Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 24 kwietnia 2017, 15:09

Tylko czy można skręcić w lewo z pasa, na którym namalowałeś zieloną strzałkę (jeżeli tak, to dlaczego)?
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 kwietnia 2017, 21:00

gumik napisał(a):Brak sygnalizacji? Czyli wtedy w tym miejscu http://goo.gl/maps/u2nsU nic nie sygnalizujesz?

Jadąc niebieskim torem wymalowanym przez dylka nic nie sygnalizuję.
Bo niby co mam sygnalizować ? Opuszczanie ruchu okrężnego w nieokrężny ? :lol: :lol: :lol:
To w której?
Poszukaj. Jak sam znajdziesz to może zrozumiesz. Ta którą podałem bardzo ciebie uwierała i kombinowałeś jak mogłeś.
I co to ma udowadniać?
To,że kierunek ruchu nie jest zawsze tożsamy z kierunkiem jazdy. Ale to za trudne jak i dla sądu tak i dla ciebie
To zdecyduj się czy w sytuacji D skręcasz w lewo, czy jedziesz prosto.
Fakt kręcenia kierownicą nie oznacza,że zmieniam KIERUNEK JAZDY. Ciekawe ile razy trzeba ci to napisać , aby dotarło. Dyskusja z tobą to jak z głuchym...nie dosłyszy i po raz kolejny pyta o to samo i rżnie... :lol:
Po to jest m.in przykład z F-10 i T-18, aby w końcu dotarło do ciebie, że kręcenie kierownicą nie musi oznaczać ww zmiany.Ale nie...jak grochem o ścianę.
A ja myślałem, że przed miejscem, w którym zmienia kierunek jazdy. Ale co ja tam... Może inny kodeks mam.
:Powtarzasz się...tym miejsce jest skrzyżowanie w tym wątku, a nie zjazd do posesji , parkowanie prostopadłe czy coś tam innego.
Już pisałem, że nie. Czytelność ponad ścisłe zasady. Nie mniej jednak miganie prawym sprawdza się w większości przypadków.
No to jak to nie ? Przecież z ronda to zawsze w prawo :lol:
Nie. To jest inna organizacja ruchu. Inne znaki poziome. A sygnalizacja zależy od znaków poziomych. Wiemy to od Ciebie.
Ty gościu..a C-12 to samo..to w czym problem ? Śniegu ci napada i organizacja ci się zmieni ? :lol: :lol: :lol:
Proszę mnie nie obrażać.
Ale o co chodzi ? Napisałem o poziomie kapitału intelektualnego ?
Co prawda zdanie mam wyrobione co do merytoryki jaką tu prezentujesz.
Tak, tak. Bo jestem klonem Henq, sankili, Rysia i wielu innych. ;-)

Błędna sygnalizacja. Można sądzić, że będzie wyjeżdżał pierwszym zjazdem, a pojechał dalej.
Od lewej krawędzi ? :wow:
szerszon

Postprzez gumik » wtorek 25 kwietnia 2017, 09:25

dylek napisał(a):Jakoś dziwnie odpowiadasz pytaniami na pytania...
To nie ja odpowiadam pytniami na pytania, tylko szerszon. Zobacz sobie może kto pierwszy zadał pytanie o sygnalizowanie i nie mogę wyciągnąć odpowiedzi. Chyba to za skomplikowane, żeby ustosunkować się do czterech sytuacji, który wyrysowałem. :hmm:
Obrazek
szerszon napisał(a):Jadąc niebieskim torem wymalowanym przez dylka nic nie sygnalizuję.
A co z resztą przypadków? Jakiś problem sprawiają?
LeszkoII napisał(a):Tylko czy można skręcić w lewo z pasa, na którym namalowałeś zieloną strzałkę (jeżeli tak, to dlaczego)?
Dobre pytanie! Pewnie nasz ekspert też nie odpowie. :eek2:
szerszon napisał(a):Fakt kręcenia kierownicą nie oznacza,że zmieniam KIERUNEK JAZDY. Ciekawe ile razy trzeba ci to napisać , aby dotarło. Dyskusja z tobą to jak z głuchym...nie dosłyszy i po raz kolejny pyta o to samo i rżnie...
To może byś w końcu był łaskaw ustosunkować się do czterech jakże prostych sytuacji zamiast pisać ogólniki. Czy za trudne są dla Ciebie?
szerszon napisał(a):No to jak to nie ? Przecież z ronda to zawsze w prawo
"Czytelność ponad ścisłe zasady."
szerszon napisał(a):Ty gościu..a C-12 to samo..to w czym problem ? Śniegu ci napada i organizacja ci się zmieni ?
Tak samo jak Ci napada na łuk drogi na którym Ci to organizacja zależy od znaków poziomych.
szerszon napisał(a):Myślisz ,że jak zmienisz nick i dostawcę internetu to się nie wyda ?
Tak, tak... Jakiś ktoś tam zmienił dostawcę internetu, żeby reinkarnować się pod postacią gumika na forum. :help:
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:58

gumik napisał(a):To nie ja odpowiadam

A-Wjazd z prawym zjazd z prawym
B-wjazd z prawym zjazd bez.
C-wjazd bez zjazd bez.
D- wjazd bez zjazd bez
Pierwszy lepszy mający pojęcie o przepisach odpowie na te pytania.A twoje zawsze w prawo dalej pozostanie bzdurą.
Dobre pytanie! Pewnie nasz ekspert też nie odpowie.
Sytuacja jest punktowa. Nie wiem skąd jechał pojazd , który dalej jedzie po obwiedni.
"Czytelność ponad ścisłe zasady."
Ttylko ta twoja "czytelność" może być zrozumiała tylko dla ciebie, a zasady są ogólnie znane( podobno). I jak pojedziesz z prawym kierunkowskazem z rysunku C to na pewno będzie czytelnie. :lol: :lol: :lol:
Tak samo jak Ci napada na łuk drogi na którym Ci to organizacja zależy od znaków poziomych.
Gościu...nie zrozumiałeś pytania ? Czy C-12 jest jakiś inny ?
szerszon

Postprzez gumik » wtorek 25 kwietnia 2017, 15:53

szerszon napisał(a):C-wjazd bez zjazd bez.
D- wjazd bez zjazd bez
Uuu. To przed zjazdem raz nic nie sygnalizujesz i jedziesz dalej po rondzie, a drugim razem też nic nie sygnalizujesz i zjeżdżasz z ronda? No bardzo "czytelne" te Twoje zasady. :eek2:
Sytuacja jest punktowa. Nie wiem skąd jechał pojazd , który dalej jedzie po obwiedni.
No to rozważ różne przypadki. To chyba nie problem?
Ttylko ta twoja "czytelność" może być zrozumiała tylko dla ciebie, a zasady są ogólnie znane( podobno). I jak pojedziesz z prawym kierunkowskazem z rysunku C to na pewno będzie czytelnie. :lol: :lol: :lol:
A I owszem. W przypadku C mrugne prawym, przytulę się do krawężnika i go wyłączę. W przypadku A wyłączę kierunkowskaz dopiero za zjazdem.
Gościu...nie zrozumiałeś pytania ? Czy C-12 jest jakiś inny ?
A czy T-6b jest jakiś inny, że oznakowanie poziome może zmienić Twój sposób jazdy?
Nawet nie masz pojęcia jacy nawiedzeni tutaj się popisują. Ale chyba to nie nowina dla ciebie. :wink:
O tak! Poczułem to niedługo po tym jak tu zawitalem. :D
Oczywiście,że będziesz szedł w zaparte, ponieważ nie jest mozliwe to do udowodnienia.
Masz rację. Niemożliwe jest udowodnienie nieprawdy.
Ale sposób "myślenia" jest niepowtarzalny. :lol: :lol: :lol:
Już nie. Jak widzisz przynajmniej dwie osoby tak myślą.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » wtorek 25 kwietnia 2017, 18:53

gumik napisał(a):Uuu. To przed zjazdem raz nic nie sygnalizujesz i jedziesz dalej po rondzie, a drugim razem też nic nie sygnalizujesz i zjeżdżasz z ronda? No bardzo "czytelne" te Twoje zasady. :eek2:

a co ma sygnalizować jazdę na wprost? :hmm: :eek2:

gumik napisał(a):A I owszem. W przypadku C mrugne prawym, przytulę się do krawężnika i go wyłączę.

czyli zasygnalizujesz zmianę pasa ruchu a nie zmianę kierunku jazdy :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » wtorek 25 kwietnia 2017, 20:01

gumik napisał(a):W przypadku C mrugne prawym, przytulę się do krawężnika i go wyłączę. W przypadku A wyłączę kierunkowskaz dopiero za zjazdem.
W przypadku C mruganie prawym nic nie daje (chyba że okiem do @sankili). Czy to oczko sygnalizuje zamiar zmiany kierunku jazdy? (jesli tak to z jakiego kierunku na jaki)

W przypadku A obnażasz swój karkołomny nawyk - wyłączania kierunkowskazu za skrzyżowaniem.

Tylko co twoje rysunki mają do dyskusji o przepisach dotyczących C-12?
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 22:24

gumik napisał(a):Uuu. To przed zjazdem raz nic nie sygnalizujesz i jedziesz dalej po rondzie, a drugim razem też nic nie sygnalizujesz i zjeżdżasz z ronda? No bardzo "czytelne" te Twoje zasady.
Dalej nie dociera ? Przecież jadę na wprost. Co mam sygnalizować ? Nie dociera ,że na wprost to nie zawsze w linii prostej ?
No to rozważ różne przypadki. To chyba nie problem?
Aż tak długich postów nie pisuję. Masz pytanie ?
A I owszem. W przypadku C mrugne prawym, przytulę się do krawężnika i go wyłączę.
I pojedziesz na wprost :lol: :lol: :lol: Zawsze sygnalizujesz jazdę na wprost prawym kierunkowskazem ?
Przecież jest tam możliwość pojechania w prawo. Też mrugniesz prawym ? Jedziesz w dwóch różnych kierunkach i tak samo sygnalizujesz. Przecież z tego sie nabijam od kilkunastu stron, a ten dalej nie pojął.
A czy T-6b jest jakiś inny, że oznakowanie poziome może zmienić Twój sposób jazdy?
Nie widzisz różnicy między C-12 a T-6b ? Porażka.
O tak! Poczułem to niedługo po tym jak tu zawitalem.
Po reinkarnacji.
Już nie. Jak widzisz przynajmniej dwie osoby tak myślą
szerszon

Postprzez gumik » środa 26 kwietnia 2017, 09:35

Henq napisał(a):a co ma sygnalizować jazdę na wprost?
Tylko szerszon nie sygnalizuje zarówno jazdy do zjazdu na wprost jak i kontynuacji jazdy po obwiedni ronda. Bardzo to czytelne, nie?
Henq napisał(a):czyli zasygnalizujesz zmianę pasa ruchu a nie zmianę kierunku jazdy
Można by tak powiedzieć. Dla mnie to jest zwyczajna zmiana kierunku jak na rozwidleniu dróg. Nie ma sensu teoretyzować, czy zmiana kierunku jazdy, czy pasa ruchu. Ważne żeby poinformować innych o swoich zamiarach.
LeszkoII napisał(a):W przypadku C mruganie prawym nic nie daje (chyba że okiem do @sankili). Czy to oczko sygnalizuje zamiar zmiany kierunku jazdy? (jesli tak to z jakiego kierunku na jaki)
Oczywiście, że daje. Informuje innych, że będę zjeżdżał z ronda.
LeszkoII napisał(a):W przypadku A obnażasz swój karkołomny nawyk - wyłączania kierunkowskazu za skrzyżowaniem.
Co Ty znowu tworzysz za teorię? To kiedy powinno się wyłączać kierunkowskaz?
LeszkoII napisał(a):Tylko co twoje rysunki mają do dyskusji o przepisach dotyczących C-12?
Pojeździj sobie w google street view po tym rondzie. Jest C-12. Pytam się o to jak się zachować w takich konkretnych przypadkach. Coś niejasnego? Chętnie wyjaśnię.
szerszon napisał(a):Dalej nie dociera ? Przecież jadę na wprost. Co mam sygnalizować ? Nie dociera ,że na wprost to nie zawsze w linii prostej ?
Oczywiście, że dociera. Dlatego raz zjeżdżasz z ronda bez kierunkowskazu, a drugim razem kontynuujesz jazdę po rondzie też bez kierunkowskazu. Bardzo czytelne dla innych kierujących, którzy muszą zgadywać którym wlotem wjechałeś. Ba, muszą dokładnie znać topologię ronda, żeby móc z łatwością stwierdzić z którego wlotu jedziesz na wprost.
szerszon napisał(a):Aż tak długich postów nie pisuję. Masz pytanie ?
Tak myślałem, że to będzie problem dla Ciebie. Więc mam pytanie. W jaki sposób sygnalizujesz przejazd w następujących sytuacjach.
sygnalizacja2.jpg

szerszon napisał(a):I pojedziesz na wprost Zawsze sygnalizujesz jazdę na wprost prawym kierunkowskazem ?
Przecież jest tam możliwość pojechania w prawo. Też mrugniesz prawym ? Jedziesz w dwóch różnych kierunkach i tak samo sygnalizujesz. Przecież z tego sie nabijam od kilkunastu stron, a ten dalej nie pojął.
Tak. Jadąc w zjazd w prawo będę cały czas sygnalizował prawym kierunkowskazem. Natomiast do zjazdu na wprost mrugnę tylko prawym przez krótki czas, a potem ustawię się przy prawej krawędzi jezdni, co już będzie jednoznacznie odebrane, że zjeżdżam z ronda.
szerszon napisał(a):Nie widzisz różnicy między C-12 a T-6b ? Porażka.
W takim razie wyjaśnij nam różnicę dlaczego przy C-12 znaki poziome nie wpływają na Twój sposób sygnalizacji, a przy T-6b znaki poziome wpływają na Twój sposób sygnalizacji.
gumik

Postprzez szerszon » środa 26 kwietnia 2017, 12:50

Na razie krótko.
Ba, muszą dokładnie znać topologię ronda, żeby móc z łatwością stwierdzić z którego wlotu jedziesz na wprost
Nie muszą. Wystarczy ,że nic nie sygnalizuję.
Natomiast do zjazdu na wprost mrugnę tylko prawym przez krótki czas, a potem ustawię się przy prawej krawędzi jezdni, co już będzie jednoznacznie odebrane, że zjeżdżam z ronda.
A jaki to czas i co to znaczy krótko ? Tobie się tak wydaje, a nie komuś kto ma pojęcie o przepisach. Jak odczytać, czy miałeś na myśli krótko czy długo ? :lol: :lol: :lol: Bzdurka na bzdurce.
W takim razie wyjaśnij nam różnicę dlaczego przy C-12 znaki poziome nie wpływają na Twój sposób sygnalizacji, a przy T-6b znaki poziome wpływają na Twój sposób sygnalizacji.
C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy. Chyba że tobie wskazuje ,że "prosto" :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 26 kwietnia 2017, 13:49

gumik napisał(a):To kiedy powinno się wyłączać kierunkowskaz?
Niezwłocznie po zakończeniu manewru. Jego koniec wcale nie musi nastąpić przy opuszczeniu skrzyżowania.
gumik napisał(a):Pojeździj sobie w google street view po tym rondzie. Jest C-12. Pytam się o to jak się zachować w takich konkretnych przypadkach. Coś niejasnego? Chętnie wyjaśnię.
Pytałem o sens Twojego Quizu A B C D; domyślam się że miał na celu udowodnić związek pomiędzy C-12 a rzekomą każdorazową zmianą kierunku jazdy w prawo w trakcie opuszczania tak oznakowanego skrzyżowania.

No więc raz jeszcze pytanie: czy widzisz związek między C-12 a zmianą kierunku jazdy? Jeżeli tak, to udowodnij na przepisach na czym on miałby polegać.
LeszkoII

Postprzez gumik » środa 26 kwietnia 2017, 15:34

szerszon napisał(a):Na razie krótko.
Widzę, że dodatkowe sytuacje sprawiają problemy. ;-)
Nie muszą. Wystarczy ,że nic nie sygnalizuję.
No właśnie. I nie wiedzą, czy nie sygnalizujesz i pojedziesz dalej po obwiedni, czy zjedziesz z ronda. :eek2:
A jaki to czas i co to znaczy krótko ? Tobie się tak wydaje, a nie komuś kto ma pojęcie o przepisach. Jak odczytać, czy miałeś na myśli krótko czy długo ? :lol: :lol: :lol: Bzdurka na bzdurce.
To znaczy taki czas, żeby nie sygnalizować, że będę jechał w Chrobrego. W ruchu drogowym nie ma srebrnej kuli, która Ci powie, że masz sygnalizować 1 sekunde, a może 8 sekund. Każda sytuacja jest inna i należy zachować zdrowy rozsądek oraz starać, aby sygnalizowanie było czytelne dla innych. A nie tak jak Ty, że raz zjeżdżasz z ronda i nie sygnalizujesz, a raz jedziesz dalej po rondzie i też nie sygnalizujesz. :eek2:
C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy. Chyba że tobie wskazuje ,że "prosto" :lol: :lol: :lol:
Aha, jasne... On jest tylko tak dla ozdoby i wcale nie nakazuje pojazdom jechać w kierunku w jakim są strzałki wyrysowane. :lol:
A T-6b określa, która droga jest z pierwszeństwem i nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy. Coś to Twoje wyjaśnienie słabiutkie.
LeszkoII napisał(a):Niezwłocznie po zakończeniu manewru. Jego koniec wcale nie musi nastąpić przy opuszczeniu skrzyżowania.
Przypomnę Ci tylko, że pisaliśmy o przypadku z rysunku "A". Twierdzisz, że tam wyłączenie kierunkowskazu za skrzyżowaniem jest niewłaściwe?
LeszkoII napisał(a):Pytałem o sens Twojego Quizu A B C D; domyślam się że miał na celu udowodnić związek pomiędzy C-12 a rzekomą każdorazową zmianą kierunku jazdy w prawo w trakcie opuszczania tak oznakowanego skrzyżowania.
Quiz - jak to nazywasz - jest po po, żeby na realnym przykładzie szerszon (i inni) mogli się wypowiedzieć jak jego (innych) zdaniem powinno się sygnalizować przejazd w różnych sytuacjach. Wyciągasz zbyt pochopne wnioski. Są 4 sytuacje, ustosunkuj się do nich, a nie szukasz jakiś "dowodów".
LeszkoII napisał(a):No więc raz jeszcze pytanie: czy widzisz związek między C-12 a zmianą kierunku jazdy? Jeżeli tak, to udowodnij na przepisach na czym on miałby polegać.
Oczywiście, że widzę. Szczegółowe wyjaśnienie oparte na przepisach znajdziesz w 3 filmach Jedź Bezpiecznie w pierwszym poście w tym wątku.
gumik

Postprzez Henq » środa 26 kwietnia 2017, 17:37

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):a co ma sygnalizować jazdę na wprost?
Tylko szerszon nie sygnalizuje zarówno jazdy do zjazdu na wprost jak i kontynuacji jazdy po obwiedni ronda. Bardzo to czytelne, nie?

zgodnie z przepisami ma sygnalizować zmianę kierunku jazdy, skoro nie zmienia kierunku jazdy to co ma sygnalizować?

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):czyli zasygnalizujesz zmianę pasa ruchu a nie zmianę kierunku jazdy
Można by tak powiedzieć.

nie można tylko tak jest bo auto nadal jedzie prosto więc zmiany kierunku jazdy nie ma...

gumik napisał(a):Dla mnie to jest zwyczajna zmiana kierunku jak na rozwidleniu dróg.

z prosto na prosto? :eek2:

gumik napisał(a):Nie ma sensu teoretyzować, czy zmiana kierunku jazdy, czy pasa ruchu. Ważne żeby poinformować innych o swoich zamiarach.

ale ty informujesz mruganiem prawym, że zmieniasz kierunek jazdy w prawo a skoro zjeżdżasz z SoRO prosto to dla innych nie jest to ani czytelne ani informacyjne :help:
Henq

Postprzez gumik » środa 26 kwietnia 2017, 18:16

Henq napisał(a):zgodnie z przepisami ma sygnalizować zmianę kierunku jazdy, skoro nie zmienia kierunku jazdy to co ma sygnalizować?
Czyli nie zmienia kierunku jazdy jadąc raz w jedną, raz w drugą stronę? Ciekawe. :eek2:
gumik napisał(a):nie można tylko tak jest bo auto nadal jedzie prosto więc zmiany kierunku jazdy nie ma...
A na łuku drogi machasz kierownicą, a jakoś nie zmieniasz kierunku jazdy.
gumik napisał(a):z prosto na prosto? :eek2:
Nie.
gumik napisał(a):ale ty informujesz mruganiem prawym, że zmieniasz kierunek jazdy w prawo a skoro zjeżdżasz z SoRO prosto to dla innych nie jest to ani czytelne ani informacyjne :help:
Może warto by zapytać innych?
gumik

Postprzez Henq » środa 26 kwietnia 2017, 19:15

gumik napisał(a):Czyli nie zmienia kierunku jazdy jadąc raz w jedną, raz w drugą stronę? Ciekawe. :eek2:
A na łuku drogi machasz kierownicą, a jakoś nie zmieniasz kierunku jazdy.

no widzisz sam sobie odpowiadasz, nie zawsze kręcąc kierownicą zmieniasz kierunek jazdy. T-6b

Obrazek
czy tutaj też będziesz migał że jedziesz w drogę prosto?

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):z prosto na prosto? :eek2:
Nie.

no jak nie :eek2: jedziesz prosto i zjaz jest prosto no to na jaki kierunek jazdy zmieniasz?
ps znów cytujesz moje słowa jako swoje :eek2:

gumik napisał(a):Może warto by zapytać innych?

no przecież pytasz i inni też ci piszą że zjazd z SoRO to nie zawsze w prawo :eek2: no to czego ty jeszcze chcesz? skoro zjazd jest prosto to nie sygnalizujesz bo wprowadzasz innych w błąd :help:
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze