shaka napisał(a):Czyli jak przepuszczałem. Zjazd z ronda można wykonać jedynie z prawego pasu. Lewy służy jedynie do tego by nie blokować prawego a wjechać na niego w odpowiednio wcześniej i opuścić rondo.
jakkolwiek bardzo słuszna i godna wprowadzenia do PoRD zasada, to jednak jest to tylko jedna z interpretacji i niestety funkcjonują również inne, w tym wymuszone oznakowaniem (patrz rondo koło Spodka w Katowicach). Dlatego niestety póki Dworak tego nie wylobbuje do przepisów, będzie wolna amerykanka i każdy sąd ocenia po swojemu
shaka napisał(a):Chyba polubiłem serie filmów "Jedź Bezpiecznie".
też lubię, ale patrz z ostrożnością, bo pan Marek często łamie prawo, a im nowsze odcinki, tym więcej głupot pociska (jak np. sławetna akcja ,,Pierścieniem po rondzie''). Sporo popełnia też błędów nie komentowanych słownie, ale widocznych na filmie. Więc trzeba mocno przemyśliwać zawsze to, co prezentuje. Z tonu jego wypowiedzi odniosłem wrażenie, że popadł generalnie w silne zacietrzewienie (podejrzewam, że nie radzi sobie psychicznie z krytyką programów) i na siłę będzie forsował coś, co jest totalną bzdurą. (mówię ogólnie, bo owszem, moc sensownych informacji również podaje)