Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Alpheus » czwartek 18 sierpnia 2016, 10:53
przez szymon1977 » piątek 19 sierpnia 2016, 02:37
TAK. Tylko miej na uwadze, ze ktorego bys pasa nie zajal to jadacy z przeciwka i skrecajacy w te sama droge ma nad Toba pierwszenstwo.Alpheus napisał(a):...czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa?
przez JAKUB » piątek 19 sierpnia 2016, 06:01
przez LeszkoII » piątek 19 sierpnia 2016, 17:43
Witaj!Alpheus napisał(a):Na początku chciałbym się przywitać
Jak najbardziej TAK, np. (moto)rowerem, motocyklem, małą osobówką może się to udać. Ale: po co? Intuicyjnie wjechałbym na lewy, a później dynamicznie zmieniłbym pas mając odpowiednie przełożenie (np. dwójkę).Alpheus napisał(a):czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa?
W Polsce teżWe Francjii są takie skrzyżowania, jednak na pas prawy nie wejdziesz ponieważ jest on "zablokowany" przez wysepkę naprowadzającą na odpowiedni pas.
przez Henq » piątek 19 sierpnia 2016, 19:06
szymon1977 napisał(a):TAK. Tylko miej na uwadze, ze ktorego bys pasa nie zajal to jadacy z przeciwka i skrecajacy w te sama droge ma nad Toba pierwszenstwo.Alpheus napisał(a):...czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa?
przez mp0011 » piątek 19 sierpnia 2016, 19:29
Henq napisał(a):szymon1977 napisał(a):TAK. Tylko miej na uwadze, ze ktorego bys pasa nie zajal to jadacy z przeciwka i skrecajacy w te sama droge ma nad Toba pierwszenstwo.Alpheus napisał(a):...czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa?
Na jakiej podstawie ty tak twierdzisz?
Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
przez Henq » piątek 19 sierpnia 2016, 19:58
mp0011 napisał(a):Nie jestem ekspertem, ale ostrożnie obstawiał bym Art. 25. 1.:
Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
przez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:26
Na podst. art.25.1.: zbliżając się do skrzyżowania zostałem zobowiązany do ustąpienia PP nadjeżdżającemu z prawej..., więc skoro jestem na skrzyżowaniu a ktoś nadjeżdża z prawej do ustępuje mu PP spełniając na skrzyżowaniu swój obowiązek, który nałożono na mnie gdy zbliżałem się do skrzyżowania.Henq napisał(a):Na jakiej podstawie ty tak twierdzisz?
przez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:40
szymon1977 napisał(a):Na podst. art.25.1.: zbliżając się do skrzyżowania zostałem zobowiązany do ustąpienia PP nadjeżdżającemu z prawej..., więc skoro jestem na skrzyżowaniu a ktoś nadjeżdża z prawej do ustępuje mu PP spełniając na skrzyżowaniu swój obowiązek, który nałożono na mnie gdy zbliżałem się do skrzyżowania.Henq napisał(a):Na jakiej podstawie ty tak twierdzisz?
przez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:46
przez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:48
szymon1977 napisał(a):Pojazd na skrzyżowanie wjechał, ale nadal nadjeżdża do miejsca, w którym przetną się nasze kierunki ruchu.
przez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:51
przez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:53
szymon1977 napisał(a):W swej literalnej treści.
przez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:58
przez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 22:03
szymon1977 napisał(a):Popatrz linijkę powyżej art.25.1. a dowiesz się co jest przezeń regulowane.