Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez JakubU » środa 23 listopada 2016, 17:52
przez LeszkoII » czwartek 24 listopada 2016, 13:20
Nie tylko może, ale nawet w pewnych okolicznościach powinien.JakubU napisał(a):czy samochód z drogi wewnętrznej (widoczny na zdjęciu) może włączyć się do ruchu na prawy pas, kiedy lewym pasem jedzie samochód przed siebie i nie sygnalizuje skrętu
Moja ciocia stwierdziła coś zupełnie innego. Niestety przepisów trzeba się uczyć na własną rękę - bo jak mawiał doc. Józef Kossecki: "wszystko sprawdzać, nikomu nie wierzyć". W naszym kraju zaufanie do Policji i SM(i całej hordy organów Państwa) jest mocno nadszarpnięte.JakubU napisał(a):Pan funkcjonariusz policji stwierdził, że "nie może!"
Trudno nazwać zmianą pasa manewr, który nie zostaje odpowiednio zasygnalizowany.JakubU napisał(a):bo kierowca niebieskiego samochodu zawsze może zmienić pas, a drugi samochód ma mu ustąpić pierwszeństwa
przez Henq » czwartek 24 listopada 2016, 18:57
przez LeszkoII » czwartek 24 listopada 2016, 20:00
Skręcałeś kiedyś z drogi podporządkowanej(bez łamanego pierwszństwa) w prawo w sytuacji, gdy prawym pasem drogi z pierwszeństwem poruszał się jakiś pojazd?Henq napisał(a):To że auto nie ma włączonego kierunkowskazu nic nie zmieni w orzeczeniu winy, włączając się do ruchu należy zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu.
Możesz wskazać mi źródło prawne tezy("kierunkowskaz zbyteczny"), którą zawarłeś w tym pytaniu?Henq napisał(a):@LeszkoII aż strach czytać co ty wypisujesz, a co z kierowcami BMW gdzie kierunkowskaz jest zbyteczny?
Nie mówimy tu o pierwszeństwie, tylko o winie i jej konsekwencjach karnych i cywilnych.Henq napisał(a):czy skoro nie mruga włączający się do ruchu ma pierwszeństwo?
To zależy z jaka prędkością się poruszałeś. Oblicz sobie, ile mrugnięć kierunkowskazu przypada na odległość pokonanego odcinka. Dopuszczalna częstotliwość migania to od 1 do 2 sekund.Henq napisał(a):Nie raz jechałem lewym pasem drogą dwujezdniową u mnie na wsi i sygnalizowalem zmianę pasa a tu auto z parkingu już w połowie wpakowane na prawy pas no i co wolno bo kilometr wcześniej nie sygnalizowalem zmianę pasa tylko 50 m przed?
przez Henq » czwartek 24 listopada 2016, 21:47
LeszkoII napisał(a):Skręcałeś kiedyś z drogi podporządkowanej(bez łamanego pierwszństwa) w prawo w sytuacji, gdy prawym pasem drogi z pierwszeństwem poruszał się jakiś pojazd?Henq napisał(a):To że auto nie ma włączonego kierunkowskazu nic nie zmieni w orzeczeniu winy, włączając się do ruchu należy zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu.
Pytam, bo odnoszę wrażenie, że zazwyczaj czekasz do momentu, aż nikt nie nadjeżdżał z prawej![]()
LeszkoII napisał(a):Używanie kierunkowskazów oraz gwarancja ich sprawności to podstawa uczestniczenia w ruchu drogowym.
LeszkoII napisał(a):Możesz wskazać mi źródło prawne tezy("kierunkowskaz zbyteczny"), którą zawarłeś w tym pytaniu?Henq napisał(a):@LeszkoII aż strach czytać co ty wypisujesz, a co z kierowcami BMW gdzie kierunkowskaz jest zbyteczny?![]()
LeszkoII napisał(a):Nie mówimy tu o pierwszeństwie, tylko o winie i jej konsekwencjach karnych i cywilnych.Henq napisał(a):czy skoro nie mruga włączający się do ruchu ma pierwszeństwo?
LeszkoII napisał(a):To zależy z jaka prędkością się poruszałeś. Oblicz sobie, ile mrugnięć kierunkowskazu przypada na odległość pokonanego odcinka. Dopuszczalna częstotliwość migania to od 1 do 2 sekund.Henq napisał(a):Nie raz jechałem lewym pasem drogą dwujezdniową u mnie na wsi i sygnalizowalem zmianę pasa a tu auto z parkingu już w połowie wpakowane na prawy pas no i co wolno bo kilometr wcześniej nie sygnalizowalem zmianę pasa tylko 50 m przed?
przez szerszon » czwartek 24 listopada 2016, 23:14
Wina włączającego się do ruchu lub z podporządkowanej, ale czekać jak nic nie wskazuje na zmianę pasa ? Może u ciebie na wsi takie zachowanie przejdzie, ale nie w normalnym ruchu miejskim.Henq napisał(a):Jak się poruszał prawym pasem nigdy! co miałem mu przed maskę wyjechać?
Jeżeli chodziło ci o lewy pas, to również nigdy, czekam aż sobie spokojnie przejedzie, a nóż widelec zmieni pas ruchu bo ma taki kaprys i bummm czyja wina? włączającego się do ruchu/wjeżdżającego spod A-7 czy może poruszającego się drogą główną?
przez Blacksmith » piątek 25 listopada 2016, 00:04
szerszon napisał(a):Wina włączającego się do ruchu lub z podporządkowanej, ale czekać jak nic nie wskazuje na zmianę pasa ? Może u ciebie na wsi takie zachowanie przejdzie, ale nie w normalnym ruchu miejskim.
przez szerszon » piątek 25 listopada 2016, 00:54
Ale o co ci chodzi ??? Przecież szanowny user sam napisał...Blacksmith napisał(a):Czyli we wsi Warszawa tez nie przejdzie??
Oprócz braku umiejętności prowadzenia pojazdu nie potrafisz również czytać ze zrozumieniem ?Henq napisał(a):
Nie raz jechałem lewym pasem drogą dwujezdniową u mnie na wsi i
przez sankila » sobota 26 listopada 2016, 01:05
1/ Pojazd może wjechać na prawy pas, bo ustąpienie pierwszeństwa dotyczy sytuacji, w której Twój wjazd "mógłby zmusić kierującego do zmiany pasa ruchu" - a nie zmusza.JakubU napisał(a):czy samochód z drogi wewnętrznej (widoczny na zdjęciu) może włączyć się do ruchu na prawy pas, kiedy lewym pasem jedzie samochód przed siebie i nie sygnalizuje skrętu [...] kierowca niebieskiego samochodu zawsze może zmienić pas, a drugi samochód ma mu ustąpić pierwszeństwa.
przez JAKUB » sobota 26 listopada 2016, 07:32
przez szerszon » sobota 26 listopada 2016, 08:49
Brak zrozumienia Art 22. Tylko Art 17.sankila napisał(a): bądź nie wjeżdża nań z prawej strony (art 22). Zatem w jego gestii jest takie dostosowanie "zawczasu", abyś nie rozpoczął wjazdu na drogę z pierwszeństwem. Jeśli już zaczniesz wjeżdżać - jesteś dla niego pojazdem z art. 22, czyli wjeżdżającym z prawej strony na pas ruchu, na który on chce wjechać.
Niektórzy muszą je zrozumieć.Pan policjant musi sobie znajomość przepisów odświeżyć.
przez LeszkoII » sobota 26 listopada 2016, 16:47
Chcesz zrobić z art. 22 przepis regulujący ruch na skrzyżowaniu. Pomijam już kwestię znaków regulujących pierwszeństwo.sankila napisał(a):oraz upewnieniu się, że nikt tym pasem nie jedzie, bądź nie wjeżdża nań z prawej strony (art 22)
Niestety musiałabyś mieć 4 kamery (każda o zasięgu co najmniej 90 stopni) albo kamerę panoramiczną, żeby nagrać nią to co się dzieje z boku. Taniej by wyszedł obowiązek montowania czarnych skrzynek w pojazdach. W końcu przestałoby się bagatelizować użycie kierunkowskazów przy ustaleniu winy.sankila napisał(a):ale sytuacja zmieniła się wraz z wprowadzeniem monitoringu i kamerek samochodowych
przez sankila » sobota 26 listopada 2016, 19:21
Który przepis obowiązuje zmieniającego pas? Czy nie art. 22?LeszkoII napisał(a):Chcesz zrobić z art. 22 przepis regulujący ruch na skrzyżowaniu.
Zechcesz wskazać, które przepisy mieszam, a które nadinterpretuję?JAKUB napisał(a):Mieszasz przepisy ...
przez Henq » sobota 26 listopada 2016, 20:14
sankila napisał(a):Który przepis obowiązuje zmieniającego pas? Czy nie art. 22?
przez LeszkoII » sobota 26 listopada 2016, 20:18
Nie przestaje, ale go nie rozumiesz (już pomijam art. 5 uPoRD).sankila napisał(a):A czy ten art. przestaje obowiązywać na drodze z pierwszeństwem?
Nie potrzeba żadnych dopisków.sankila napisał(a):A może w art 22.4. za: "jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony" jest dopisek: "nie dotyczy pojazdów, wjeżdżających z innej drogi"?
To już sam nie wiem... bo wcześniej pisałaś, że wjeżdżający z podporządkowanej wjeżdża na pas z prawej strony. Zgadzam się z powyższym cytatem, ale po odpowiedniej modyfikacji.sankila napisał(a):Przepisy o skrzyżowaniu/włączaniu się do ruchu dotyczą relacji pomiędzy pojazdami na RÓŻNYCH drogach. Przepisy o zmianie pasa dotyczą pojazdów na różnych pasach ruchu tej samej drogi! Czy to takie trudne do ogarnięcia?
Tylko nie próbuj na autostradziesankila napisał(a): Zatem jeśli widzisz, że mój pojazd zbliża się do drogi, to lepiej, żebym ja również widziała Twój migacz, bo wtedy się zatrzymam.