Witam
Mam pewien problem; rozgrywa się on o znak ustąp pierwszeństwa i znak pierwszeństwa.
1. Mam sytuację jak tutaj na rysunku: http://imageshack.us/photo/my-images/40/skrzy.jpg , przy czym pasów nie rysowałem, ale załóżmy że na każdej z przecinających się dróg są pasy dla dwóch kierunków ruchu. Teraz sytuacja jest następująca; gdyby powiedzmy sygnalizacja nie działała, wtedy stosuję się do znaków, czyli wyjeżdżając z punktu A mam znak pierwszeństwa, skręcając w lewo wjeżdżam więc na drogę z ustąp pierwszeństwa, wtedy jadę dalej i w punkcie B na skrzyżowaniu bez sygnalizacji mam już znak pierwszeństwa. Mam więc pytanie, czy to oznacza że ta droga z ustąp pierwszeństwa zostaje tak jakby odwołana i teraz jestem na drodze z pierwszeństwem?
2. Czy gdybym jechał powiedzmy jakąś zupełnie inną drogą niż na rysunku i miał znak pierwszeństwa w którymś momencie; jadę dalej dojeżdżam do skrzyżowania i tam nie ma tuż przed skrzyżowaniem żadnego znaku; to oznacza że wciąż jestem na drodze z pierwszeństwem tak? Czyli taka droga więc obowiązuje do odwołania?
3. Co by było gdyby nie było znaku pierwszeństwa w punkcie B na rysunku; to oznacza że dalej byłbym na drodze z ustąp pierwszeństwa i wtedy droga prostopadła do niej byłaby drogą z pierwszeństwem? Czy mogłoby tak być że nie byłoby znaku w punkcie B ale w punkcie C byłby znak wtedy drogi z pierwszeństwem (a nie jak jest na rysunku drogi z ustąp pierwszeństwa)?
Jeśli mogłoby tak być jak napisałem w pytaniu 3 to oznacza że muszę wyglądać czy czasem na drodze prostopadłej na skrzyżowaniu nie ma żadnego znaku; bo jeśli nie ma to oznacza że jestem na drodze równorzędnej gdzie decyduje reguła prawej ręki, a jeśli jest, to, wedle punktu 3 byłbym na drodze z ustąp pierwszeństwa i musiałbym ustąpić tam w punkcie C tym z drogi prostopadłej, gdzie, dodajmy, musiałbym właśnie pamiętać że jestem na drodze z ustąp pierwszeństwa i wyglądać na drogę prostopadłą w punkcie C czy nie mają tam znaku?
Mógłby mi ktoś ściśle wytłumaczyć jak w końcu wygląda z tym sprawa bo się już w tym gubię