?szerszon napisał(a):Tylko po krakowsku drogi kończą sie przed obwiednią...
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 10:00
?szerszon napisał(a):Tylko po krakowsku drogi kończą sie przed obwiednią...
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 10:07
przez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 10:15
Ale mieszasz! Podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego zmieniam kierunek jazdy, który miałem na skrzyżowaniu (taki jak na C-12) na kierunek jazdy taki jaki będę miał za skrzyżowaniem (taki jak na D-3). A, że dla Ciebie zmiana kierunku jazdy to z drogi w drogę...szerszon napisał(a):A zjazd z ronda to skręt w poprzeczną drogę dochodzącą do obwiedni jednokierunkowej...
Jestem zdziwiony jeszcze bardziej. Wiesz doskonale, że stosuję Art.16.4. także będąc na skrzyżowaniu bo twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu nadal jestem na drodze a wmawiasz mi, że wszystkie drogi przed skrzyżowaniem się kończą i na skrzyżowaniu żadnej nie ma? Ogarnij się!szerszon napisał(a):Nie rozumiem twego zdziwienia. A kto chce stosować Art 16.4 na obwiedni ? Art dotyczący drogi, a nie skrzyżowania ?
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 10:24
Ale mieszasz! Podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego zmieniam kierunek jazdy, który miałem na skrzyżowaniu (taki jak na C-12)
na kierunek jazdy taki jaki będę miał za skrzyżowaniem (taki jak na D-3)
Wiesz doskonale, że stosuję Art.16.4. także będąc na skrzyżowaniu
bo twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu nadal jestem na drodze
a wmawiasz mi, że wszystkie drogi przed skrzyżowaniem się kończą i na skrzyżowaniu żadnej nie ma? Ogarnij się!
przez kirbag » środa 21 maja 2014, 10:40
szymon1977 napisał(a):-----Przypominam, że definicja skrzyżowania już istnieje:kirbag napisał(a):...nie będzie błędem jeśli zgodzimy się z faktem, że nie sama obwiednia jest skrzyżowaniem...Kodeks napisał(a):skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
dylek napisał(a):A dlaczego niby JA mam jeździć CAŁY CZAS czas dookoła wyspy? Czy C-12 mówi cokolwiek nt kierunku MOJEJ jazdy? Nie. Informuje mnie tylko o kierunku w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Więc dopóki jestem na skrzyżowanie jeżdżę właśnie w takim kierunku. A czy C-12 mówi cokolwiek nt zmiany kierunku MOJEJ jazdy? Także nie. Więc dlaczego niby nie mogę zjechać ze skrzyżowania i przestać jechać na skrzyżowaniu w kierunku takim jak na C-12 i rozpocząć jechać za skrzyżowaniem w kierunku takim jak na D-3?
przez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 11:11
Oczywiście, że przy C-12 nie ma nic nt. kierunku jazdy. Jest tylko o kierunku ruchu. A, że ruch odbywa się w takim kierunku a nie innym ja właśnie w takim a nie innym jadę. Tak samo nie przychodzi mi do głowy w miejscu oznakowanym C-12 jechać w kierunku innym niż na znaku C-12 jak w miejscu oznakowanym D-3 nie przychodzi mi do głowy jechać w kierunku innym niż na znaku D-3 ...dopóki oczywiście nie zjadę z miejsca oznakowanego C-12 lub D-3. A znak C-12 tak samo nie zabrania mi zjechać w prawo z miejsca nim oznakowanego jak znak D-3 z miejsca tymże znakiem oznakowanego.szerszon napisał(a):Przy C-12 nie ma nic o kierunku jazdy
Za pomocą znaków F-10 i P-8x to masz określone, w jakim kierunku przez coś, przed czym F-10 i P-8x postawiono przejechać możesz. A, że będąc na tym czymś będziesz jechał w takim kierunku jak na C-12 (bo chyba nie w przeciwnym) to już inna sprawa. Akurat na ten temat znaki F-10 i P-8x milczą.szerszon napisał(a):Kierunek jazdy to mam określony np za pomocą znaków F-10 i P-8x
Nie "drogi są poprzeczne" (znów Sankila?) a kierunek w jaki pojadę za skrzyżowaniem jest na prawo od kierunku w jakim będąc na skrzyżowaniu jadę.szerszon napisał(a):Pytam sie, że w związku z faktem, że drogi dochodzące do skrzyzowania są poprzeczne to co tworzy powierzchnie skrzyzowania ?
Rozmawiasz ze mną, czy z Sankilą? A tyle razy prosiłem, abyś wypowiedzi innych userów nie łączył ze mną...szerszon napisał(a):Napisz to do sankili
No to ruch odbywa się na skrzyżowaniu w kierunku wskazanym na znaku czy nie?kirbag napisał(a):C-12 nie mówi ... o kierunku w jakim odbywa się ruch na skrzyżowaniu !!! Jeszcze raz zacytuję definicję C-12:
"C-12 Oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku."
przez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 11:26
szerszon napisał(a):Nie rozumiem twego zdziwienia. A kto chce stosować Art 16.4 na obwiedni ? Art dotyczący drogi, a nie skrzyżowania ?
Przecież podobno masz wyznaczone pasy ruchu na obwiedni, a pasy są na jezdni, a jezdnia to część drogi...nie jest tak ?
A zjazd z ronda to skręt w poprzeczną drogę dochodzącą do obwiedni jednokierunkowej...
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 11:27
Oczywiście, że przy C-12 nie ma nic nt. kierunku jazdy. Jest tylko o kierunku ruchu.
. A, że ruch odbywa się w takim kierunku a nie innym ja właśnie w takim a nie innym jadę.
jak w miejscu oznakowanym D-3 nie przychodzi mi do głowy jechać w kierunku innym niż na znaku D-3 .
Za pomocą znaków F-10 i P-8x to masz określone, w jakim kierunku przez coś, przed czym F-10 i P-8x postawiono przejechać możesz.
a kierunek w jaki pojadę za skrzyżowaniem jest na prawo od kierunku w jakim będąc na skrzyżowaniu jadę.
Rozmawiasz ze mną, czy z Sankilą? A tyle razy prosiłem, abyś wypowiedzi innych userów nie łączył ze mną...
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 11:33
Gdzie tu mowa o drodze? To zasady ogólne!
To tylko twoje widzi mi sie że art. 16.4 dotyczy tylko drogi.
Tylko zdaje się , pominąłeś fakt, ze jest to przecięcie sie dróg.Równie dobrze ja mogę stwierdzić, jeśli jezdnia jest częścią drogi to obwiednia jest drogą!
Piszesz dalej , "zjazd z ronda to skręt w poprzeczna drogę". Jak zjazd i skręt to tylko w prawo bo prosto to nie skręt.
Tym zaprzeczyłeś swoim(twoim) wszystkim wcześniejszym wpisom. Tak trzymaj.
przez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 11:53
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 12:02
Szerszon, nie odróżniasz zasad ogólnych od całej reszty
Nie dziel moich wypowiedzi na kawałki bo w ten sposób wciskasz w moje usta tego co nie powiedziałem,
przez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 12:07
A to o czym mowa w sformułowaniu "ruch odbywa się w kierunku" jak nie o kierunku ruchu właśnie? Ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. Jaki jest kierunek ruchu, taki jak na znaku czy jakiś inny?szerszon napisał(a):Stawiasz znak równości pomiędzy kierunek ruchu, a ruch odbywa się w kierunku.
Dokładnie tak! Jak jadę to mam kierunek jazdy. Ja jadę, a ruch się odbywa. A, że jadę w takim samym kierunku w jakim ruch się odbywa? Będąc na skrzyżowaniu stosuję się do nakazu wyrażonego przez C-12. A nawet jak się do C-12 nie zastosuję i pojadę w innym kierunku (raczej tego nie zrobię, ale niektórym jechać na rondzie pod prąd się zdarza) to ruch na skrzyżowaniu i tak będzie odbywał się w kierunku takim jak na znaku C-12.szerszon napisał(a):Jedziesz ? Czyli opisujesz tutaj kierunek jazdy ?
Bingo! Z pasa przed skrzyżowaniem ze strzałką w lewo przejeżdżam przez skrzyżowanie w lewo. Za to będąc na skrzyżowaniu jadę w takim kierunku jak na C-12 niezależnie, czy przez to skrzyżowanie przejeżdżam w lewo, w prawo czy na wprost. F-10 i P-8x przed skrzyżowaniem określa, że ze skrzyżowania wyjedziesz drogą położona na lewo względem drogi, którą do skrzyżowania dojechałeś, a C-12 jak będziesz jeździł będąc na skrzyżowaniu. To dwa odrębne zagadnienia.szerszon napisał(a):Wydaje mi się, że jednak pisane jest o kierunku jazdy przez skrzyżowanie...
Rozumiem. Piszesz o praktycznych efektach założenia, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy. Załóż choć na chwilkę, że zjazd ze skrzyżowania może być zmianą kierunku jazdy w prawo. Nie trzeba aż ronda w Głogowie, wystarczy Rys.220.8.4.1. Nadal od Twojego zamiaru wyjechania ze skrzyżowania tym a nie innym zjazdem zależeć będzie zajęcie pozycji przed skrzyżowaniem i sygnalizowanie? Przecież PoRD nie zobowiązuje do zajęcia pasa czy włączenia kierunkowskazu przed skrzyżowaniem a przed skręcaniem czy zmianą kierunku jazdy!szerszon napisał(a):Ale zmianę kierunku jazdy juz planuję przed skrzyżowaniem..chcę zawrócić. Nie robie tego dopiero na skrzyżowaniu. Od mojego zamiaru zależy zajęcie pozycji przy wjeździe na skrzyżowanie, sygnalizowanie, reakcja innych na to co ja robię.
O reakcję NIE ZAKŁADAJĄCYCH, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy nie musisz się martwić. Żaden z nich nie będzie od Ciebie wymagał informowania czy przejeżdżasz przez skrzyżowanie w lewo, w prawo czy na wprost. Do niczego im to nie potrzebne. Wystarczy jak poinformujesz, czy że najbliższym zjazdem zamierzasz z ronda zjechać. Wszak aż do tego miejsca żadnego wyboru nie masz.szerszon napisał(a):...reakcja innych na to co ja robię.
przez kombi » środa 21 maja 2014, 12:45
przez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 12:48
przez kombi » środa 21 maja 2014, 12:48