I ta magiczna powierzchnia jest wyszczególniona w paragrafie 36.sankila napisał(a):
Bo znalazło się kilku nawiedzonych, co im się droga podporządkowana z drogą podporządkowaną krzyżuje? I jeszcze wychodzi z tego magiczna powierzchnia z pierwszeństwem przejazdu , która drogą NIE JEST?
Jak wynika z paragrafu 36 nie jest to "wyłącznie"...nie wnikając w pierwszeństwo łamane.Jak wynika z paragrafu 36 ta "powierzchnia z pierwszeństwem" to...SKRZYŻOWANIE.Przecież wystarczy przeczytać definicję drogi podporządkowanej, żeby wiedzieć, że krzyżuje się ona wyłącznie z drogą z pierwszeństwem; wystarczy przeczytać definicję drogi z pierwszeństwem, żeby wiedzieć, że nie istnieją "powierzchnie z pierwszeństwem" - zatem albo na rondzie jest droga z pierwszeństwem, albo wychodzi totalna bzdura.
Zatem..albo czytamy ze zrozumieniem przepisy, albo nie przeskoczymy pewnego poziomu( vide zatrzymanie i postój na P-21

Język polski też...w paragrafie 36 jest napisane o pojazdach jadących po SKRZYŻOWANIU, a nie po rondzie.Przepisy o jeździe po rondzie są jasne. Albo są znaki regulujące pierwszeństwo, albo ich nie ma. Jak nie ma (samo C12), to pierwszeństwo mają wjeżdżający na rondo, bo nadjeżdżają z prawej strony jadącego po rondzie; jak na wjazdach stoi A7 to pierwszeństwo mają jadący drogą z pierwszeństwem, czyli po rondzie.
Jak widać dla jednych rondo to droga , którą trzeba wyprostować

O to ciekawe, gdzie jest napisane, że sygnalizuję się zmianę kierunku jazdy względem kierunku ruchu ? To błąd logiczny...zmieniasz kierunek ruchu na kierunek jazdy i odwrotnie ?Zasady sygnalizowania też są jasno określone: sygnalizuje się zmianę pasa ruchu lub zmianę kierunku jazdy względem obecnego kierunku ruchu na drodze (czyli okrężnego). A czy sama wychodzę z tego ruchu, czy mnie strzałki wyganiają - nie ma znaczenia.
Wydawało mi się do tej pory,że mam kierunek JAZDY i zmieniam na inny kierunek JAZDY. A tu taka nowość.
Kolejny błąd logiczny...do skrzyżowania są potrzebne przynajmniej dwie drogi...na drodze to może być ślisko.Że skrzyżowanie to miejsce NA drodze, a nie poza drogą?