Urządzenia czasem szwankują.
Po chodnikach też czasem jeżdżą.
Swoją droga to interesujące , iż trzeba znać jeszcze przepisy kolejowe.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » niedziela 08 czerwca 2014, 21:19
Urządzenia czasem szwankują.
przez jasper1 » niedziela 08 czerwca 2014, 22:01
w razie braku dróżnika
przez Henq » niedziela 08 czerwca 2014, 22:48
Obowiązek ustawienia drogowego znaku zakazu B-20 "Stop" przed przejazdem kolejowym, na którym nie zorganizowano tymczasowego strzeżenia lub na którym brakuje obsługi należy do zarządzającego infrastrukturą kolejową. Osoba wyznaczona do ustawienia tego znaku jak i miejsce jego ustawienia winno być wskazane w regulaminie obsługi przejazdu kolejowego.[\quote]
Jeszcze kilka takich rodzynków w przepisach kolei można znaleźć na internecie:
http://kolej.krb.com.pl/e4/rozdz6.html§.24.2
Na przejeździe z urządzeniami rogatkowymi obsługiwanymi z odległości...
...Jeżeli nie ma możliwości podjęcia strzeżenia na miejscu, przejazd należy osygnalizować znakiem "stop" jeżeli on w ten znak nie jest wyposażony.
przez szerszon » niedziela 08 czerwca 2014, 22:53
przez jasper1 » niedziela 08 czerwca 2014, 23:52
Henq napisał(a):["stop" ustawiają jak nie ma możliwości pozostawienia chłopka by stał i pilnował (zapewne znaków by nikt nie zajumał) i przepuszczał auta. Jeżeli taki ktoś będzie pozostawiony umieszcza się "stop - rogatka uszkodzona"
przez Henq » poniedziałek 09 czerwca 2014, 22:26
jasper1 napisał(a):Niestety, B-20 bez chłopaka pilnującego, jak i B-32 z chłopakiem przejazd może funkcjonować w majestacie prawa do 7 dni.
Henq napisał(a):...jeżeli on w ten znak nie jest wyposażony...
przez jasper1 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 22:47
Henq napisał(a):Henq napisał(a):...jeżeli on w ten znak nie jest wyposażony...
przecież pogrubiłem
Więc jeżeli nie jest "wyposażony" to stawiamy na 7 dni, ale skoro jest/był wyposażony to znaczy że przewiduje/zezwala/dopuszcza się takowe oznakowanie
przez Henq » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:10
jasper1 napisał(a):Nie. Problem nagłej potrzeby strzeżenia przejazdu może dotyczyć także przejazdu kat. D wyposażonego obligatoryjnie w STOP, choćby z powodu wprowadzenia ruchu jednokierunkowego na dwutorowej linii, potrzeby zmiany zabezpieczenia w związku ze zmianą warunków ruchu lub warunków miejscowych itp.
Dalej nie wiadomo nic o podstawie prawnej B-20 w naszej sytuacji.
przez szerszon » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:12
przez jasper1 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:22
przez Henq » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:26
szerszon napisał(a):Polecam inne paragrafy. Jakaś dziwna moda..jeden paragraf i klapki na oczach.
przez szerszon » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:27
przez Henq » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:44
Henq napisał(a):§ bardzo dobry - dotyczący uszkodzenia skąd masz pewność że takowe "w tym miejscu" nie wystąpiło?
szerszon napisał(a):Bo tak napisałem![]()
Miejsce znane i uszkodzenia od lat nie było.
przez szerszon » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:49
"Stopy" pojawiły się po serii wypadków spowodowanych przez kierowców "omijanie pół zapór, ciężarówka co zimą nie mogła ruszyć ze środka przejazdu itp..," a także po modernizacji przejazdów większość kierowców nawet nie zwalniała na nich. W przypadku awarii przejazdu maszynista jest o tym informowany przez tzw. TOP-y, i powinien zwolnić do 20km/h.
http://www.plk-sa.pl/biuro-prasowe/i...drogowym-2329/
nie "mruga" sygnalizacja rogatki w górze to znak "stop" zobowiązuje mnie do zatrzymania i upewnienia się (a nóż pijany dróżnik zapomniał) czy mogę przejechać.
Wiecie w zderzeniu z pociągiem trudno później dochodzić swoich racji czy była podstawa prawna do umieszczenia tego znaku czy nie
przez Henq » poniedziałek 09 czerwca 2014, 23:57
szerszon napisał(a):To bardzo rozsądne co tu napisałeś i nie mam zamiaru sie tego czepiać. Chodzi mi tylko i wyłącznie o przepisy.
Bo nam B-20 wszędzie zaczną ustawiać czy trzeba czy nie.