rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

rondo

Postprzez 1oe » wtorek 17 lutego 2009, 15:38

Cześć! Mam pytanie chodzi o rondo. Czy na takim rondzie jak na rys. gdy skręcam w lewo daje lewy kierunek? Bo na rondzie jednopasmowym wjeżdża się bez kierunku, a jak jest na takim rondzie? Proszę o odpowiedz. Dzięki. :D :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aedd6f0fc383b6ce.html
1oe

Postprzez KittyKatt » wtorek 17 lutego 2009, 16:08

Na żadne rondo nie wjeżdzamy z lewym kierunkiem :roll: :o
18.12.2008 - Teoria (+) Plac ( - )
16.01.2009 - Plac (+) Miasto ( - )
30.01.2009 - Plac (+) Miasto (+)

Obrazek
KittyKatt

Postprzez ale-fajnie » wtorek 17 lutego 2009, 16:09

Prawy zjazdowy tylko.
ale-fajnie

Postprzez cman » wtorek 17 lutego 2009, 16:20

Obiecywałem sobie, że będę się powstrzymywał, no ale nie mogę, no nie mogę...

KittyKatt napisał(a):Na żadne rondo nie wjeżdzamy z lewym kierunkiem :roll: :o

Na żadne?
Obrazek
Na takie również nie?
cman

Postprzez ajatollah » wtorek 17 lutego 2009, 16:26

gdzie tu się wjeżdża z lewym kierunkiem??

(myślałem, że nawet na takim obowiązuje tylko prawy kierunek przy zjeździe z ronda)
ajatollah

Postprzez cman » wtorek 17 lutego 2009, 16:29

cman

Postprzez ajatollah » wtorek 17 lutego 2009, 16:49

http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=474657
obejrzałem i nie było wymagane korzystanie z lewego kierunkowskazu przy wjeździe na rondo.
poczytałem trochę dyskusje z Twojego linka (nie całą) i też przyjęto, że lewego nie powinno się używać.

Analizowałem rondo z obrazka i tez nie bardzo widzę sens wjazdu na rondo z lewym kierunkowskazem.

Najlepiej jakbyś w paincie narysował jak to jest z tym lewym kierunkowskazem...
Pozdrawiam.
ajatollah

Postprzez BOReK » wtorek 17 lutego 2009, 17:02

Jedziesz pasem do jazdy prosto lub w lewo. Jadąc prosto włączasz prawy kierunkowskaz podczas zjazdu z ronda, jadąc w lewo podczas wjazdu włączasz lewy kierunkowskaz. Idziesz za tym, co pokazują ci strzałki. Co tu jest nielogicznego?

Notabene na egzaminie miałem zawracanie na zwyczajnym rondzie bez żadnych pasów. Wykonałem to z lewym kierunkowskazem i egzaminator zwrócił mi uwagę, że bardzo dobrze zrobiłem, bo wiele osób o tym zapomina.

Ja rozumiem, że rondo możemy sobie "rozwinąć" na serię skrzyżowań i wtedy wychodzi brak sensu w uzywaniu lewego kierunkowskazu. Jednak drogowcy tego ronda jakoś nie rozwijają, jest to traktowane jako jedno skrzyżowanie i z tego powodu uzywamy obu kierunkowskazów zależnie od manewrów.
BOReK

Postprzez cman » wtorek 17 lutego 2009, 17:03

ajatollah napisał(a):http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=474657
obejrzałem i nie było wymagane korzystanie z lewego kierunkowskazu przy wjeździe na rondo.

Tu: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 294#144294 - jest moje zdanie na ten temat.

ajatollah napisał(a):poczytałem trochę dyskusje z Twojego linka (nie całą) i też przyjęto, że lewego nie powinno się używać.

Przyjęto? Przejęło kilka(naśnie?) osób, które starałem i staram się nadal przekonać, że są w błędzie. Niemniej w kwestii wklejonego przeze mnie ronda: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 494#147494 - raczej wszystkie osoby nie miały już żadnych wątpliwości, że tam z kierunkowskazem.

ajatollah napisał(a):Najlepiej jakbyś w paincie narysował jak to jest z tym lewym kierunkowskazem...

Pisałem już kiedyś, że może w końcu napiszę jeden duży post, wyjaśniający wszystko, ale nie bardzo mi się chciało za to zabrać, zwłaszcza że nie jest to prosta sprawa, żeby przekonać większość do czegoś innego niż to, co było i jest jej wpajane cały czas jako prawidłowe.
Może w najbliższym czasie mi się uda.
cman

Postprzez ajatollah » wtorek 17 lutego 2009, 17:05

Jedziesz pasem do jazdy prosto lub w lewo

na jazdach miałem taka sytuacja, tez skręcałem w lewo i nigdy mi instruktor nie mówił, że mam włączać lewy kierunkowskaz. tylko prawy przy zjeździe.

cman, chyba wiem o co ci chodzi. wjeżdżam na rondo (lewy pas) z lewym kierunkiem, jak już na nie wjadę, to wyłączam lewy migacz, jadę dalej i przed zjazdem kierunkowskaz prawy. o to chodziło? o chwilowe pokazanie innym, że z tego pasa będę jechał w lewo?
ajatollah

Postprzez Zyzy » wtorek 17 lutego 2009, 17:20

BOReK napisał(a):Jedziesz pasem do jazdy prosto lub w lewo. Jadąc prosto włączasz prawy kierunkowskaz podczas zjazdu z ronda, jadąc w lewo podczas wjazdu włączasz lewy kierunkowskaz. Idziesz za tym, co pokazują ci strzałki. Co tu jest nielogicznego?.

Z tym, że podczas zjazdu nie wbijasz już prawego kierunku. Po co? Jedziesz zgodnie ze strzałką - prosto.
BOReK napisał(a):Jednak drogowcy tego ronda jakoś nie rozwijają, jest to traktowane jako jedno skrzyżowanie i z tego powodu uzywamy obu kierunkowskazów zależnie od manewrów.

Dokładnie, takie ronda są w każdym większym mieście. Cman ma rację co do lewego kierunku przy wjeździe na rondo. Jeśli skręcasz w lewo lub zawracasz to wbijasz lewy. I nie tylko krótko sygnalizacyjnie, tylko cały czas. Nawet jak stoisz na światłach.
06.04.06.
Plac -
05.05.06.
Plac + Miasto -
05.06.06.
Plac + Miasto +
Zawsze progres ;-)
Zyzy

Postprzez cman » wtorek 17 lutego 2009, 17:22

ajatollah napisał(a):na jazdach miałem taka sytuacja, tez skręcałem w lewo i nigdy mi instruktor nie mówił, że mam włączać lewy kierunkowskaz. tylko prawy przy zjeździe.

Bardzo możliwe, różne rejony Polski, mają różne zdanie na ten temat, np. w Krakowie niestety funkcjonuje zdanie o nie włączaniu lewego kierunkowskazu (na tzw. klasycznym rondzie).

ajatollah napisał(a):cman, chyba wiem o co ci chodzi. wjeżdżam na rondo (lewy pas) z lewym kierunkiem, jak już na nie wjadę, to wyłączam lewy migacz, jadę dalej i przed zjazdem kierunkowskaz prawy. o to chodziło? o chwilowe pokazanie innym, że z tego pasa będę jechał w lewo?

No prawie, z tą tylko różnicą, że lewego nie wyłączam, tylko w momencie konieczności włączenia prawego, przełączam z lewego na prawy (o ile oczywiście w danej sytuacji prawy jest konieczny).
cman

Postprzez ajatollah » wtorek 17 lutego 2009, 17:28

hmmm no w sumie to nie jest głupi pomysł.
w DG uczyłem się i zdawałem egzamin. Na egz. tez nie używałem lewego migacza na rondach i zdałem, więc chyba taka jazda nie jest raczej bledna.
ajatollah

Postprzez Zyzy » wtorek 17 lutego 2009, 17:32

Znam takie miejsca w Polsce, gdzie przy wjeździe na rondo dają lewy kierunek a przy zjeżdżaniu po prostu go wyłączają. Pozostawiam bez komentarza.
06.04.06.
Plac -
05.05.06.
Plac + Miasto -
05.06.06.
Plac + Miasto +
Zawsze progres ;-)
Zyzy

Postprzez 1oe » wtorek 17 lutego 2009, 17:36

To jak jest z tym rondem co dałem rysunek? Na takim rondzie jakie pokazał cman też uważam że przy skręcie w lewo i przy zawracaniu powinno się dać lewy kierunek, a przy zjeździe prawy.
1oe

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze