Pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 02:32

Henq napisał(a):
Marcel2727 napisał(a):Zatem dlaczego kierowca już ma ustąpić pierwszeństwa, kierując się tym co napisałeś?
a jaki znak ma kierujący dojeżdżając do skrzyżowania?

A jaki znak ma pieszy?

Pieszy też może wymusić, pokaż mi przepis, który mówi o tym, że ustąpienie/posiadania pierwszeństwa nie dotyczą pieszych. Oczywiście cały czas piszemy o jezdni.

:wink:
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 02:49

Marcel2727 napisał(a):
Henq napisał(a):
Marcel2727 napisał(a):Zatem dlaczego kierowca już ma ustąpić pierwszeństwa, kierując się tym co napisałeś?
a jaki znak ma kierujący dojeżdżając do skrzyżowania?

A jaki znak ma pieszy?
musi pieszy mieć znak?
kierujący dojeżdża do A-7 ustąp pierwszeństwa - więc ustępuje zgodnie z definicją ustąpienia pierwszeństwa: powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Pytanie pomocnicze kto ma pierwszeństwo:
https://www.google.com/maps/@49.6258089 ... 312!8i6656
?

Jadący drogą z pierwszeństwem widzi tyle:
https://www.google.com/maps/@49.6259675 ... 312!8i6656
ma jakiś znak?, wie że ma pierwszeństwo?
No i najważniejsze czy A-7 nie obowiązuje?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 02:51

Henq napisał(a):musi pieszy mieć znak?
kierujący dojeżdża do A-7 ustąp pierwszeństwa - więc ustępuje zgodnie z definicją ustąpienia pierwszeństwa: powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

A czy pieszego też nie obowiązuje A7? Pieszy też może wymusić. Pokaż mi przepis, który mówi o tym, że pieszego D1 i A7 nie dotyczy.
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 02:56

Marcel2727 napisał(a):A czy pieszego też nie obowiązuje A7?
na drodze z pierwszeństwem? :eek2: nie ma takiego :eek2:
chyba, że kończy się droga z pierwszeństwem, ale wówczas jest A-7 którego nadal obowiązuje zapis z Dz.U. 170 §1.2.2 o poruszaniu się drogą podporządkowaną
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 03:02

Henq napisał(a):
Dz.U. 170 §1.2.2 o poruszaniu się drogą podporządkowaną

A jak on brzmi? :wink:
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 03:12

Marcel2727 napisał(a):
Henq napisał(a):
Dz.U. 170 §1.2.2 o poruszaniu się drogą podporządkowaną

A jak on brzmi? :wink:
nie cytuje całego bo chodzi o ten zapis: "...kierujący zbliżający się do skrzyżowania..."
czyli kierujący :spoko: i w §2.1 również jest o kierującym: "...dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu..."
natomiast z drugiej strony czyli komu mamy ustąpić pierwszeństwa, już nie chodzi o kierującego, ponieważ "przepisy szczególne stanowią inaczej"
znak A-7 ustąpienie pierwszeństwa wyraźnie odwołuje się do definicji ustąpienia pierwszeństwa więc zapis:
"...chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej"
odwołuje się do przepisu szczegółowego czyli w tym wypadku definicji ustąpienia pierwszeństwa.
A przepis szczególny co wskazywałem wcześniej mówi o powstrzymaniu się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

i koło się zamyka
Henq

Postprzez szerszon » sobota 08 sierpnia 2020, 08:04

Henq napisał(a):ale to nie pieszy się zbliża do A-7 a kierujący :spoko: po kolei :help: spokojnie dotrze w końcu do tej pustej główki :spoko:
I co z tego? Usiłujesz podpiąć pieszego w system znaków D-1/A-7.
Na pewno poboczem drogi? Już dawno mnie twoje głupstwa zainteresowały dlaczego raz jest to pobocze drogi a raz jest to skrzyżowanie?
No tak wszyscy juć widzą te twoje manipulacje
Masz rację...wszyscy widzą...
Marcel2727 napisał(a):A mianowicie jest droga podporządkowana, a na drodze z pierwszeństwem pieszy np. idzie poboczem.

Czy pojazd musi się zatrzymać, by przepuścić pieszego czy pieszy musi się zatrzymać.

raz jest to droga A a raz jednak skrzyżowanie dróg AB?
Nie z tego konta piszesz. Trzeba wrócić do tematu rond.
kuźwa w końcu i cieszę się że znów nie muszę czytać "ciebie" :help:
Taki wrażliwy polonista???
A nie odróżnia zmiany od przecięcia.... :lol: :lol: :lol:
Henq napisał(a):Wykożystują

Henq napisał(a):nie koniecznie

Henq napisał(a):czyżby pseudoinstruktorek się mułem zachłysną ?

Henq napisał(a): by z nich kożystać

Wypadałoby przygłupie nie brylować w wątku o błędach, aby teraz mieć prawo się oburzać.
uwaga podkreślam:
chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej
a przepis szczególny do znaku A-7 to definicja "ustąpienia pierwszeństwa" :spoko: widzisz ją gdzieś w Dz U 170? - no nadal nie wskazałeś :spoko:
Yyyyyy....zaskoczyłeś mnie. Takiej głupoty jeszcze nie widziałem. Naprawdę w tym fragmencie "dyskusji" mnie zażyłeś. Zatkało. Być takim przygłupem, aby nie móc pojąć treści paragrafu 2.1...to poważne upośledzenie.
To co tak "podkreślasz" odnosi się do miejsca ustawienia znaków.
Czyli np taki B-36, który może być ustawiony tylko po lewej części drogi, gdzie obowiązuje zakaz zatrzymania.
Czy C-13, który jest ustawiany( przynajmniej powinien) po prawej stronie drogi dla rowerów. A ta droga w zależności od pozycji kierującego może być po lewej stronie drogi. Ale żeby sposób zachowania był przepisem szczególnym do miejsca ustawienia znaku to jeszcze nie słyszałem... interpretacje przygłupa jadą ostro. :lol: :lol: :lol:
Dotarło w końcu? Czy nadal głupa będziesz zgrywał?
Od twoich pierwszych postów do mnie dotarło,że jesteś przygłupem...dalej się tylko prężnie "rozwijasz". A teraz podyskutuj sobie sam ze sobą...cała stronę "spłodziłeś".
szerszon

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 09:55

@Marcel2727 no i można było porozmawiać do czasu aż gówno znów się nie wylało :lol:

---
szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):ale to nie pieszy się zbliża do A-7 a kierujący :spoko: po kolei :help: spokojnie dotrze w końcu do tej pustej główki :spoko:
I co z tego? Usiłujesz podpiąć pieszego w system znaków D-1/A-7.
tak bo wykazuje że znak A-7 ustąp pierwszeństwa nie ma definicji w systemie znaków a w kodeksie drogowym gdzie jak byk jest napisane "komu" należy ustąpić pierwszeństwa?
dotrze dotrze już dociera tylko masz taki przerost ego że nie przyznasz faktu żeś popełnił błąd tak samo jak twierdziłeś, że lącznica to autostrada :lol:

szerszon napisał(a):To co tak "podkreślasz" odnosi się do miejsca ustawienia znaków.
tak?? czyli to nie ty pisałeś że np taki B-41 nie dotyczy kierującego pomimo §2.1 tylko dotyczy pieszych bo przepis szczegółowy stanowi inaczej?
ależ ty się motasz i kompromitujesz :lol: :lol: :lol:

czyli nie dotarło :help: nadal definicja ustąpienia pierwszeństwa obca, jak widać edukacja omija cię szerokim łukiem
nadal nie dociera do tej pustej łepetyny co się do ciebie pisze czytać nie potrafisz tylko ty masz tutaj kilka kont widać potrzebujesz atencji :eek2: :help:
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 10:46

Wgłębiłem się bardziej ten przepis i jeszcze bardziej nic nie rozumiem, chodzi wam konkretnie o fragment:

Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Przecież tu chodzi tylko i wyłącznie o znaczenie znaku po lewej stronie i związane z tym zmiany, jeśli po takowej stronie się znajduje.

Np. zakaz postoju po lewej stronie tyczy się tylko lewej strony.

A znak A7 nie tyczy się konkretnej strony, a całej drogi, więc ten przepis nie ma tutaj żadnego znaczenia :help:
Ostatnio zmieniony sobota 08 sierpnia 2020, 11:00 przez Marcel2727, łącznie zmieniany 1 raz
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 10:59

coś pomyliłeś a hierarcha?
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

---
chodzi nadal o A-7 Ustąp pierwszeństwa i definicję ustąpienia pierwszeństwa. Na próżno szukać jej w Dz. U. 170
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 11:10

Henq napisał(a):chodzi nadal o A-7 Ustąp pierwszeństwa i definicję ustąpienia pierwszeństwa

Zacytuj mi 2.1 w całości i powiedz mi jak go rozumiesz, bo chyba inaczej go rozumiemy.
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 11:16

najpierw zajmij się definicją ustąpienia pierwszeństwa.
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 11:19

Henq napisał(a):najpierw zajmij się definicją ustąpienia pierwszeństwa.

Ale wszystko opierasz na przepisie 2.1, cały czas go podajesz jako uzasadnienie i w dyskusji, więc proszę jeszcze raz :help: Jak go interpretujesz?
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 11:28

wszystko opierałem o A-7 i definicje ustąpienia pierwszeństwa od samego początku,
do czasu aż tu gówno wpłynęło:
viewtopic.php?f=3&t=42346&start=15#p431624
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 11:35

Henq napisał(a):wszystko opierałem o A-7 i definicje ustąpienia pierwszeństwa od samego początku,
do czasu aż tu gówno wpłynęło:
viewtopic.php?f=3&t=42346&start=15#p431624

Może dam konkretny fragment: Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Poproszę ostatni raz, jak to interpretujesz? Na podstawie tego przepisu twierdzisz, że ustąpienie pierwszeństwa kierującemu to ustąpienie pierwszeństwa również pieszemu na podstawie definicji ustąpienia pierwszeństwa.
Marcel2727

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze