Jak się ustawić ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak się ustawić ?

Postprzez isgf22 » wtorek 22 stycznia 2013, 23:15

Chcąc skręcić w lewo na tym skrzyżowaniu, jadę skrajnym lewym pasem.

https://maps.google.com/maps?q=Warszawa ... ,9.78&z=21

Tramwaj ma zielone razem ze mną. Wjazd na torowisko ?
Czy wgl. taka sytuacja może wystąpić na egzaminie ?
isgf22

Re: Jak się ustawić ?

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 23:24

Wjazd na torowisko, jeśli nie nadjeżdża tramwaj. Później warunki ruchu...
A czy może taka sytuacja wystąpić na egzaminie? Nie wiem, ale dlaczego by nie :?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 23 stycznia 2013, 07:55

Radarowa. Jeden z ciekawszych lewoskrętów lub zawracań z dodatkową trudnością,ze jest tam bazar na Bakalarskiej, gdzie klienci i sprzedający zachowują sie na drodze we wszelki możliwy sposób, aby tylko nie zgodnie z PoRD.
PdP z dużą ilością rozjechań pieszych, którzy pędzą do tramwaju nie patrząc na światło.
Jak nie ma tramwaju na horyzoncie to oczywiście trzeba wręcz wjechać na tory.
szerszon

Postprzez Zonaimad » sobota 26 stycznia 2013, 14:39

szerszon napisał(a):Jak nie ma tramwaju na horyzoncie to oczywiście trzeba wręcz wjechać na tory.

Oczywiście, pod warunkiem że:
- życie ci nie miłe (tramwaj jest duży, ciężki i rozpędzony ;));
- przed nadjeżdżającym tramwajem masz gdzie spier... tzn. jesteś w stanie mu ustąpić miejsca w razie potrzeby ;);
- jeździsz czołgiem i bez problemu przetrwasz konfrontację z rozpędzonym żelastwem. ;-)

Warunki nie muszą być spełnione łącznie - wystarczy jeden z nich. :-)
Zonaimad

Postprzez szerszon » sobota 26 stycznia 2013, 18:34

Konkretna sytuacja.
Tam sa przystanki z jednej i drugiej strony.
poza tym napisałem jak nie ma na horyzoncie....dojechanie do przystanku, wymiana pasażerów zajmuje trochę czasu-zazwyczaj tyle,ze da rade opuścić skrzyżowanie.
Stanie przed torami powoduje blokowanie lewego pasa na którym poginają wcale nie 50.
szerszon

Postprzez Zonaimad » sobota 26 stycznia 2013, 19:36

Ta, a potem trzeba wołać żuraw wypadkowy żeby jakoś 32 tony żelastwa zdjąć z tego auta. Lepiej chyba poblokować chwilę lewy pas. ;-) Zwłaszcza, że w momencie zbliżania się tramwaju na torowisku po prostu nie ma prawa nas być. Ogólnie z osobówki w konfrontacji z pojazdem szynowym zostanie tyle, co po z pieszego po konfrontacji z pojazdem ciężarowym, więc blokowanie torowisk to kwestia nawet nie przepisów (które są jasne - nie wjeżdżamy na tory/skrzyżowanie jeżeli wiemy, że możemy ich nie opuścić na czas), a instynktu samozachowawczego. ;-)
Zonaimad

Postprzez szerszon » sobota 26 stycznia 2013, 23:52

Ale o czym Ty piszesz ?
Jest cykl świateł trwający te 60s, nie ma tramwaju na horyzoncie, po drodze są przystanki...
Nie każdy kursant jeździ jak Ty się "pochwaliłeś... potrafią żwawo opuścić powierzchnie skrzyżowania..
A tramwaj tak może bez mrugnięcia okiem walić w stojący samochód.
To jest tylko utrudnienie ruchu w najgorszym przypadku
Może trzymajmy się PoRD , a nie Twoich przemyśleń.
szerszon

Postprzez Zonaimad » sobota 26 stycznia 2013, 23:59

szerszon napisał(a):Jest cykl świateł trwający te 60s, nie ma tramwaju na horyzoncie, po drodze są przystanki...

Skrzyżowanie może być zablokowane przez 120 sekund, a tramwaj zjeżdżać do zajezdni i nie zatrzymywać się na przystankach. ;-) Na torowisko pojazdów szynowych (i w ogóle na skrzyżowanie) można wjeżdżać tylko jak ma się pewność, że istnieje możliwość jego opuszczenia.

Żadna ustawa ci nie pomoże jak w ciebie wjedzie tramwaj... ;-) Tak, jak pieszy na przejściu nie powinien się ładować pod auto (bo to nierozsądne) tak samochód nie powinien stać na torowisku (bo to nierozsądne). ;-) Chyba, że uważasz inaczej. Z punktu widzenia teorii ewolucji - to dobrze. :D
Zonaimad

Postprzez mshtal » niedziela 27 stycznia 2013, 09:29

Zonaimad napisał(a):
Skrzyżowanie może być zablokowane przez 120 sekund, a tramwaj zjeżdżać do zajezdni i nie zatrzymywać się na przystankach. ;-)

tyle że tramwajom także zabrania się wjazdu na skrzyżowanie jeśli nie ma możliwości go opuszczenia!
tak mówi PoRD i rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych (sygnał SB i ST)

jeśli wjedziesz na torowisko w momencie, o którym mówi SZERSZON i nadjechał tramwaj to jego też obowiązują wspomniane przeze mnie przepisy!
mshtal

Postprzez Zonaimad » niedziela 27 stycznia 2013, 14:59

mshtal - ależ ja doskonale wiem! Przepisy przepisami, natomiast jest jeszcze rozsądek. Pieszy znajdujący się na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdżającymi samochodami (mówi o tym i PoRD, i - pośrednio - rozp. w spr. znaków i syg.), ale instynkt samozachowawczy nie pozwala pieszemu na egzekwowanie tego przepisu na siłę, bo wynik konfrontacji jest z góry jasny. ;-) Analogicznie jest z samochodem przekraczającym torowisko.

Ale tymczasem! Wróćmy jeszcze na chwilkę do PoRD, w którym stoi, że kierujący autem nie tylko nie może blokować skrzyżowania (czego nie może także tramwaj), ale również
PoRD napisał(a):Art. 16.6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

Kiedy więc nadjeżdża tramwaj, na torowisku ma Cię po prostu nie być i wynurzenie się tramwaju zza linii horyzontu automatycznie sprawia, że popełniasz kolejne wykroczenie (chyba, że znajdziesz miejsce na ucieczkę).
Motorniczy może Cię przez przypadek (wcale nie z premedytacją ;-)) nie zauważyć (bo zgodnie z przepisami nie musi się ciebie spodziewać) i będzie łubudu... i co wtedy? Kto winny? Nikt nie winny, bo śmierć zmazuje winy? ;-)
Zonaimad

Postprzez mshtal » niedziela 27 stycznia 2013, 15:19

Zonaimad napisał(a):mshtal - ależ ja doskonale wiem! Przepisy przepisami, natomiast jest jeszcze rozsądek. Pieszy znajdujący się na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdżającymi samochodami (mówi o tym i PoRD, i - pośrednio - rozp. w spr. znaków i syg.), ale instynkt samozachowawczy nie pozwala pieszemu na egzekwowanie tego przepisu na siłę, bo wynik konfrontacji jest z góry jasny. ;-) Analogicznie jest z samochodem przekraczającym torowisko.

to nie tylko instynkt samozachowawczy ale przede wszystkim:
Art. 14.
Zabrania się:
1) wchodzenia na jezdnię:
a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,

Zonaimad napisał(a):
PoRD napisał(a):Art. 16.6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

Kiedy więc nadjeżdża tramwaj, na torowisku ma Cię po prostu nie być i wynurzenie się tramwaju zza linii horyzontu automatycznie sprawia, że popełniasz kolejne wykroczenie (chyba, że znajdziesz miejsce na ucieczkę).

jakie wykroczenie???

Zonaimad napisał(a):Motorniczy może Cię przez przypadek (wcale nie z premedytacją ;-)) nie zauważyć (bo zgodnie z przepisami nie musi się ciebie spodziewać) i będzie łubudu... i co wtedy? Kto winny? Nikt nie winny, bo śmierć zmazuje winy? ;-)

jak to może Cię "nie zauważyć"?
tzn. że albo jest niewidomy i nie powinien kierować tramwajem albo narusza art.3
spodziewać się nie musi ale skoro ja już tam byłem to nie można mówić o nieustąpieniu pierwszeństwa jako że nie ma zgodności czasu i miejsca!
kiedy ja tam wjechałem jego nie było, a skoro za nim opuściłem torowisko warunki ruchu spowodowały przesuniecie w czasie (co nie zawsze jest możliwe do przewidzenia) to JEMU nie wolno we mnie wjechać!

dlaczego szukasz problemu tam gdzie go nie ma?
mshtal

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 stycznia 2013, 16:14

Trochę zamieszam. Przyjmijmy, że motorniczy widzi przed sobą pojazd sygnalizujący zamiar skrętu w lewo. Czy może wyprzedzić lub ominąć go z lewej strony? Który przepis ważniejszy - o pierwszeństwie tramwaju 25.2 czy wyprzedzaniu 24.5 lub omijaniu 23.3 ?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 27 stycznia 2013, 17:57

O ustąpieniu pierwszeństwa jest (bynajmniej dla mnie) ważniejszy :)
RossoneriDevil

Postprzez Zonaimad » niedziela 27 stycznia 2013, 20:02

mshtal napisał(a):jak to może Cię "nie zauważyć"?

No zupełnie jak ten koleś w temacie o rowerzystce, co to go wszyscy usprawiedliwiają. ;-) Chyba mi nie powiesz, że kierowca auta to święta krowa i zawsze w podobnych sytuacjach winni są wszyscy inni, tylko nie on? ;-)
mshtal napisał(a):jakie wykroczenie???

Naruszenie art 16.4. PRD - nieustąpienie miejsca (nie: pierwszeństwa) pojazdowi szynowemu. Uczulam na ten niuans, bo zdajesz się mylić pojęcia. Ustąpienie miejsca jest na przykład wtedy, kiedy pieszy idzie jezdnią i widzi przed sobą jadące auto. Musi mu ustąpić miejsca. Czyli zleźć z drogi, żeby auto mogło przejechać. ;-) Identyczne sformułowanie jak wobec tego pieszego pada w kodeksie wobec kierowcy auta stojącego/jadącego po torowisku, w konfrontacji z pojazdem szynowym.
mshtal napisał(a):spodziewać się nie musi ale skoro ja już tam byłem to nie można mówić o nieustąpieniu pierwszeństwa jako że nie ma zgodności czasu i miejsca!

O nieustąpieniu pierwszeństwa - w żadnym razie. Ale ja nie mówię o tym, że Ty masz ustępować tramwajowi pierwszeństwa, bo to w ogóle nie na temat. Ty masz mu ustąpić miejsca. Czyli - mniej urzędowym językiem mówiąc - zjechać z torów. Albo w ogóle na nie nie wjeżdżać.
mshtal napisał(a):to nie tylko instynkt samozachowawczy ale przede wszystkim [tu cytat z przepisów]

Przede wszystkim jednak instynkt samozachowawczy, myślę. Przepis to sprawa wtórna, która powstała po to by nie ciągać po sądach kogoś, kto nie mógł zapobiec czyjejś próbie samobójczej. ;-)
Zonaimad

Postprzez mshtal » niedziela 27 stycznia 2013, 20:09

to proponuje Tobie stać przed linia P-14 mimo nadawania zielonego sygnału na sygnalizatorze przy wjeździe na przedmiotowe (omawiane - gdybyś nie zrozumiał) skrzyżowanie i czekać na "możliwość" przejechanie przez nie...

...bo tory, bo tramwaj, bo nadjeżdżający z naprzeciwka, bo Twój instynkt samozachowawczy zwariuje... później zmieni się sygnał na sygnalizatorze ale to też nie problem za kilkadziesiąt sekund będzie kolejny cykl - może wtedy się uda!?

nie zamierzam Cię przekonywać!

ps.zwróć tylko uwagę do czego dotyczy art.16 na który się powołujesz
mshtal

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze