Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » czwartek 18 września 2014, 09:27
przez szerszon » czwartek 18 września 2014, 09:59
przez maryann » czwartek 18 września 2014, 10:13
Z Tobą za to można TYLKO polemizować, bo dobrze wiesz, że przy pomocy takiej analizy NIKT prawie nie jeździ, ani z PoRD idąc twoją metodyką po rondach jeździć się nie nauczymy, bo szukasz wniosków, których nikt w PoRD nie zawarł. To tak jak byś wziął mój pesel i udowodniał, że parzysta suma cyfry trzeciej i piątej mówi o mojej inteligencji. Nic takiego nie ma, za to pierwsze to data urodzenia, a ostatnia w dowodzie osobistym mówi czy to numer dowodu kobiety czy mężczyzny.LeszkoII napisał(a):Trudno z Tobą polemizować,(...) jest klasyczne czy nieklasyczne?
przez szerszon » czwartek 18 września 2014, 10:46
przez maryann » czwartek 18 września 2014, 10:52
przez kombi » czwartek 18 września 2014, 10:54
szerszon napisał(a):W E nie ma pokazanej drogi poprzecznej, przecinającej się z pokazana drogą. Jest tylko fragment skrzyżowania.
A ty na zakręcie nie skręcasz?szerszon napisał(a):Również wielokrotnie ci pisałem, ze masz bardzo oryginalne spojrzenie czym jest kierunek jazdy, a czym kierunek ruchu.Dla ciebie to to samo, ponieważ uważasz, że w obu przypadkach skręcasz..na zakręcie też skręcasz.
szerszon napisał(a):Masz te pasy tylko po to, abyś sie nie pogubił na rondzie.
przez szerszon » czwartek 18 września 2014, 11:02
I co z tego, że fragment skrzyżowania? To skręcić nie można?
A ty na zakręcie nie skręcasz?
Również czekam aż w ogóle go przeczytasz i wyjaśnisz jakim cudem nie opuszczając drogi zmieniam kierunek jazdy.Przeczytaj ze zrozumieniem art. 22 to dowiesz się do jakiego rodzaju skręcania/zmiany kierunku jazdy należy go stosować.
Jak widać, niektórzy mimo pasów, i tak się gubią.
przez kombi » czwartek 18 września 2014, 11:13
WYMIĘKAMszerszon napisał(a): kombiI co z tego, że fragment skrzyżowania? To skręcić nie można?
Skręcić można. Zmienić kierunku jazdy nie.![]()
Nie wiem co ty z tą drogą. Artykuł 22 mówi wyraźnie o skręcie/zmianie kierunku jazdy związanego z przekroczeniem krawędzi JEZDNI nie drogi.szerszon napisał(a):Nie opuszczam drogi po której jadę.
Przed chwilą śmiałeś się z Szymona, że skręca na zakręcie. Ok odmieniło ci się....szerszon napisał(a):Skręcam, ale nie zmieniam kierunku jazdy, co jest dla was nie do pojęciaA ty na zakręcie nie skręcasz?![]()
szerszon napisał(a):Jak widać, niektórzy mimo pasów, i tak się gubią.
Zgadza się. Zawracają np zewnętrznym łamiąc wszystkie mozliwe przepisy.
przez szerszon » czwartek 18 września 2014, 11:22
WYMIĘKAMSkręt bez zmiany kierunku. No, no. Ciekawa logika.
Nie wiem co ty z tą drogą.
Artykuł 22 mówi wyraźnie o skręcie/zmianie kierunku jazdy związanego z przekroczeniem krawędzi
JEZDNI nie drogi.
czytaj ze zrozumieniem. Nie każdy skręt jest zmiana kierunku jazdy...dla was jest.I dlatego mamy milion pięćset stron dyskusji, a rqaczej próby wyciągnię cia z was czym jest dla was skręt..Przed chwilą śmiałeś się z Szymona, że skręca na zakręcie. Ok odmieniło ci się...
przez kombi » czwartek 18 września 2014, 11:32
A czy jadący samochód, jedzie w inną stronę a porusza się w inną? Uważasz, że można mieć inny kierunek ruchu i inny kierunek jazdy?szerszon napisał(a):WYMIĘKAMSkręt bez zmiany kierunku. No, no. Ciekawa logika.
I znowu nie dopisałeś -kierunku czego ? Jazdy ? Czy ruchu ?
Jeszcze raz zapytam jak można skręcić nie zmieniając kierunku?szerszon napisał(a): Mam zakręt , skręcam bo zmusza mnie do tego np geometria drogi...uważasz ,że zmieniłem kierunek jazdy ?
A obwiednia to co? Pikuś? A P-7a?szerszon napisał(a):To masz krawędź jezdni jadąc na wprost ?Nie wiem co ty z tą drogą. Artykuł 22 mówi wyraźnie o skręcie/zmianie kierunku jazdy związanego z przekroczeniem krawędzi JEZDNI nie drogi.
przez szerszon » czwartek 18 września 2014, 12:23
Uważasz, że można mieć inny kierunek ruchu i inny kierunek jazdy?
Jeszcze raz zapytam jak można skręcić nie zmieniając kierunku?
A obwiednia to co? Pikuś? A P-7a?
To masz krawędź jezdni jadąc na wprost ? Nie przecinam krawędzi jezdni drogi po której jadę.A że przecinam poprzeczną ? Sygnalizujesz na skrzyzowaniu nawet w kształcie X, że przecinasz krawędź jezdni poprzecznej ? To musi interesująco wyglądać
przez LeszkoII » czwartek 18 września 2014, 12:30
Mnie dziwi, że odróżniasz skręcenie od zmiany kierunku jazdy, podczas gdy z Art. 22 wynika, że w tym kontekście są to synonimy. Skręcenie czego? Kół pojazdu, toru pojazdu (względem czego?), kierownicy pojazdu(względem czego)?szymon1977 napisał(a):Dlaczego niby przepisy odnoszące się do skręcanie czy zmiany kierunku jazdy mielibyśmy traktować jako odnoszące się do całego przejazdu przez skrzyżowanie? Przecież do faktycznie wykonywanych skręceń i zmian kierunku jazdy przepisy te się odnoszą, a nie do kierunku przejazdu przez skrzyżowanie!?
No właśnie ustaliłeś w tym momencie wyjątek od reguły, ba! wyjątek ten dotyczy tylko SoRO i to w dodatku dość restrykcyjnie wyselekcjonowanych, specyficznychszymon1977 napisał(a):I co z tego, skoro są skrzyżowania, przez które niezależnie w jakim kierunku przejeżdżam, to podczas zjazdu z niego skręcam w prawo, zmieniając przy tym kierunek jazdy,
Szerszon chyba już na to odpowiedział z naście razy...problem, że albo nie widzisz albo nie myślisz. To i ja spróbuję.szymon1977 napisał(a):Nadal nie wyjaśniliście, czym różni się strzałka na ostatnim rysunku od tych na poprzednich i co pozwala Wam twierdzić, że nie jest skręcaniem w prawo i zmianą kierunku jazdy w prawo.
Tak, bo obwiednia jest kontynuacją jezdni leżącej w ciągu drogi wlotowej skrzyżowania. Duży wyspa centralna podzieli jezdnię na dwie, w ciągu drogi wlotowej, ale mała wyspa centralna (np. mini ronda) nie podzieli jezdni na dwie, toteż w obrębie obwiedni zjadą się dwie drogi jednojezdniowe, dwukierunkowe. Zresztą na mini rondach nie ma 2 pasów ruchu.Pentuer napisał(a):Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym z wyznaczonymi pasami ruchu dozwolone jest wyprzedzanie z prawej strony?
Nasze wnioski są zdecydowanie po stronie PoRD, w przeciwieństwie do wniosków Dworaka o rondach, bez pokrycia w PoRD, do czego ostatnio się przyznał, mówiąc że przydały by się szczegółowe przepisy...tralalamaryann napisał(a):Z Tobą za to można TYLKO polemizować, bo dobrze wiesz, że przy pomocy takiej analizy NIKT prawie nie jeździ, ani z PoRD idąc twoją metodyką po rondach jeździć się nie nauczymy, bo szukasz wniosków, których nikt w PoRD nie zawarł.
Jeśli nie będzie odpowiedniego znaku pionowego, to jak najbardziej przejadę po śniegu.maryann napisał(a):A jak zasypie P11 to po niej przejedziesz czy nie?
Patrzę i na pewno nie zawrócę z zewnętrznego pasa ruchu, za to znajdą się tacy, który tak robią i jeszcze są z siebie dumni mając pretensje do innych. Ponadto Ty zdaje się nie rozumiesz, że jeśli pasy ruchu biegną w łuku wyspy, to nie są to dwa pasy ruchu tylko jest ich 8.maryann napisał(a): Widzisz jak te linie są prowadzone? Patrzysz Ty w ogóle?
Nie ma czegoś takiego jak pas koncentryczny, to następne pojęcie przez was wprowadzone. Pas biegnie wzdłuż jezdni (jednej); czy widzisz gdzieś w okręgu cechę "wzdłuż", czy widzisz w obwiedni jedną jezdnię jednokierunkową?maryann napisał(a):jak pas jest koncentryczny, a inaczej jeśli odśrodkowy. Rozróżniasz, czy nie?
przez LeszkoII » czwartek 18 września 2014, 12:44
przez maryann » czwartek 18 września 2014, 12:45
A to wszystko wyjaśnia w kwestii sensu dyskusjiLeszkoII napisał(a):Szkoda, że przyjąłeś nazewnictwo oponentów.
przez szerszon » czwartek 18 września 2014, 12:55