...) /na podstawie Art.3.1./
Ponadto zgodnie z orzecznictwem SN
SN z 31. 1. 1949 r. - K 1068/48 napisał(a):Zawsze uczestnik ruchu powinien kierować się, oprócz wymogów wynikających z przepisów ruchu drogowego, także zdrowym rozsądkiem, ogólną przezornością i respektowaniem bezpieczeństwa innych.
Z prawego pasa przed skrzyżowaniem należałoby skręcić utrzymując pozycję pojazdu "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni". To mój osobisty pogląd a nie interpretacja szczegółowego aktu prawnego(gdyż takiego nie ma).
Ostatnio zmieniony czwartek 04 lipca 2013, 21:22 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
LeszkoII

Postprzez Piotrek123 » czwartek 04 lipca 2013, 20:35

To z innego forum:

Ok,jeżeli jest znak nakaz jazdy w prawo za znakiem to jeżeli przed skrętem w prawo wjeżdża pan z lewego pasa to po skręcie może pan zająć skrajny lewy lub środkowy a pojazd startujący z prawego pasa powinien zająć tylko prawy lub ustąpić pierwszeństwa i zmienić pas na środkowy lub lewy . Czyli wychodzi na to ,że jechał pan prawidłowo,winę za kolizję ponosi ten co panu nie ustąpił pierwszeństwa przejazdy (czyli przy zmianie pasa )

Dodam jeszcze do wyjaśnienia,że w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i mamy obowiązek zajmować pasy ruchu od prawego do lewego !!! A nie odwrotnie . I tak jak pisałem z prawego na prawy z lewego na środkowy lub lewy !!! Chyba ,że jest układ 3 pasy wlotowe na trzy wylotowe to wtedy każdy kierujący na swój lub na inne ale po ustąpieniu pierwszeństwa itd...pozdrawiam instr jazdy
Piotrek123

Postprzez LeszkoII » czwartek 04 lipca 2013, 21:20

Piotrek123 --> "To z innego forum" napisał(a):Dodam jeszcze do wyjaśnienia,że w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i mamy obowiązek zajmować pasy ruchu od prawego do lewego !!! A nie odwrotnie. I tak jak pisałem z prawego na prawy z lewego na środkowy lub lewy !!! Chyba ,że jest układ 3 pasy wlotowe na trzy wylotowe to wtedy każdy kierujący na swój lub na inne ale po ustąpieniu pierwszeństwa itd...pozdrawiam instr jazdy
A jak skręcamy w lewo z lewego pasa? Też zajmujemy skręcając "od prawego do lewego" pasa? No właśnie :hmm: Dlatego ostrożnie należy podchodzić do uzasadniania swoich racji. Nawet i ja uległem tej niekonsekwencji powołując się na ruch prawostronny, bo taka wykładnia działa tylko dla manewru "zajęcia pasa" po skręcie w prawo. Dla skrętu w lewo powinno być jak w ruchu lewostronnym :oops:
LeszkoII

Postprzez Piotrek123 » czwartek 04 lipca 2013, 21:47

Ponieważ szykuje się więc przeprawa w sądzie zapytałem instruktora o wykładnię prawną.
Oto co napisał:
Musi pan podać konkretne paragrafy,oddział 4.Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu ,proszę przed rozprawą porobić zdjęcia skrzyżowania ,tak żeby było widać pasy ruchu przed wlotem na skrzyżowanie i pasy po skręcie czyli na wylocie ,zdjęcia robić tak aby był widoczny znak nakaz jazdy w prawo za znakiem (czyli dozwolona jazda w jednym kierunku itd.doczytać),narysować szkic sytuacyjny kolizji,zaznaczyć swój tor jazdy oraz tor kolizyjny ! To taki w który pojazd z prawej strony wymusił pierwszeństwo na panu i spowodował kolizję drogową ,powołać się na art.16.4 K.D ,art 22.4 , napisać do sądu wniosek o powołanie biegłego z dziedziny ruchu drogowe ! Bo sąd będzie udawał,że zna się na przepisach ruchu drogowe a tak nie jest-zna się biegły sądowy !!! złożyć to (czyli wszystkie wnioski dowodowe) w określonym terminie na wezwaniu do sądu . Znaleźć świadków kolizji -o ile to możliwe(złożyć wniosek o przesłuchanie świadków kolizji )Wziąć kodeks do ręki dokładnie nauczyć się przepisów z tego rozdziały i innych potrzebnych i walczyć o swoje . Na przesłuchaniu na policji dokładnie zeznawać (nie dać się zrobić w bambuko !!! Policjantowi-sprawdzać co notuje -jeśli źle to poprawić !!! Po przesłuchaniu dokładnie przeczytać -jeśli coś źle napisał to niech pisze sprostowanie i jeszcze raz przeczytać i dopiero podpisać .Pozdrawiam... instr
Piotrek123

Postprzez Drezyna » czwartek 04 lipca 2013, 22:01

LeszkoII napisał(a): Z prawego pasa przed skrzyżowaniem należałoby skręcić utrzymując pozycję pojazdu "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni".

No ale możliwie blisko są wszystkie pasy, zależy co robimy dalej. Typowa sytuacja opisana w art. 22. Pierwszeństwo będącego na pasie lub prawego. Reszta to fantazje.
Drezyna

Postprzez Piotrek123 » czwartek 04 lipca 2013, 22:09

A jeżeli z takiej drogi będziemy wjeżdżać na główną 10 pasmową???

Przecież musi być jakaś regulacja nieprawdaż???
Piotrek123

Postprzez LeszkoII » czwartek 04 lipca 2013, 22:09

Drezyna napisał(a):Pierwszeństwo będącego na pasie lub prawego. Reszta to fantazje.
Lub prawego? Nie przejęzyczyłeś się? Słowo 'strona' jest rodzaju żeńskiego, więc jakim cudem złożyłeś litery tak, że wyszło Ci --> 'prawego' zamiast 'prawej'?
Ostatnio zmieniony czwartek 04 lipca 2013, 22:12 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez Piotrek123 » czwartek 04 lipca 2013, 22:39

Właściwie, skręcając w lewo sytuacja powinna być analogiczna.
Skręcając z dwóch pasów w lewo, skrajny lewy gdyby zajmował zawsze skrajny lewy,nawet na trzy lub pięcio czy dziesęciopasmówce jest bity w swój prawy bok i co jego wina po nie ustąpił wjeżdżającemu z prawej strony???
Piotrek123

Postprzez raf891 » czwartek 04 lipca 2013, 23:35

Piotrek123 napisał(a):Pytam bo auto z prawego pasa wjechało mi w bok kiedy ja byłem już na środkowym, dokładnie w drzwi pasażera. Policjant uznał mnie za winnego:(

no i słusznie! Twoja wina! on był z twojej prawej strony wiec on po skrecie w prawo zajął sobie pas, wiec ty z lewego na lewy pas wjezdzasz a on ze jest z prawej strony wjezdza na prawy lub srodkowy normalna sytacja nie wiem co tu wyjasniać i po co te pytanie
raf891

Postprzez RossoneriDevil » piątek 05 lipca 2013, 04:53

Twoja wina! on był z twojej prawej strony wiec on po skrecie w prawo zajął sobie pas

Uzasadnij to prawnie.....

Skoro nie doczytałeś to przypomnę
auto z prawego pasa wjechało mi w bok kiedy ja byłem już na środkowym

Czyli samochód z prawego pasa nie miał miejsca, aby zająć pas środkowy, ponieważ ów wcześniej był zajęty.
RossoneriDevil

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze